Ministrii de externe ai statelor membre NATO, reuniti ieri la Bruxelles la initiativa Statelor Unite, s-au concentrat asupra celor doua zone sensibile de pe glob – Afganistan si Kosovo – unde Alianta isi joaca reputatia.
In deschiderea reuniunii, secretarul general al organizatiei, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca "NATO trebuie sa demonstreze ca este o alianta care actioneaza pentru protejarea securitatii in zona euro-atlantica si dincolo de ea". Referindu-se la situatia din Afganistan, el a subliniat necesitatea unei "abordari cu adevarat globale" luand in calcul dimensiunile economice, politice si militare din aceasta tara unde talibanii si-au inmultit atacurile si atentatele in 2006 si in primavara se prevede reluarea violentelor.
Adaugandu-se insecuritatii crescande, coruptia si traficul de droguri impiedica actiunea pacificatoare a celor 33.000 de soldati (din 37 de state) ai Fortei internationale de asistenta pentru securitate (ISAF), comandata de NATO, si a celorlalti 10.000 ai coalitiei internationale condusi de Statele Unite.
Noua strategie pentru Afganistan
Secretarul de stat american Condoleezza Rice, initiatoarea reuniunii informale, a prezentat o noua strategie pentru Afganistan, care prevede, intre altele, cresterea ajutorului civil si militar cu 10,6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani. "Sfidarile cu care ne confruntam in ultimele luni ne-au demonstrat ca trebuie sa dublam eforturile" in aceasta tara, a subliniat oficialul american.
In ceea ce priveste provincia sarba Kosovo, locuita in majoritate de albanezi care cer independenta, aliatii au analizat "mijlocul de aplicare in domeniul securitatii a statutului" care va fi recomandat de ONU.
Punctele de vedere ale Romaniei
Seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, prezent la reuniune, a confirmat sprijinul politic si militar al Romaniei fata de stabilizarea si reconstructia Afganistanului, iar in problema Kosovo a reafirmat ca orice solutie referitoare la statutul provinciei trebuie sa ia in considerare implicatiile problemelor din regiune si sa ofere o perspectiva euro-atlantica tuturor statelor din zona. Romania considera ca UE si NATO, impreuna, pot face mai mult pentru Balcani, regiunea Marii Negre, Orientul Mijlociu, Afganistan sau in alte puncte fierbinti de pe glob.