14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Nasul" afacerii Sterling, noul secretar de stat la Mediu in Guvernul Boc

“Nasul” afacerii Sterling, noul secretar de stat la Mediu in Guvernul Boc

Doru Laurian Badulescu, care in urma cu cincisprezece ani negocia cu primii investitori ai afacerii din zona Insulei Serpilor, din pozitia de presedinte al ANRM, dar si de presedinte al Consiliului Director al companiilor Enterprise Oil si Canadian Oil, a fost numit la inceputul lunii ianuarie de premierul Emil Boc in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului.

Potrivit dezvaluirilor facute pe site-ul VOT.ro, consultat de ziare.com, in actualele conditii, ca sa se poata demara exploatarea zacamintelor perimetrele din jurul Insulei Serpilor, Ministerul Mediului trebuie sa-si dea avizul de mediu.

VOT.ro a aratat luni ca Badulescu a fost primul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si cel care a negociat din partea statului roman creanta libiana a Rompetrol pentru care este cercetat penal Dinu Patriciu.

Ulterior, Badulescu a devenit actionar minoritar in afacerea Rompetrol si, apoi, omul care a negociat privatizarea Petrom.

Insusi Doru Laurian Badulescu recunoaste pe site-ul Ministerului Mediului ca este principalul autor la elaborarea Legii petrolului si legii minelor si ca a aratat deschidere in atragerea marilor investitori: Amoco, Shell, Enterprise Oil si Canadian Occidental care au semnat, in 1992, acordurile de explorarea cu Rompetrol a unor zacaminte in Romania.

Ultimele doua companii- Enterprise Oil si Canadian Oil- sunt exact cele care au primit prima data dreptul de explorare a zacamintelor din Marea Neagra.

Mai mult, Doru Badulescu sustine ca a fost si presedintele al Consiliului Director la aceste companii.

Tot VOT.ro a aratat si ca in spatele afacerii zacamintelor din Marea Neagra sunt, de fapt, aceeasi actori, caci companiile care s-au intersectat cu acest proiect (Canadian Occidental, Arco Midia, Pelican Resources si Sterling Resources) au avut acelasi avocat (Petru Buzescu) si au impartit aceleasi apartamente.

Petru Buzescu a fost de altfel si avocatul firmei americane Amoco Petroleum, companie care a preluat si ea prin aceeasi hotarare a Guvernului Stolojan din 1992, dreptul de exploatare a unor perimetre apartinand companiei de stat, pe atunci, Rompetrol SA.

Doru Laurian Badulescu apare si in dosarul de "spionaj" al lui Stanchev

Doru Badulescu apare si in stenogramele dosarului de "spionaj" al privatizarilor strategice din energie, avandul ca principal pion pe bulgarul Stamen Stanchev.

Potrivit interceptarilor telefonice aparute pe surse in presa, iata ce se spunea intr-o discutie a consultantului bulgar depre relatia sa cu Doru Badulescu si a acestuia din urma cu Dinu Patriciu: "De exemplu Radu (n.n Donciu- alt invinuit in dosarul privatizarilor). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine scolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci cand au avut loc schimbarile politice, el nu este politician, Dinu Patriciu si un alt tip pe nume Doru Badulescu, de la PSD, au facut o intelegere ca Doru sa-l ia pe Radu sa lucreze pentru el si asa l-au scos din Rompetrol. Radu a lucrat pentru el pentru nu stiu cati ani… Eu sunt prieten cu Badulescu… Intr-o zi Doru a spus – Radu este omul meu…", explica Stamen Stantchev unui interlocutor de-al sau intr-o discutie telefonica, interceptata de procurorii DIICOT si aparute in presa.

Aparitia numelui lui Doru Badulescu in acest dosar al privatizarilor strategice nu este deloc intamplatoare, pentru ca, intre 2002 si 2004, el a fost seful Oficiului pentru Privatizare din Minsiterul Industriei, condus atunci de catre Dan Ioan Popescu, pozitie din care a negociat inclusiv privatizarea Petrom.

Calendarul unei afaceri suspecte

1990 – Guvernul Roman acorda companiei de stat Rompetrol SA dreptul de exploarare asupra zacamintelor din Marea Neagra

1992 – Guvernul Stolojan aproba cedarea acestor drepturi de explorare catre consortiul format din Enterprise Oil si CanadianOxy(Canadian Occidental Petroleum)

1993 – are loc privatizarea Rompetrol prin metoda Mebo si se infiinteaza Agentia Nationale pentru Resurse Minerale, care preia de la Rompetrol gestionarea contractelor cu investitorii straini Enterprise Oil si Candian Occidental Petroleum. Presedinte al Agentiei este numit Doru Laurian Badulescu, care devine si presedintele Consiliului Director al acestor companii.

1993 – Guvernul Vacaroiu aproba transferarea catre Compania Repsol Exploracion – S.A.- Spania a obligatiilor si drepturilor care revin partii romane din Acordul de explorare si impartire a productiei din perimetrul NC- 115 Libia, potrivit acordurilor de transfer semnate de Rompetrol cu companiile National Oil Corporation Libia si Repsol Exploracion -S.A.- Spania

1993 – Primul administrator al sucursalei bucurestene al Canadian Occidental Petroleum este avocatul romano-american, Petru Buzescu, avocat, ulterior, si al companiei Repsol Spania

1996- Doru Baduleascu negociaza in Libia din partea statului roman creanta Rompetrol

1998 – Dinu Patriciu preia controlul asupra companiei Rompetrol SA si asupra creantei libiene, cu sprijinul avocatului Catalin Predoiu, actualul ministru al justitiei

2000 – Doru Laurian Badulescu apare ca actionar minoritar al Rompetrol SA

2002 – Doru Badulescu este numit presedintele Oficiului de Privatizare din Ministerul Industriei, pozitie din care negociaza mari privatizari precum Petrom sau Electrica

2007- Firma Sterling preia dreptul de explorare a zacamintelor din Marea Neagra, iar Guvernul Tariceanu modifica prin ordonanta de urgenta Legea petrolului, permitand transformarea acordurilor de explorare, in acorduri de concesiune. Avocatul companiei Sterling este acelasi Petru Buzescu(care a fost de altfel avocatul tuturor companiilor straine care s-au intersectat cu acest proiect). Administrator al companiei Sterling era de sapte ani Nicolae Vidu, administrator, concomitent, si la compania Rompetrol Well Services SA, controlata de Dinu Patriciu. Sterling si Rompetrol Well Services se aflau in relatii de afaceri inca din 2005.

noiembrie 2008 – Guvernul Tariceanu aproba un act aditional la contractul de explorare incheiat de Rompetrol in 1992 cu consortiul CanadianOxy/Enterprise Oil. Actul aditional da dreptul companiei Sterling Resources sa exploateze zacamintele de gaze naturale in cazul unei decizii favorabile statului roman in procesul de la Haga

ianuarie 2009 – Premierul Emil Boc il numeste ca secretar de stat la Ministerul Mediului pe Doru Laurian Badulescu. Ca sa poata incepe exploatarea zacamintelor, Ministerul Mediului trebuie sa-i aprobe avizul de mediu

februarie 2009 – Curtea de la Haga da dreptate Romaniei in problema delimitarii platoului constinental al Marii Negre, in dauna Ucrainei.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă