23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialMunca "voluntara" in gradina doamnei de fizica

Munca „voluntara” in gradina doamnei de fizica

Zeci de reclamatii, inclusiv inregistrari video si audio, au inundat cancelaria celui mai bine cotat liceu din Iasi, Colegiul „Costache Negruzzi”. Principalul vizat de plangerile parintilor este profesorul de fizica Dorina Luchian, acuzat de abuzuri greu de imaginat. Despre Dorina Luchian se spune ca primeste cadouri multe si scumpe de la elevi in contul notelor obtinute sau al meditatiilor, dar sunt voci care sustin ca profesoara foloseste elevii la prasit in propria gradina. Dorina Luchian neaga toate reclamatiile parintilor, sustinand ca este victima razbunarilor colegilor.

Elevii cultiva cartofi si ridichi sau prasesc porumbul

Profesorul de fizica Dorina Luchian nu este la primul sau scandal de presa. In urma cu doi ani a fost acuzata ca-i obliga pe elevi sa cumpere produse cosmetice cu vanzare directa, conditionand nota de cumpararea unui rimel, ruj sau crema de la firma la care lucra colaboratoare. Dupa o ancheta facuta de comisia de disciplina a liceului, profesoara Dorina Luchian a fost sanctionata cu primele pedepse din Statutul Cadrelor Didactice: avertismente si observatii scrise. Numai ca, dupa cate se pare, acestea nu au avut vreun efect. „In ultimul semestru de scoala, la inceputul verii, profesoara Luchian m-a chemat la finalul orei si mi-a spus ca in schimbul unor munci prestate de mine la dansa in gradina – sapat, prasit, plantat ridichi si pus cartofi – o sa-mi ofere pregatire la fizica, pentru ca, spunea dansa, sunt foarte slab. Eu am refuzat”, a scris in declaratia sa un elev din clasa a XII-a. Inele cu piatra, genti diplomat sau alte „atentii” au fost obligati copiii sa dea profesoarei de fizica de 8 martie ca sa nu primeasca lucrare de control. Mama unui alt elev s-a plans in reclamatia depusa la cabinetul directorului Colegiului „Costache Negruzzi” ca profesorul Dorina Luchian a cerut un sac de mere, „daca vrei ca odrasla ta proasta sa treaca clasa”. Directorul liceului s-a saturat de atatea reclamatii si este hotarat sa ia masuri radicale. „Este rusinos pentru acest liceu. Sac cu mere? Asa ceva nu s-a mai pomenit la "Negruzzi", o scoala serioasa, cu profesori seriosi. Am dat teste la toti elevii dumneaei. Aproape toti ne-au declarat ca au fost conditionati la notare, cerandu-li-se diferite cadouri”, a precizat prof. Gheorghe Ilie, directorul Colegiului „Costache Negruzzi”. Elevii care au avut indrazneala sa nu se conformeze cerintelor profesoarei de fizica erau trecuti pe „lista neagra”. „Cine nu aducea ce i se cerea, era automat bagat la "regim special". 50 sau 150 de probleme la fizica pentru ora urmatoare si ascultare permanenta”, sustine o eleva in declaratia sa.

Flagrant cu telefonul mobil

Elevii au filmat-o pe Dorina Luchian cu telefoanele mobile, probele fiind inaintate conducerii liceului. Primele reclamatii au fost depuse de clasa a XI-a E, iar directorii scolii au organizat imediat o comisie de disciplina formata din profesorii Rodica Perjoiu, Ioan Martinus si Rodica Pal, care urmeaza sa ancheteze daca acuzatiile elevilor sunt sau nu fondate. Profesoara urmeaza sa fie sanctionata cu penultima pedeapsa din Statutul Cadrelor Didactice, scaderea a 10% din salariu, timp de trei luni. In plus, profesoarei i s-au retras orele de dirigentie si orele sustinute pana atunci la clasele care au reclamat-o. „Daca mai calca o singura data pe bec, ii desfacem contractul de munca. Aceasta e ultima sanctiune care ne-a mai ramas”, a precizat directorul Gheorghe Ilie. Profesoara incriminata, care detine titlul de doctor in fizica, avand publicate si numeroase lucrari stiintifice, se apara, construind o adevarata „teorie a conspiratiei” in jurul sau. „Sunt nevinovata si majoritatea acuzatiilor ce mi se aduc sunt false, insinuante si calomnioase, instigatorul lor fiind dirigintele clasei.
E o facatura a colegilor. Nu e adevarat nimic din ce au spus copiii. Eu sunt un om serios, care munceste mult”, a precizat in declaratia data comisiei prof. Dorina Luchian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă