3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialNASA a DEZVĂLUIT unul dintre misterele Lunii. Ce enigmă au elucidat cercetătorii

NASA a DEZVĂLUIT unul dintre misterele Lunii. Ce enigmă au elucidat cercetătorii

Unul dintre misterele Lunii a fost elucidat de curând de cercetătorii de la NASA. Specialiștii au descoperit că satelitul natural al Terrei este înconjurat de un “inel de praf cosmic”, informează Mediafax.

Astronomii americani spun că acel nor uriaş de praf cosmic creşte în densitate în timpul unor fenomene anuale, precum ploaia de meteori Geminide.

Inelul de praf, dispus în poziţie oblică în jurul satelitului Terrei, ar putea chiar să pericliteze viitoarele misiuni către planeta Marte şi explică în acelaşi timp motivul pentru care astronauţii din misiunile americane “Apollo” au văzut un fel de auroră misterioasă în jurul Lunii, potrivit dailymail.co.uk.

Rezultatele furnizate de sonda spaţială LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) sunt primele care confirmă faptul că Luna este înconjurată de un inel permanent de praf.

Norul a fost descoperit cu ajutorul datelor transmise de un dispozitiv aflat la bordul sondei LADEE, denumit Lunar Dust Experiment (LDEX), construit de cercetătorii de la Universitatea Boulder din statul american Colorado.

Plasat pe orbita lunară, instrumentul LDEX a monitorizat peste 140.000 de coliziuni dintre Lună şi mici corpuri cereşti pe parcursul misiunii sale de şase luni, care a fost lansată în septembrie 2013.

LADEE şi-a încheiat misiunea, aşa cum era prevăzut, prăbuşindu-se pe Lună pe 18 aprilie 2014, însă a transmis cercetătorilor de la NASA, înainte de finalul misiunii sale, o serie de date ştiinţifice extrem de preţioase.

Cu ajutorul acelor date, astrofizicienii americani au reuşit să înţeleagă felul în care exosfera lunară “respiră” şi se modifică şi felul în care stratul de praf de pe Lună variază în timp şi spaţiu.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale. Un nou înalt oficial a fost distins

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Naţionale a României, între cei decoraţi numărându-se noul şef al...

Evenimente pentru creștinii ortodocși, de Sfântul Andrei

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.Cu acest prilej, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia Sfânta...

Cum va fi vremea de 1 decembrie

Meteorologii nu vin cu vești bune pentru 1 decembrie. În mare parte din țară vor fi precipitații abundente, ceea ce înseamnă lapoviță și ninsoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă