16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialNATO: Miniștrii Apărării discută despre crearea de centre de comandă în Bulgaria,...

NATO: Miniștrii Apărării discută despre crearea de centre de comandă în Bulgaria, Polonia, România și țările baltice

Miniștrii Apărării din țările membre NATO vor lua, joi, o decizie cu privire la crearea de centre de comandă și control în Bulgaria, Polonia, România, Lituania, Letonia și Estonia, în cadrul planurilor de reconsiderare a strategiei de apărare a Alianței, au declarat reprezentanți ai organizației euro-atlantice, citați de BTA, conform Agerpres.

Obiectivul este crearea unei forțe interne de reacție rapidă capabilă să fie desfășurată în cel mult 48 de ore într-o țară sau regiune din NATO care a primit o amenințare sau care a fost atacată.

''Fiecare măsură pe care NATO o ia vizează apărarea. Situația din Ucraina se poate deteriora, dar acest lucru nu va fi provocat de NATO. Acuzația că Alianța joacă un rol în escaladarea conflictului din estul Ucrainei este un nonsens'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.

Aceste centre fac parte din noul ciclu de planificare strategică, în contextul în care NATO face în prezent o tranziție de la pregătirea unei forțe pentru desfășurare rapidă în străinătate la consolidarea potențialului de acțiune pe teritoriul țărilor membre ale Alianței. Abordarea este impulsionată de tensiunile în creștere cu care NATO se confruntă la Est și Sud, potrivit reprezentanților organizației.

Centrele de comandă și control din Europa de Est vor colecta și procesa informații care vor fi transmise cartierului general al Multinational Corps Northeast de la Szczecin (Polonia). Acesta va coordona activitățile cartierelor generale regionale unde vor lucra experți din statele membre NATO.

Capacitatea forței interne de reacție rapidă va fi triplată, această forță urmând să fie capabilă să opereze la sol, în aer și pe mare.

Hotărârile privind desfășurarea forței interne de reacție rapidă vor fi luate de Consiliul Nord-Atlantic, organismul decizional suprem al NATO.

În ultimii 10-15 ani întreaga planificare a NATO a vizat mai ales exteriorul teritoriului statelor membre, ceea ce a implicat dezvoltarea unor forțe ușoare de reacție rapidă pentru desfășurare departe de granițele NATO. În prezent, însă, Alianța trebuie să fie pregătită pentru operațiuni de-a lungul granițelor sale externe, în interiorul teritoriului țărilor membre, și să poată lansa un răspuns foarte rapid. ''Astfel, statele membre de la granițele NATO vor putea avea controlul sau vor putea răspunde în cazul unui atac. Este nevoie de o regândire a structurii generale a NATO'', a explicat un oficial al organizației, sub acoperirea anonimatului.

Miniștrii apărării vor participa, joi, și la lucrările Comisiei NATO-Georgia.

 

Cele mai citite

Patriarhia ajută cu 100.000 de lei persoanele afectate de inundații

Banii vor fi alocați din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, întreaga sumă a fost virată...

De ce utilizatorii Apple rămân fideli brandului? Top 3 motive care explică succesul companiei americane

Cu siguranță ai văzut până acum cel puțin o dată logo-ul cu mărul lui Steve Jobs. Compania Apple este unul dintre cele mai cunoscute...

Filmul „Enescu, jupuit de viu” va concura pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film ARPA

Filmul „Enescu, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, a fost selectat oficial pentru a concura pentru marele premiu la Festivalul Internațional de Film...
Ultima oră
Pe aceeași temă