22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialNATO va stabili în 2013 liniile generale ale viitoarei sale misiuni în...

NATO va stabili în 2013 liniile generale ale viitoarei sale misiuni în Afganistan

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a anunţat, luni, intenţia de a finaliza „înainte de sfârşitul anului 2013” liniile generale ale viitoarei misiuni a Alianţei în Afganistan, după retragerea forţelor combatante, ce este prevăzută pentru sfârşitul lui 2014, potrivit Mediafax.

Dosarul complex al viitoarei misiuni a NATO va fi discutat de miniştrii Apărării din cele 28 de state membre şi 22 partenere în timpul unei reuniuni la sediul Alianţei de la Bruxelles, la 9 şi 10 octombrie.

Ei ar urma să elaboreze cu această ocazie „cadrul general” al misiunii ce are ca scop să „antreneze, consilieze şi să asiste” forţele naţionale afgane de securitate (armată şi poliţie), care vor avea responsabilitatea totală a ţării până la sfârşitul lui 2014.

„Obiectivul meu este de a ne pune de acord asupra liniilor generale la începutul anului viitor şi de a finaliza acest plan înainte de sfârşitul anului 2013”, a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă la Bruxelles. „Aceasta ne-ar da timpul de care avem nevoie pentru a asigura o tranziţie lină spre noua misiune”, a adăugat el.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO şi-au dat acordul în cadrul summitului de la Chicago, în mai, cu privire la lansarea acestei misiuni de asistenţă, care ar trebui să cuprindă o forţă internaţională de peste 10.000 de persoane, potrivit estimărilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă