Publicaţia care a decoperit plagiatul în cazul Victor Ponta scrie că furtul intelectual este o normă în România şi îşi are rădăcini adânci în trecut.
Într-un editorial intitualt „Repeat after me” (Repetă după mine”) publicaţia „Nature” scrie că „plagiatul pare endemic în România” şi aminteşte că „Elena nu ave a luat bacalaureatul dar puterea soţului său, dictatorul Nicolae Ceauşescu a făcut ca Universitatea din Bucureşti să îi acorde titlul de doctor.
Lucrările ştiinţifice care au apărut sub semnătura Elenei Ceauşescu au fost redactate de către alţi cercetători care au rămas anonimi. Cuplul de dictatori a fost executat în 1989 pentru delicte mult mai grave decât cele privind etica academică.”
Frauda are impact în mediul academic
Dar această practică, instituită de cuplul Ceauşescu, de a se juca cu lejeritate şi rapidate cu princpiile academice a înflorit într-o Românie postdecembristă măcinată de corupţie, crede Nature. Publicaţia aminteşte de ultimul exemplu, cel al premierului Ponta care „continuă să respingă acuzaţiile de plagiat care i se duc şi care sunt bine întemeiate.”
Publicaţia se arată îngrijorată de faptul că în pofida evidenţei plagiatului din teza de doctorat semnată de Victor Ponta mulţi oameni din lumea academică românească par să nu realizeze că este vorba de o chestiune gravă. În plus, accesul uşor la Internet şi, în final, la numeroase lucrări ştiinţifice de calitate, îi face pe unii să creadă că plagiatul – în sensul de a copia dintr-o parte şi a „lipi” în lucrarea ta – nu este un lucru atât de grav.
„Aceştia se înşeală”, este verdictul Nature. Plagiatul este ilegal fiind vorba de furt intelectual dar şi imoral. Oricine îşi bazează cariera şi reputaţia scriind lucruri originale îi pasă de acest aspect. „Plagiatul are un impact asupra sistemului academic deoarece permite promovarea ştiinţifică pe bază de fraudă şi într-un mod lipsit de merite. „
„Cazul este închis”
În final, publicaţia aminteşte că Legea Educaţiei care a încercat să lanseze o competiţie corectă între universităţi şi să le clasifice în funcţie de meritele ştiinţifice este subminată de bătălia politică.
Publicaţia ştiinţifică „Nature” a scris pentru prima oară că un grup de cercetători pe care i-a consultat au decis că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Premierul a negat aceste acuzaţii, iar Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor a fost dizolvat de guvern în timpul şedinţei în care a decis că Ponta a plagiat. O altă Comisie, ai căror membri au fost numiţi de ministrul educaţiei, a respins acest verdict care însă a fost confirmat de Universitatea Bucureşti.
Este foarte probabil ca Universitatea să propună retragerea titlului de doctor – acordat de aceeaşi instituţie – în luna septembrie. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar trebui să avizeze formal propunerea, s-a antepronunţat susţinând că pentru dânsa „cazul este închis”.