16.4 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Concedieri colective

Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de: a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati; b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati; c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati. La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri – se precizeaza in MO nr. 788/18.09.2006 in cadrul completarii la Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Protectia consumatorilor

In cazul produselor la care timpul de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in cadrul termenului de garantie depaseste 10% din acest termen, precum si in cazul produselor alimentare, farmaceutice, al dispozitivelor protetice si/sau medicale, al produselor destinate nou-nascutilor, al carucioarelor pentru copii si al produselor cosmetice care prezinta abateri de la caracteristicile calitative prescrise sau declarate, cu exceptia medicamentelor si produselor preparate in scop medical sau terapeutic, vanzatorul este obligat, la cererea consumatorului, sa le inlocuiasca sau sa restituie contravaloarea acestora. Timpul de nefunctionare mentionat mai sus prelungeste in mod corespunzator termenul de garantie si curge din momentul sesizarii vanzatorului/unitatii service pana la aducerea produsului in stare de utilizare normala si al notificarii in scris in vederea ridicarii produsului sau predarii efective a produsului catre consumator, se precizeaza in Legea pentru modificarea si completarea OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor aparuta in MO nr. 1.018 din 21 dec. 2006.

Angajata si testul de graviditate

Este interzis sa i se solicite unei candidate, in vederea angajarii, sa prezinte un test de graviditate si sa semneze un angajament ca nu va ramane insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca. Acest lucru se specifica in MO nr. 768/8.09.2006 in cadrul Ordonantei de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Termen prelungit pentru depunerea actelor de studii

Alineatul (1) al articolului 3 din Ordinul ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 407/2004 privind dovedirea, in vederea recalcularii pensiei, a absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar, a fost modificat. Astfel, persoanele care au absolvit la zi cursuri universitare, au obligatia ca pana la data de 1 ianuarie 2008 sa prezinte casei teritoriale de pensii documentul original care atesta indeplinirea conditiilor privind forma de invatamant si durata studiilor, se precizeaza in Ordinul 978/2006 dat de ministrul Muncii si publicat in M.O. nr. 6 din 4 ianuarie 2007.

Subventii producatorilor agricoli din sectorul animalier

Producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice care detin, cresc si exploateaza animale de productie, inscrise in Registrul agricol, sau care detin/administreaza amenajari piscicole pentru producerea de peste de consum, inregistrati in Registrul unitatilor de productie de acvacultura, din cadrul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, si care detin licenta de acvacultura, conform legislatiei in vigoare, beneficiaza de sprijin direct al statului, prin acordarea de subventii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in limita sumei de 797.215.480 lei. Suma prevazuta mai sus se asigura din bugetele aprobate Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2006 si pentru anul 2007, se mentioneaza in M.O. 1038 din 28 decembrie 2006.

Persoanele discriminate se pot adresa instantelor judecatoresti

Persoana care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex, in alte domenii decat cel al muncii, are dreptul sa se adreseze institutiei competente sau sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta, potrivit dreptului comun, si sa solicite despagubiri materiale si/sau morale, precum si/sau inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a savarsit. Cererile persoanelor care se considera discriminate pe baza criteriului de sex, adresate instantelor judecatoresti competente, sunt scutite de taxa de timbru – se specifica in M.O. nr. 642/25.07.2006 in cadrul Legii privind egalitatea de sanse intre barbati si femei.

Asigurarea de frontiera pentru autovehicule

Asigurarea de frontiera are ca scop acoperirea prin asigurare a riscurilor de raspundere civila pentru autovehiculele care apartin altui stat si care patrund pe teritoriul Romaniei fara a avea o asigurare RCA valabila sau a caror asigurare expira pe perioada sederii in Romania. Dupa intrarea in vigoare a Acordului multilateral pentru Romania, pentru autovehiculele care au locul obisnuit de stationare intr-un stat din Spatiul Economic European, inclusiv Elvetia, eliberarea asigurarii de frontiera nu mai este necesara. Conducatorul auto al unui autovehicul apartinand altui stat, cu exceptia aceluia care detine o Carte Verde valabila, emisa sub autoritatea unui birou national competent, si cu exceptia conducatorului auto a carui asigurare de raspundere civila pe teritoriul statului membru de resedinta este garantata de biroul national al acelui stat are obligatia de a incheia un contract de asigurare de frontiera. Asiguratorii mandatati de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania pot exercita activitatea de incheiere a asigurarii de frontiera in numele si pe seama biroului, in baza unor contracte, mentioneaza Ordinul pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea de frontiera pentru raspunderea civila a autovehiculelor.

Cele mai citite

Refinanțarea creditelor ipotecare: Întrebările esențiale și sfaturile unui expert

Persoanele care doresc să-și refinanțeze creditul ipotecar sau să obțină un nou împrumut pentru o achiziție majoră se confruntă adesea cu întrebări precum: Ce...

Ambasada SUA emite alertă de securitate privind posibile amenințări asupra lăcașurilor de cult din România

Ambasada Statelor Unite la București a emis, vineri, o alertă de securitate avertizând cu privire la posibile amenințări care ar putea viza instituții religioase,...

Permisul de conducere internațional, disponibil din 11 octombrie 2024 pentru cetățenii români

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a anunțat că, începând cu data de 11 octombrie 2024, va emite permisul de conducere internațional, facilitând...
Ultima oră
Pe aceeași temă