18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecial"Muzica folk inseamna poezie, mesaj, revolta..."

“Muzica folk inseamna poezie, mesaj, revolta…”

Cantautor, membru, din 2003, al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Victor Socaciu este un artist cu o datorie civica importanta. Este un cantaret de stanga, alaturi de cei multi si cuminti, de cei saraci si nedreptatiti.

– Ce mai face omul Victor Socaciu?
– Sunt tentat sa spun ceva intre “bine” si “de la exceptional in sus”, dar inteleg sa ma infatisez ca un om care isi tine sub control activitatile, care-si iubeste enorm sotia (chiar si dupa 10 ani de casnicie!), iar pentru copii se straduieste sa le creasca aripile pentru mersul pe jos impus de societate.

– Dar artistul?
– Dupa premiile si distinctiile primite in ultimul timp, s-ar trage concluzia ca m-as afla la final de cariera. Simt insa ca mai am inca multe de spus ca autor de muzica si poezie, dar si ca om de scena. M-am considerat intotdeauna un om al cetatii, un artist cu o datorie civica importanta. Fundamental sunt un cantaret de stanga, alaturi de cei multi si cuminti, de cei saraci si nedreptatiti. Altfel, sunt un artist aflat intre doua mesaje: un album pe care l-am lansat cu o luna in urma, intitulat “Lasa-mi vara” si nasterea altuia, care sper sa ma faca in sfarsit miliardar in urma vanzarii…
Dar, ca om implicat in show-biz, sunt in plina campanie de pregatire a galei folk “Om Bun 2006”, care va avea loc pe 4 mai la Sala Palatului.

– Cum au luat nastere galele “Om Bun”? Cine va participa?
– Galele “Om Bun” le-am initiat ca pe o continuare a festivalului cu acelasi nume (care se desfasoara in fiecare decembrie, din '90 incoace). Galele aduna intotdeauna pe afis cele mai grele nume ale folk-ului romanesc. De data aceasta au raspuns invitatiei mele Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Ada Milea, Florian Pittis, Pavel Stratan, Tatiana Stepa, Doru Stanculescu, Vasile Seicaru si Mircea Vintila. O reprezentativa nationala daca vreti, pentru ca tot ne aflam in plina campanie fotbalistica de primavara.

– Ce proiecte de viitor aveti?
– Atunci cand esti un tip activ, aproape ca nu mai trebuie sa-ti alegi proiecte, pentru ca te aleg ele pe tine. Pentru a fi activ, am nevoie de normalitate in viata de familie si de sanatate. Aceste lucruri mi le doresc in primul rand, de restul va asigur ca veti afla cand este cazul. Si va mai pot asigura de un lucru: voi aseza tot ceea ce voi face sub semnul moralitatii, al comunicarii cinstite intre noi.

– Cum credeti ca este vazuta muzica folk de tinerii din ziua de azi?
– Muzica folk, prin definitie, inseamna poezie, mesaj, revolta, atitudine, comunicare directa si deschisa. Aceste atribute le are de fapt si tineretea. Veniti in salile de spectacole folk si va veti simti foarte tineri, printre tineri.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă