27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialNecolaiciuc va fi extrădat cel mai probabil pe 20 aprilie

Necolaiciuc va fi extrădat cel mai probabil pe 20 aprilie

Doi ofiţeri ai IGPR pleacă în State Unite ale Americii duminică, 17 aprilie, aceştia urmând să îl aducă în ţară, cel mai probabil miercuri, 20 aprilie, pe fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton a semnat decretul privind extrădarea fostului director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a declarat pe 11 aprilie avocatul acestuia, Gheorghiţă Mateuţ.

Potrivit avocatului, urmează ca paşaportul lui Nicolaiciuc să fie schimbat, iar partea română să trimită în Statele Unite ofiţeri de poliţie, pentru a îl aduce în ţară.

De asemenea, Mateuţ a precizat că Mihai Necolaiciuc a renunţat la recursul împotriva deciziei de extrădare pentru că doreşte să fie judecat în ţară.

Ministerul Justiţiei a informat, pe 17 martie, printr-un comunicat, că Mihai Necolaiciuc nu intenţionează să declare apel împotriva ordinului de extrădare pronunţat de o instanţă din SUA.

„La data de 17 martie 2011, Ministerul Justiţiei a fost informat de către Departamentul de Justiţie al SUA în legătură cu împrejurarea că Mihai Necolaiciuc a anunţat instanţa americană şi Departamentul de Stat că nu intenţionează să declare apel împotriva ordinului de extrădare pronunţat de această instanţă. În aceste condiţii, ar urma ca Departamentul de Stat al SUA să emită ordinul de predare efectivă, aceasta urmând a avea loc pe cale de cooperare poliţienească”, se arată în comunicat Ministerului Justiţiei.

Instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România a fostului director al CFR, Mihai Necolaiciuc, potrivit unei informări din data de 2 martie a Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, comunicate Ministerului Justiţiei.

Decizia instanţei americane a venit ca urmare a cererilor de extrădare transmite autorităţilor din SUA în februarie 2008 şi septembrie 2009.

MJ precizează că în legătură cu Mihai Necolaiciuc au fost înaintate autorităţilor americane trei cereri de extrădare. Ultima dintre acestea a fost comunicată, pe cale diplomatică, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii pe 31 ianuarie 2011 şi urmează a fi examinată de către autorităţile americane. Fostul directorul al CFR se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea extrădării către România, începând cu data de 23 iunie 2009.

Necolaiciuc este trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale, în legătură cu fraudarea CFR.

Necolaiciuc Mihai se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea extrădării către România, începând cu data de 23 iunie 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă