20.6 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Introducerea armelor neletale pe teritoriul Romaniei
Pentru a intra pe teritoriul Romaniei, persoanele care detin legal arme neletale si munitia corespunzatoare trebuie sa prezinte organelor politiei de frontiera, in punctul de trecere a frontierei, urmatoarele documente pentru eliberarea de catre acestea a adeverintei de introducere in tara a armelor neletale: a) documentul de identitate; b) documentul care atesta detinerea legala a armelor neletale si a munitiei corespunzatoare; c) declaratie scrisa in limba romana, sau insotita de traducerea legalizata in limba romana, privind necesitatea introducerii armelor neletale pe teritoriul Romaniei. Organele politiei de frontiera elibereaza adeverinta de introducere in tara a armelor neletale, iar in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile legale, nu vor permite introducerea in Romania a armelor neletale – se precizeaza in MO nr. 1.050/29.12.2006, in cadrul Normelor Metodologice privind regimul armelor si al munitiilor.

Agenti sub acoperire
In cazul in care exista indicii temeinice ca s-a savarsit sau ca se pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele atribuite prin Legea nr. 508/2004 in competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care nu poate fi descoperita sau ai carei faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, pot fi folositi investigatori sub acoperire sau colaboratori si informatori ai politiei judiciare, in conditiile Codului de procedura penala si ale altor legi speciale. Investigatorii sub acoperire sunt ofiteri sau agenti de politie judiciara special desemnati in acest scop si, cu autorizarea motivata a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pot efectua investigatii in cazul infractiunilor prevazute in prezenta lege. Actele incheiate de investigatorii sub acoperire si colaboratorii acestora constituie mijloace de proba – se specifica in MO nr. 1.046/29.12.2006, in cadrul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Sprijin pentru construirea de locuinte proprietate personala
Potrivit art. 2 din Legea nr. 12 privind Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, publicata in M.O. nr. 43 din 19.01.2007, beneficiaza de subventia de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 euro, urmatoarele categorii de persoane fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar: tineri care, la data contractarii locuintei, au varsta pana la 35 de ani, la data depunerii documentatiei de construire la consiliul local; persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave ori distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati; persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile; persoane si familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Activitatea geodezului
In conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez, publicata in M.O. nr. 43 din 19.01.2007, activitatea geodezului reprezinta un serviciu de interes public cu implicatii tehnice, economice, sociale, juridice si are statutul unei functii autonome exercitate in cadrul unei profesii liberale. Geodezul este un specialist pregatit in efectuarea lucrarilor de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetectie, cadastru, cartografie si sisteme informationale grafice. In exercitiul profesiei sale liberale, geodezul realizeaza, in  nume propriu si sub raspundere personala, lucrari publice sau private, precum si documentatiile  corespunzatoare rezultate in cadrul specializarilor mentionate mai sus, care nu pot fi recunoscute legal decat daca sunt realizate de un geodez cu drept de semnatura.

Programe comunitare
Administrarea noului program "Tineret in actiune", incepand cu luna ianuarie 2007, se va realiza prin preluarea de la Autoritatea Nationala pentru Tineret a atributiilor in domeniul derularii si gestionarii programului sus-mentionat. Agentia va avea in acelasi timp si calitatea de Centru National Europass, Unitate Nationala Eurydice si Birou National Eurodesk, incepand cu luna ianuarie 2007, precizeaza hotararea privind participarea Romaniei la programele comunitare "Invatare pe tot parcursul vietii", "Erasmus Mundus" si "Tineret in actiune", in perioada 2007-2013. Conform hotararii citate, se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile corespunzatoare prevederilor prezentei hotarari in structura bugetelor Ministerului Educatiei si Cercetarii si Cancelariei primului ministru, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocolului de predare-primire.

Alocatie de hrana pentru donatorii de sange
Donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la fiecare donare, o alocatie de hrana sub forma tichetelor de masa, care au caracteristicile fizice si valorice prevazute de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile ulterioare, sau o masa postdonare la centrul de transfuzie sanguina in echivalentul valorii totale a tichetelor de masa acordate. Numarul tichetelor de masa, precum si alte drepturi si obligatii ale donatorilor de sange se stabilesc prin hotarare a Guvernului – se precizeaza in Legea privind aprobarea OUG nr. 7/2006 pentru modificarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare in vederea utilizarii lor terapeutice din M.O. nr. 973/5.12.2006.

Cele mai citite

Valea Oltului restricționată temporar. Cad pietre și plouă torențial

Sunt restricții temporare pe ambele sensuri, alternativ, pe DN 7 - Valea Oltului, pentru degajarea unei stânci din care cad pietre ce pun în...

Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii

În septembrie e de preferat să fie vaccinați copiii care necesită două doze, iar populaţia generală, în luna octombrie Vaccinarea se poate face deja de...

Mikel Arteta a semnat prelungirea cu Arsenal până în 2027!

Mikel Arteta (42 de ani) a semnat o prelungire de contract cu Arsenal, valabilă până în 2027, conform The Athletic. Înțelegerea anterioară urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă