13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialNecolaiciuc îşi aşteaptă sentinţa în dosarul devalizării CFR

Necolaiciuc îşi aşteaptă sentinţa în dosarul devalizării CFR

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, aşteaptă, astăzi, prima decizie în dosarele în care a fost judecat pentru devalizarea Companiei naţionale de Căi Ferate, informează Digi 24.

În acest caz, Mihai Necolaiciuc a fost judecat pentru deturnare de fonduri europene, contractate pentru reconstruirea infrastructurii căilor ferate afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

Frauda de care este acuzat fostul director general al CFR se ridică la peste 2, 7 milioane de euro.

Citeşte şi: Trei complici ai lui Necolaiciuc, deferiţi justiţiei pentru pagubă la CFR

În 1 februarie 2008, fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc în perioada iulie 2000 – octombrie 2003, a fost deferit justiţiei pentru comiterea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 ROL (18 368 442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

La activităţile infracţionale au participat, în calitate de complici, şi alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii – Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Ilie, Vlăduţ Dragoş Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum şi administratori ai unor firme – Ilişcă Marius şi Nicula Ovidiu Lucian.

O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.
Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza – fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele sus-menţionate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Pentru a fi judecat în România, Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite, el fiind adus în 20 aprilie 2011. Necolaiciuc a fost eliberat din arest în ianuarie 2012, fiind judecat în stare de libertate, pentru fraudarea companiei cu peste 70 de milioane de euro.

 

Cele mai citite
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...

Turnul înclinat din Bologna s-ar putea prăbuși. Autoritățile, în alertă

Turnul medieval Garisenda este unul dintre cele mai emblematice repere ale orașului italian Bologna - și se înclină la fel de mult ca și...
00:00:33

VIDEO. Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia

Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc vineri (1 decembrie) în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia, au anunțat autoritățile. Persoana, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă