Satula de lipsa de rezultate a antrenorilor autohtoni, Federatia Romana de Volei a decis sa aduca pe banca tehnica a nationalei masculine un tehnician tanar, in varsta de 38 de ani, scolit in strainatate si aflat in contact direct cu competitiile de top din Europa. Gheorghe Cretu, noul antrenor al primei reprezentative masculine, a activat ca jucator si antrenor timp de noua ani la multipla campioana a Austriei AON Hot Volley Viena.
In postura de antrenor principal al formatiei vieneze, Gheorghe Cretu a castigat titlul in Austria in 2003, iar in 2005 a participat cu AON in grupele Ligii Campionilor. De la 1 februarie, noul selectioner se ocupa de echipa belgiana de prima divizie Lenik, club cu care are contract pana la finalul lunii aprilie, cand este asteptat sa inceapa munca la lotul national de seniori.
– Domnule Cretu, ce informatii aveti despre voleiul romanesc?
– Desi mi-am desfasurat activitatea in strainatate, am urmarit tot ce inseamna voleiul romanesc. In toamna am fost pentru o perioada de cateva luni in tara si am vazut meciuri din campionatul intern, dar si pe cele ale lui Tomis Constanta in cupele europene. Cu toate ca au ratat prezenta in Final Four, constantenii mi-au facut o impresie placuta. In lumea voleiului din strainatate se vorbeste deja cu respect despre Tomis.
– Voleiul romanesc masculin nu a mai ajuns de 12 ani la un turneu final. Cand sa ne asteptam la o noua calificare?
– Revigorarea voleiului masculin se poate face doar prin fortele proprii. Jucatorii convocati trebuie sa inteleaga ca nationala este prima lor carte de vizita. Reprezentativa trebuie sa devina un cult pentru ei. Baietii au nevoie sa reinvete, sportiv si mental, sa se bata de la egal la egal cu marile forte. Totusi, echipa nationala nu poate fi reconstruita intr-o zi. E nevoie de o simbioza intre jucatorii din strainatate, gen Lica, Stancu, Olteanu, voleibalisti cu care eu am stat deja de vorba, si cei din tara. Noi suferim din pricina punctajului scazut, suntem sub locul 50 in lume si va fi greu la tragerile la sorti, unde vom avea parte de adversari redutabili.
– Credeti ca prezenta strainilor la echipele din campionatul intern poate bloca ascensiunea jucatorilor romani de perspectiva?
– Daca un club aduce un jucator "ars", care vine doar sa-si ia niste bani, atunci lucrurile nu sunt in regula. Daca echipele vor sti sa-si completeze loturile cu straini de valoare, acest lucru va crea concurenta si ii va obliga si pe jucatorii romani sa tinda mai sus. Oricum trebuie sa existe o preocupare a antrenorilor din campionatul intern pentru tot ce inseamna nou in volei, de la jucatori pana la ultimele metode de pregatire. Chiar si cand nu ai meciuri trebuie sa mergi la competitii, sa observi, sa faci comparatii. Performanta fara o informare amanuntita nu se poate face.
– In toamna vor fi meciurile de baraj pentru calificarile la Jocurile Olimpice. Ce pretentii putem emite?
– Lipsa de rezultate din ultimii ani ne trage in jos, fiindca vom avea de-a face cu adversari puternici in calificari. Cum insa mortul de la groapa nu se mai intoarce, trebuie sa ne concentram pe ce va fi. Sper ca pana in septembrie sa putem participa si la alte competitii, pentru a exersa putin tehnicile pe care vreau sa le pun in aplicare. In sport nu se stie niciodata, insa sistemul de calificare este foarte dificil. Pe langa partidele din toamna urmeaza inca doua turnee de calificare, cu un singur loc care asigura prezenta la Beijing. In orice caz, vom folosi aceste partide pentru a pregati cum se cuvine preliminariile europene din 2008.