13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecial"Motorul cu apa", o inventie pe care n-o cumpara nimeni

“Motorul cu apa”, o inventie pe care n-o cumpara nimeni

» Mihai Rusetel este primul inventator roman care si-a scos creatia la licitatie pe Bursa Romana de Marfuri.

» Motorul cu apa s-a nascut in 1980 si a fost brevetat in 2001. Cu toate acestea, unii il considera doar o varianta a "batranului" motor cu aburi.

Inventatorul roman mihai rusetel solicita 50 milioane euro pentru un proiect despre care pretinde ca este "revolutionar": motorul care functioneaza cu apa. Omul a cerut initial 100 milioane euro prin intermediul Bursei Romane de Marfuri (BRM), care a organizat, in premiera pentru un inventator roman, o licitatie internationala pentru vanzarea brevetului. Dupa patru runde in care nu s-a prezentat nici un investitor, dintre care ultima a avut loc vinerea trecuta, Mihai Rusetel a decis sa isi reduca la jumatate pretentiile financiare.

"Mult timp proiectul nu a fost de vanzare. Am tot sperat sa se aplice in Romania, dar nu am reusit sa ma inteleg cu nimeni. Acum am si alte proiecte pe care vreau sa le realizez si imi trebuie bani", ne-a explicat Mihai Rusetel. 

 

"Motorul cu apa" este o inventie la care bucuresteanul lucreaza din 1980. Principiul de functionare a instalatiei este aparent simplu. "Cand aruncam o picatura de apa pe plita incinsa de la aragaz, observam ca picatura sare. Fenomenul se numeste calefactie. In motor, cand atinge plita incinsa, apa sare si impinge pistonul. Alta diferenta fata de un motor clasic e ca la mine pistoanele stau pe loc, iar cilindrul se misca. Plita incandescenta e la mijloc, iar pistoanele sunt de o parte si de alta a acesteia, fata in fata.  Pornirea se face ca la Diesel, unde trebuie sa preincalzesti bujiile inainte de a porni", sustine Mihai Rusetel.

"Nu ne-am inteles la pret"
De aproape trei decenii inventatorul incearca si nu reuseste sa-si puna inventia in aplicare. Povesteste ca in perioada comunista a tras chiar el de timp, ca sa nu ia Securitatea proiectul pe gratis. Apoi, dupa 1989, a depus cerere pentru un brevet, dar l-a primit de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci abia in 2001. "Am avut niste investitori, dar nu ne-am inteles la pret. Altii au vrut sa-mi plateasca pretul cerut, dar nu prin banca, chipurile ca sa nu mai dea comisioane. De asta am decis sa apelez la Bursa Romana de Marfuri, pentru ca nu am incredere altfel, pot fi oricand pacalit. Asa e oficial", a precizat Mihai Rusetel.

Numai ca din octombrie 2007, cand a avut loc prima licitatie, pana luna aceasta au fost programate patru runde, dar nu s-a prezentat nici un investitor. Dar Mihai Rusetel nu si-a pierdut optimismul. "Nu asta este problema, nu imi bat eu capul cat timp a trecut de cand am facut inventia. Eu pun la dispozitia umanitatii motorul cu apa in conditiile mele. E posibil sa fiu prea exigent, dar e munca mea", a precizat Mihai Rusetel, care a decis totusi sa reduca pretul de pornire a celei de-a cincea licitatii, ce va avea loc pe 1 august, la numai 50 milioane euro, in speranta ca cineva se va arata totusi interesat. "Logica este clara: cine are la ora actuala petrol conduce lumea. Cine va avea motorul cu apa «Mihai Rusetel» va conduce omenirea dupa ce nu va mai fi petrol", se umfla in pene romanul.

"Exclus firmele americane"

Mihai Rusetel s-a gandit ca, in ciuda faptului ca pana acum nu a reusit sa isi vanda proiectul "motorului cu apa", sa le interzica firmelor americane sa participe la licitatia de la BRM. Motivul: a citit in ziare ca in SUA industria producatorilor de biocombustibil e din ce in ce mai dezvoltata. Prin urmare, inventatorul a trimis o notificare Bursei Romane de Marfuri, in care solicita excluderea firmelor americane de la licitatie "pentru a nu se crea o atitudine ostila fata de mine si fata de inventie din partea maselor de americani implicati in biocombustibili".

» Orice inventator poate sa-si vAnda creaTia prin Bursa de Marfuri

Orice persoana fizica sau juridica poate deschide o licitatie la Bursa Romana de Marfuri daca are un produs sau un serviciu de vinzare, ne-a declarat Marinela Constantinescu, PR managerul institutiei. "Incheiem un contract intre noi si persoana respectiva. Asiguram ringul de licitatie, promovarea acesteia si eventuale contacte cu clienti din baza noastra de date, care ar putea fi interesati, in schimbul unui comision, daca se vinde produsul sau serviciul", a explicat aceasta.
Marilena Constantinescu a precizat ca Mihai Rusetel a incheiat cu BRM un contract pe un an de zile, care a inceput in octombrie 2007.

Desi de atunci s-au organizat patru licitatii, pana acum nimeni nu a cumparat caietul de sarcini, ne-a confirmat managerul, dar nu a putut mentiona care ar fi motivul pentru care nimeni nu s-a aratat interesat pana acum. Aceasta a precizat totusi ca pretul de 100 milioane euro pentru brevetul motorului cu apa nu a fost stabilit de evaluatorii bursei, ci chiar de inventator.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă