Asigurarea de frontiera
Asigurarea de frontiera are ca scop acoperirea prin asigurare a riscurilor de raspundere civila pentru autovehiculele care apartin altui stat si care patrund pe teritoriul Romaniei fara a avea o asigurare RCA valabila sau a caror asigurare expira pe perioada sederii in Romania. Dupa intrarea in vigoare a Acordului multilateral pentru Romania, pentru autovehiculele care au locul obisnuit de stationare intr-un stat din Spatiul Economic European, inclusiv Elvetia, eliberarea asigurarii de frontiera nu mai este necesara. Conducatorul auto al unui autovehicul apartinand altui stat, cu exceptia aceluia care detine o Carte Verde valabila, emisa sub autoritatea unui birou national competent, si cu exceptia conducatorului auto a carui asigurare de raspundere civila pe teritoriul statului membru de resedinta este garantata de biroul national al acelui stat, are obligatia de a incheia un contract de asigurare de frontiera – se specifica in MO nr. 1.053/29.12.2006 in cadrul Normelor privind asigurarea de frontiera pentru raspunderea civila a autovehiculelor.
Avansarea functionarilor publici
Avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se face prin transformarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile de avansare, dupa aprobarea bugetului, la propunerea sefului compartimentului in care lucreaza functionarul public, cu aprobarea conducatorulului autoritatii sau institutiei publice. La avansarea in treapta de salarizare imediat superioara se tine seama de performantele profesionale, concretizate prin rezultatele obtinute in activitatea profesionala, notate cel putin cu calificativul “bun” in anul precedent. Vechimea minima necesara pentru avansarea in treapta de salarizare imediat superioara este de 2 ani” – se specifica in MO nr. 951 din 24.11.2006 in cadrul Legii privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006.
Intabularea dreptului de ipoteca
Ipoteca se inscrie numai asupra unui imobil in intregul sau sau asupra unei cote parti apartinand unui coproprietar. Daca ipoteca s-a constituit asupra unui etaj sau a unui apartament, ea va fi inscrisa atat asupra acestora, cat si asupra cotei din indiviziunea fortata aferente imobilului ipotecat. Cand ipoteca are in vedere o proprietate comuna in devalmasie, inscrierea nu se poate face decat cu acordul celorlalti coproprietari. Dreptul de ipoteca asupra unui bun viitor se poate inscrie in conditiile legii, cu conditia ca in prealabil sa fi fost notata existenta autorizatiei de construire. Rangul ipotecii asupra bunului imobil viitor se primeste in momentul inregistrarii cererii in registrul general de intrare. Inscrierea ipotecii in cartea funciara va mentiona: identificarea persoanei in favoarea careia se inscrie ipoteca; titlul juridic care justifica garantia ipotecii; cuantumul creantei. Urmarirea creantei ipotecare se noteaza in cartea funciara. Dobanzile, rentele sau celelalte prestatiuni scadente vor avea rangul ipotecii.
Distinctii si premii pentru personalul didactic
Potrivit Regulamentului privind acordarea de distinctii si premii personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat, ministrul Educatiei si Cercetarii este autorizat sa acorde urmatoarele distinctii: Adresa de multumire publica; Diploma “Gheorghe Lazar”, clasele I, a II-a si a III-a; Diploma de excelenta. Cadrul didactic care a beneficiat de o distinctie “Gheorghe Lazar” poate solicita acordarea altei distinctii, intr-o clasa superioara, dupa o perioada de minimum 5 ani.
Diploma “Gheorghe Lazar” clasa I este insotita de un premiu a carui valoare este de 20% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni anterioare datei semnarii ordinului de acordare a distinctiilor. Diploma “Gheorghe Lazar” clasa a II-a este insotita de un premiu a carui valoare este de 15% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni, iar Diploma “Gheorghe Lazar” clasa a III-a este insotita de un premiu a carui valoare este de 10% Diploma de excelenta este insotita de un premiu a carui valoare este de 20% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni de activitate.