Salariul de baza minim brut pe tara
Salariul de baza minim brut pe tara este stabilit prin hotarare de guvern numai dupa consultarea sindicatelor si patronatelor. La art. 1 din H.G. nr. 2346 din 14 dec. 2004 este precizat ca “incepand cu data de 1 ianuarie 2005 salariul minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 3.100.000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 171,333 ore in medie pe luna in anul 2005”. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut pe tara. El este obligat sa garanteze in plata un salariu de baza minim brut de cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap
Dupa cum se precizeaza in art. 37 din Ordinul 245/2005 privind Regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap dat publicitatii in M.O. nr. 905 din 11.10.2005, atributiile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti sunt: verificarea si rezolvarea contestatiilor la certificatele de incadrare in grad de handicap si comunicarea deciziilor in termen legal; coordoneaza si monitorizeaza din punct de vedere metodologic activitatea comisiilor de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti din subordinea consiliilor judetene si a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti; in exercitarea atributiilor de coordonare a comisiilor de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti din subordinea consiliilor judetene si a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti Comisia superioara poate emite precizari si instructiuni cu caracter metodologic, care sunt obligatorii pentru aplicarea unitara a prevederilor legale; prezinta conducerii Autoritatii, prin presedintele comisiei, pana in data de 5 a fiecarei luni, un raport privind activitatile desfasurate in luna anterioara. Comisia superioara so-lutioneaza contestatiile la certificatele de incadrare in grad de handicap in termen de 45 de zile lucratoare de la data inregistrarii.
Alocatia pentru copiii mici va fi de 200 RON
Dupa cum este prevazut in O.U. privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2007 cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazut de Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul: 200 RON lunar in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap. De indemnizatia si stimulentul prevazute beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului. Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore.
Amenzi pentru gazduirea persoanelor mai mult de 30 de zile
Persoana care gazduieste o alta persoana in mod neintrerupt pe o perioada mai mare de 30 de zile (cu exceptia persoanei care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu, in interesul serviciului sau in scop turistic) are obliga-tia, conform Legii 290 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, de a anunta politia sau serviciul public comunitar de evi-denta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Neres-pectarea acestor dispozitii consti-tuie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 75 lei (RON) la 150 lei (RON).
Acte necesare pentru voluntariat in domeniul ingrijirii persoanelor varstnice
In vederea desfasurarii activitatilor de voluntariat in furnizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice se incheie, in conditiile legii, un contract de voluntariat intre voluntar si organizatia-gazda. Recrutarea voluntarilor se realizeaza de catre furnizorul de servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice pe baza unei cereri de inscriere si a unui interviu. Cererea de inscriere este insotita de urmatoarele documente: copie de pe actul de identitate; curriculum vitae al solicitantului; scrisoare de motivatie; dovada privind pregatirea profesionala si nivelul de instruire sau, dupa caz, adeverinta scolara care sa ateste anul de studii, pentru elevi si studenti; recomandare din partea responsabilului de pregatire practica din institutia de invatamant la care elevii si studentii sunt inscrisi care sa ateste seriozitatea acestora; adeverinta medicala eliberata de medicul de familie care sa ateste faptul ca persoana solicitanta este apta de a desfasura actiuni in domeniu; cazier judiciar. Actele se regasesc si in M.O. nr. 997/10.11.2005.
Contributia pentru persoanele asistate in camine
Incepand cu luna octombrie 2005 costul mediu lunar de intretinere pe baza caruia se calculeaza contributia de intretinere datorata de persoanele asistate in caminele pentru persoane varstnice este, conform Ordinului ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 687 si aparut in M.O. nr. 907 din 11 octombrie 2005, de 290 lei (RON).