Fosta nava-amiral a Flotilei Militare Fluviale, cu o istorie de peste 100 de ani, abandonata de militari, a fost recuperata de Primaria Tulcea de la fier vechi. Nava este pe jumatate muzeu, pe jumatate carciuma.
In portul Tulcea se afla una dintre putinele marturii ale inceputului navigatiei pe Dunare cu nave cu zbaturi. "Republica" este unul dintre putinele vapoare cu zbaturi in stare de functionare din lume. Desi a fost inscrisa in patrimoniul tehnic national, nava este departe de a fi un muzeu al tehnicii navigatiei, cum o considera Primaria Tulcea, care o are in patrimoniu.
Nava a fost proiectata de inginerii Imperiului Austro-Ungar in 1883, fiind construita pe santierul naval Linz. Conform jurnalului de bord reconstituit recent de Gheorghe Avadanei, actualul capitan al "Republicii", nava a inceput sa navigheze pe Dunare in 1887, sub numele "Csobanc". Era cea mai moderna fregata a marinei austro-ungare si avea misiune de patrulare pe Dunare. In primul razboi mondial, "Csobanc" avea statut de centru de comanda pentru trupele austro-ungare de pe Dunare. In 1916 nava a ajuns la Braila, iar trei ani mai tarziu a fost capturata de militarii romani.
Dupa razboi, vasul a intrat, cu acte in regula, in patrimoniul Marinei Militare a Romaniei, ca despagubire, apoi a devenit nava de comandament in Flotila de Dunare a tarii noastre, fiind botezata "Capitan Comandor Paun". Vaporul a gazduit Comandamentul flotilei militare dunarene si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand a operat pe bratele Sulina si Sf. Gheorghe. Armata Rosie a confiscat-o in 1944, fregata fiind redata Romaniei abia in 1951. In jurnalul de bord se mai precizeaza ca rusii nu au distrus vaporul, cum s-a intamplat cu majoritatea dotarilor marinei romane confiscate de Armata Rosie, pentru ca fregata, fiind nava de comandament militar, avea prea putine guri de foc (un tun de 37 mm si doua mitraliere). Din 1951, vasul a fost rebotezat "Republica" si a redevenit nava de comandament a Flotilei de Dunare a Marinei Militare. Pana in 1980, "Republica" a avut statutul de nava-amiral a marinei fluviale si de protocol.
La bordul ei au urcat Tito si Hrusciov, care au avut mai multe intalniri cu liderii comunisti ai Romaniei. Marturiile echipajului consemnate in jurnalul de bord atesta ca liderii comunisti Gheorghiu-Dej si Ceausescu erau vizitatori frecventi ai respectivului vapor, iar cabinele in care au stat dictatorii au fost pastrate neschimbate.
In 1995, "Republica" a fost abandonata de militari in portul Braila, iar dotarile militare au disparut. Avadanei spune ca "Primaria Tulcea a salvat nava de la dezastru pentru ca unitatea militara din Braila se pregatea sa o taie ca fier vechi". "Vaporul a fost trecut in patrimoniul Primariei Tulcea in 2003, prin transfer fara plata de la Ministerul Apararii Nationale. L-am tractat cu un remorcher de la Braila la Tulcea. Masina cu abur de tip Joe, cu dubla expansiune, construita in 1883, a fost repornita in 2004, dar nu a functionat decat putin timp, pentru ca instalatiile de abur sunt ruginite si ar trebui inlocuite.
Mecanismele originale de propulsie si de navigatie ale navei au fost pastrate intacte, iar vaporul ar putea fi pus in stare de navigare cu investitii nu prea mari. Primaria Tulcea spune ca nu are bani pentru aceste investitii, iar vaporul sta acostat pe faleza din Tulcea de sase ani. Nu este nici nava turistica, asa cum a intentionat initial primaria sa o utilizeze, nici muzeu, cum se vrea a fi in ultima vreme", a mai afirmat Avadanei.
Nicolae Chichi, fostul director al firmei Transport Public a Primariei Tulcea, care a facut primele demersuri de a transforma vasul in muzeu, spune ca "«Republica» este un muzeu plutitor pe care am incercat sa-l introduc in circuitul turistic". "Acum nava apartine patrimoniului tehnic national si poate beneficia de fonduri europene pentru restaurare", a completat Chichi.
Primaria Tulcea a transformat partial muzeul cu zbaturi "Republica" in carciuma. Zilele trecute, o parte din nava a fost inchiriata unei firme tulcene care a deschis pe puntea superioara o terasa unde vizitatorii sunt invitati sa bea bere si sa manance mici. Avadanei spune ca "nu toata nava a fost transformata in carciuma. Puntea inferioara va functiona ca muzeu. Turistii pot vizita sala masinilor pentru a vedea cum arata o masina cu abur deschisa, aflata in buna stare, iar in fosta cazarma a navei exista cateva marturii ale navigatiei maritime de la gurile Dunarii".