38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialNazarbayev, la Bucuresti in noiembrie

Nazarbayev, la Bucuresti in noiembrie

Vizita presedintelui kazah Nursultan Nazarbayev la Bucuresti, asteptata pentru luna noiembrie, s-ar putea concretiza si prin semnarea a 7-8 acorduri bilaterale intre Romania si Kazahstan, a declarat, intr-un interviu acordat Rompres, insarcinatul cu afaceri al Republicii Kazahstan la Bucuresti, Bakytzhan Ordabayev.

 

“In acest moment, inca 7-8 acorduri Kazahstan – Romania sunt in curs de elaborare si analiza. Daca ambele parti se vor implica activ, va fi posibila semnarea lor chiar in timpul vizitei presedintelui Nazarbayev la Bucuresti, care s-ar putea materializa in a doua jumatate a lunii noiembrie”, a precizat Ordabayev.

 

Potrivit diplomatului kazah, acordurile vizeaza, in primul rand, sfera economica, transportul auto dintre cele doua state, protejarea investitiilor, domeniul vamal, invatamantul si turismul.

 

Documentele legate de aceste acorduri sunt elaborate si analizate printr-o serie de intalniri bilaterale la nivel de experti, urmand ca, in perioada 11-12 octombrie, o comisie inter-guvernamentala kazaho-romana sa se reuneasca la Astana, pentru evidentierea tuturor domeniilor de colaborare, a precizat insarcinatul cu afaceri.

 

“Nu va fi o vizita simbolica, ci una practica, pragmatica si sper sa aduca rezultatele pozitive pe care le asteapta ambele parti”, a conchis Ordabayev, referitor la posibila intalnire dintre presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, si omologul sau roman, Traian Basescu.

 

Kazahstanul s-a apropiat de Europa si poate participa pe piata Uniunii cu produse petroliere finite, dupa achizitia Rompetrol de catre KazMunayGaz, a declarat Ordabayev.

 

“Prin achizitionarea celor 75% din Rompetrol de catre KazMunayGaz, am rezolvat doua chestiuni: apropierea de piata Europei si participarea pe aceasta piata nu numai cu produse brute, ci si cu petrol prelucrat. Kazahstan devine automat co-detinator a doua rafinarii in Romania si a peste 600 de statii de alimentare raspandite pana in Franta. Aceasta era in perspectivele noastre de mai mult timp”, a declarat Ordabayev.

 

 

Compania kazaha KazMunayGas a decis redirectionarea catre rafinaria romaneasca Rompetrol Rafinare, fosta Petromidia, a 330.000 de tone de titei pe luna, materie prima destinata, printr-un accord initial, firmei elvetiene de comert Vitol, potrivit Reuters.

 

In plus, Parlamentul de la Astana a adoptat miercuri un act normativ care permite guvernului sa anuleze unilateral contractele semnate cu companiile straine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă