3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialMTS: Au fost respectate regulile administrative la tabara din Eforie, de vinovati...

MTS: Au fost respectate regulile administrative la tabara din Eforie, de vinovati se ocupa Parchetul

Subsecretarul de stat Dan Neagu de la MTS, seful comisiei de ancheta in cazul copiilor inecati la Eforie, a declarat ca verificarile ministerului vizeaza doar partea administrativa, iar din acest punct de vedere regulile au fost respectate, in privinta vinovatiilor urmand sa se pronunte Parchetul, transmite Mediafax.

Neagu a spus ca cei doi profesori insotitori ai grupului de la Iasi si-au asumat intreaga responsabilitate pentru copiii cu care au venit in tabara, inclusiv prin semnarea unor procese-verbale.

"Toate documentele taberei sunt in ordine. Cei doi profesori insotitori, Elisabeta Mincior si Paraschiva Smoc, si-au asumat intreaga responsabilitatea inca din prima zi de tabara in cazul celor zece copii din comuna ieseana Ciortesti, cu care au venit in tabara. Toate procesele-verbale sunt semnate corespunzator, iar profesorii si copiii au facut instructajul imediat ce au ajuns in tabara", a declarat subsecretarul de stat.

El a precizat ca incidentul s-a petrecut in afara perimetrului taberei de la Eforie Sud, adaugand ca profesorii si elevii au fost instiintati in prealabil despre toate pericolele la care se pot expune pe durata sejurului.

Subsecretarul de stat a mai sustinut ca reprezentantii MTS nu se pot pronunta cu privire la "vinovatiile" cadrelor didactice.

"Aici e vorba de comportament, atat din partea profesorilor, cat si a copiilor. Cat despre vinovatii, nu noi ne putem pronunta. Cazul este anchetat de Politie si Parchet. Noi urmarim doar partea administrativa, iar din punctul nostru de vedere totul este in regula. Exista procese-verbale clare, iar copiii au luat la cunostinta. Prevederile metodologiei interne a taberei au fost respectate. In plus, si conditiile de cazare si masa sunt in regula", a mai spus Neagu.

Subsecretarul MTS a adaugat ca nu a discutat cu vreunul dintre profesorii insotitori, sustinand ca acest lucru "nu intra in competenta" reprezentantilor MTS, si ca in cursul zilei de luni va trimite o nota de constatare catre ministrul Tineretului si Sportului, dupa care va fi intocmit raportul final privind concluziile comisiei de ancheta in acest caz.

Doi copii veniti intr-o tabara internationala la Eforie Sud s-au inecat, sambata, dupa ce au mers cu o profesoara pe o plaja neamenajata din statiune si au iesit in larg sa inoate, alaturi de alti trei copii, pana in prezent fiind scos din apa trupul unui singur copil.

Cei doi copii care s-au inecat erau elevi la scoli din comuna ieseana Ciortesti si au plecat in tabara alaturi de alti opt elevi din localitate si alti zece din municipiul Iasi.

Sambata, cei doi copii, alaturi de alti opt, au mers cu o profesoara pe o plaja neamenajata din Eforie Sud si au iesit in larg sa inoate, desi in zona scaldatul este interzis si exista panouri de avertizare in acest sens.

Unul dintre copii, Adrian Rosu (13 ani), al carui trup a fost gasit la cateva ore de la producerea incidentului, fusese salvat de la inec vineri, de catre salvamari, dupa ce intrase sa inoate in aceeasi zona din Eforie Sud unde scaldatul este interzis. Salvamarii au reusit atunci sa-l aduca la mal inainte ca el sa fie luat de curenti. Sambata, insa, copilul s-a aventurat din nou in larg si nu a mai putut fi salvat, trupul sau fiind gasit cateva ore mai tarziu.

Celalalt copil care s-a inecat sambata, Mirel Enache (14 ani), nu a fost gasit la mai bine de 24 de ore de la producerea tragediei, el fiind cautat in continuare de salvamari, insa operatiunile sunt dificile din cauza curentilor foarte puternici din zona.

Profesoara care ii insotise pe cei doi copii la plaja, intr-o zona neamenajata si unde scaldatul este interzis, le-a spus anchetatorilor ca fusese avertizata de catre salvamari ca zona respectiva este periculoasa, iar copiii nu trebuie sa intre in apa. Profesoara a sustinut ca a transmis aceste informatii tuturor copiilor din tabara si ca le-a spus sa nu intre in apa, dar ca nu a fost ascultata. Ea va fi cercetata de politisti pentru ucidere din culpa, dar in functie de elementele care ar putea aparea in cadrul anchetei ar putea fi schimbata incadrarea juridica.

Cele mai citite

Hamas a eliberat încă 11 ostatici răpiți pe 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat că alți unsprezece ostatici răpiţi pe 7 octombrie în cursul atacului Hamas au fost eliberați și se află în drum...
00:00:31

VIDEO. Copiii ținuți ostatici de Hamas se reîntâlnesc cu un câine

Copiii din familia israeliană Brodutch s-au reunit cu entuziasm cu câinele lor de familie, Rodney, luni (27 noiembrie), la o zi după ce au...
00:00:41

VIDEO. Salvatorii ajung la muncitorii indieni prinși în tunel

Rudele celor 41 de bărbați care se află de 17 zile într-un tunel din nordul Indiei au declarat că sunt fericite și nerăbdătoare să...
Ultima oră
Pe aceeași temă