Agentia spatiala americana, NASA, a anuntat ca in aceasta seara, la ora 23.26 GMT, va lansa de la Cape Canaveral (Florida, sud-est) o racheta cu cinci sateliti la bord, care vor incerca sa desluseasca misterul originii aurorelor boreale, informeaza AFP.
Botezata Themis (Time history of events and macroscale interactions during substorms), misiunea va fi coordonata de o echipa de la Universitatea Berkeley din California si va dura doi ani. La fiecare patru zile, satelitii vor fi aliniati deasupra Americii de Nord si vor observa eventuala formare a aurorelor boreale. La sol, circa 20 de statii din Alaska si Canada vor fotografia aceste fenomene luminoase multicolore si deosebit de spectaculoase.
"Este un proiect ambitios pentru a explica mecanismul acestor aurore, care sunt o marturie a existentei magnetosferei terestre ce ne protejeaza de efectele mortale ale vantului solar", a declarat Frank Snow, responsabilul Themis de la NASA.
Oamenii de stiinta spera ca cei cinci sateliti, care vor forma o constelatie, vor permite identificarea locului exact in care se declanseaza aurorele boreale.
Pana acum, s-a stabilit ca aurorele sunt cauzate de vantul solar care, ajungand in campul magnetic al Terrei, il deformeaza si creeaza o "coada" in directia in care sufla vantul. Energia inmagazinata in aceasta "coada" este eliberata sporadic, provocand furtuni de mica amploare la nivel ecuatorial. Apoi, "coada" se propaga spre cei doi poli, unde produce aurore boreale, au explicat specialistii, adaugand ca, daca acest mecanism general este cunoscut, oamenii de stiinta nu au putut sa explice inca unde in magnetosfera energia vantului solar se transforma intr-o explozie de aurore spectaculoase.