19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMuntele de zgura de la marginea Galatiului, oprit din crestere

Muntele de zgura de la marginea Galatiului, oprit din crestere

» Astazi este ultima zi in care va mai fi depozitata zgura in halda de la ArcelorMittal Galati, care va fi inchisa definitiv pe 1 iulie 2010.

Intarzierile in realizarea masurilor de pregatire a inchiderii haldei de zgura si doua incidente ecologice au adus administratiei combinatului ArcelorMittal Galati trei amenzi, in valoare totala de 170.000 lei. Pe 19 iunie s-a produs o surpare a unui front de peste 200 metri din muntele de zgura, care a obturat Canalul Malina, legatura dintre cele doua balti care se afla in preajma haldei, Malina Nord si Malina Sud. Administratia combinatului s-a ales cu o  amenda de 35.000 lei, aplicata de "Apele Romane". Pe 30 iunie s-a produs o noua surpare si administratia ArcelorMittal a primit de la "Apele Romane" o noua amenda de 35.000 lei. Repetarea surparilor a atras atentia Garzii de Mediu Galati, care a efectuat o noua verificare a modului in care este pregatita inchiderea haldei de zgura, ce ar trebui sa aiba loc pe 1 iulie 2010.

 

Controlul Garzii de Mediu a adus administratiei ArcelorMittal o noua amenda. "Am aplicat o amenda in valoare de 100.000 de lei combinatului ArcelorMittal Galati pentru ca nu a realizat in totalitate si la termen masurile premergatoare incetarii activitatii la halda de zgura, masuri prevazute in anexa la autorizatia integrata de mediu",
ne-a declarat Mihai Turcu, seful Garzii de Mediu Galati. Dar problemele conducerii combinatului nu se opresc aici, pentru ca, incepand de maine, 16 iulie, ArcelorMittal trebuie sa depoziteze zgura intr-o alta halda, pentru care trebuie sa obtina aviz de depozitare. "Activitatea de depozitare in actuala halda de zgura se va opri, dar exploatarea va continua, fiind exclusiv executata de companii externe. Cea mai mare parte a zgurilor care anterior erau depozitate in vechea halda va fi folosita in alte industrii, restul fiind eliminat de companii autorizate.

 

ArcelorMittal va deschide un nou depozit pentru procesarea diverselor deseuri, in care vor fi depozitate temporar, in vederea procesarii sau eliminarii, materiale precum caramizi refractare, moloz, var, piatra de var si derivate. Depozitul va permite selectarea si prelucrarea deseurilor in functie de utilizarea lor ulterioara", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al combinatului.
Halda de zgura de la ArcelorMittal Galati este un "munte" de 68.000.000 tone de zgura, ce se intinde pe 120-150 ha si are inaltimea unui bloc cu 20 de etaje.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă