27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialNăstase critică PASIVITATEA USL la "MAŞINAŢIUNILE" de la Parchetul General şi DNA

Năstase critică PASIVITATEA USL la „MAŞINAŢIUNILE” de la Parchetul General şi DNA

Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase critică lipsa de reacţie a USL faţă de „maşinaţiunile” de la Parchetul General şi DNA, pe care le consideră asemănătoare „operaţiunii” de introducere a cvorumului la referendum, şi îşi întreabă colegii dacă se pregătesc, astfel, să piardă parlamentarele, potrivit Rtv.net.

„Se pregăteşte USL să piardă alegerile parlamentare? Sper ca această întrebare să nu-i supere prea tare pe colegii mei. Cred însă că anumite greşeli din trecut nu trebuie repetate…”, precizează Adrian Năstase, într-o postare pe blog.

El explică, aducând în discuţie „greşelile” făcute de Mircea Geoană în 2008, când a format Guvernul cu PDL, „sub comanda lui Traian Băsescu şi Emil Boc”, iar în 2009 a decis „la fel de neinspirat”, ieşirea de la guvernare.

„După alegerile parlamentare din 2008, Mircea Geoană, deşi «bătuse palma», cu o seară înainte, cu Călin Popescu Tăriceanu, a luat decizia de a forma Guvernul cu PDL, sub comanda lui Băsescu şi a lui Boc, obţinând, e adevărat, pentru el, preşedinţia Senatului. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, Geoană a decis – la fel de neinspirat, dar pentru a-şi mări şansele de candidat – ieşirea de la guvernare. «Ocazia» a oferit-o disputa pe postul de la interne în condiţiile în care miza pentru Băsescu a constituit-o acest post, deţinut de Dan Nica, în locul căruia a fost pus, în final, Vasile Blaga”, rememorează Năstase.

El face paralelă cu momentul actual, considerând că în perspectiva alegerilor din decembrie miza s-a deplasat spre zona Parchetelor.

Potrivit lui Năstase, Daniel Morar a fost mutat să conducă „interimar”, respectiv până la alegeri, Parchetul General, iar adjuncţii săi au fost „lăsaţi” să conducă, în acelaşi interval, DNA, în timp ce CSM va „trage de timp” cu avizele pentru propunerile ce vor fi făcute de ministrul Justiţiei.

Năstase subliniază că, în acest fel, se va împlini „proorocirea” făcută de Cătălin Predoiu şi Monica Macovei, în sensul că desemnarea noilor procurori şefi se va face în ianuarie 2013, probabil după ce Traian Băsescu îşi va fi făcut, din nou, „numărul” cu desemnarea prim-ministrului.

Năstase mai arată, referindu-se la Laura Codruţa Kovesi, că i se pare ciudat ca „sancţiunea” pentru actul de sfidare făcut la adresa Guvernului prin desemnarea lui Morar la conducerea Parchetului General – desemnare realizată în paralel cu procedura angajată de ministrul Justiţiei – să fie trimiterea sa la Bruxelles pentru a se ocupa, din partea română, de MCV, el apreciind că, „neoficial”, de MCV se va ocupa Monica Macovei.

Fostul preşedinte al PSD consideră că, în felul acesta, unele „mici câştiguri” tactice obţinute prin această detaşare vor putea fi anihilate de pierderile pe termen mai lung.

„În condiţiile acestor maşinaţiuni, asemănătoare operaţiunii de introducere a cvorumului la referendum, USL-ul nu are nici o reacţie? Vreau să le reamintesc – în principal – colegilor mei, un lucru important – nici americanii şi nici occidentalii nu discută cu cei care pierd, ci cu cei care câştigă. Pot să dau multe exemple…”, încheie Năstase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă