3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialMoscova vrea să repatrieze osemintele lui Serghei Rahmaninov din SUA. De ce...

Moscova vrea să repatrieze osemintele lui Serghei Rahmaninov din SUA. De ce se opun urmașii muzicianului

Rusia încearcă să repatrieze rămășițele pământești ale compozitorului Serghei Rahmaninov, înmormântat în 1943 în Statele Unite, însă urmașii artistului se opun, întrucât muzicianul a fugit din Rusia după revoluția bolșevică, relatează Agerpres

”Potrivit surselor americane, Serghei Rahmaninov este un mare compozitor american de origine rusă”, a spus recent ministrul Culturii, Vladimir Medinski, care a acuzat Statele Unite că au ”privatizat cu aroganță numele Rahmaninov”. Muzicianul obținuse naționalitatea americană cu puțin înaintea morții.

Citește și: Manuscris de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Ministrul rus, care a făcut din patriotismul cultural crezul său, dorește repatrierea osemintelor marelui compozitor și pianist al secolului trecut arătând că mormântul acestuia din cimitirul Kensico (în apropiere de New York) este intr-o ”stare deplorabilă”.

”Aducerea înapoi a lui Rahmaninov în Rusia ar fi o acțiune de mare importanță”, a spus el în timpul unei deplasări la Novgorod (nord-vest), regiunea natală a compozitorului. Mendiski propune ca reînhumarea lui Rahmaninov să se facă în această zonă, unde muzicianul și-a petrecut primii ani ai vieții.

Aleksandr Smirnov, vice-guvernator al regiunii Novgorod, a afirmat la rândul său, potrivit agenției de presă TASS, că diplomați ruși sunt în negocieri pe această temă cu partea americană. Ideea a fost salutată de televiziunea publică rusă, care a amintit că au fost repatriate în Rusia și osemintele altor mari personalități ale culturii ruse, ca Feodor Șaliapin, ale cărui rămășițe pământești au fost înhumate la Moscova în anii 1980, după ce au fost aduse de la Paris.

Pentru a vorbi despre o eventuală repatriere a osemintelor compozitorului, care se află alături de cele ale soției și fiicei sale, ”trebuie obținută mai întâi permisiunea urmașilor”, a spus Denis Matsuev, director artistic al Fundației Rahmaninov. ”Nu vrem să ne opunem voinței lui”, a declarat BBC una dintre strănepoatele compozitorului, Susan Wanamaker, afirmând că Rahmaninov a specificat în testament că vrea să fie îngropat la New York.

Ideea repatrierii, care pare să fi răsărit de nicăieri, se explică mai degrabă prin considerente politice decât prin interesul subit față de compozitor, este de părere criticul muzical Serghei Khodnev. ”Intenția este probabil ca Rahmaninov să fie luat din SUA, fiindcă în mentalitatea americană el este unul dintre ai lor” și a fost influențat de jazzul american, a declarat el AFP.

În contextul în care Vladimir Putin mizează pe registrul patriotic de la revenirea sa la Kremlin, în 2012, ”există o nevoie politică să se ofere un nou spectacol patriotic, un eveniment trist, dar triumfal, pentru relansarea spiritului național”, a spus criticul.

Născut într-o familie aristocratică, în 1873, Rahmaninov a fost considerat în epoca sovietică un trădător fiindcă fugise din Rusia după revoluția din 1917, deși dacă a trimis bani pentru susținerea Armatei roșii în al Doilea Război Mondial.

Rusia negociază de câțiva ani și cumpărarea vilei Senar, reședința elvețiană pe care Rahmaninov și-a construit-o în anii 1930, înainte să plece din Europa în America. Ministrul rus al Culturii i-a acuzat anul trecut pe urmașii compozitorului că au contribuit la eșecul negocierilor, vânzând separat obiecte prețioase care îi aparținuseră lui Rahmaninov, printre care și pianul său, încheie AFP.

Cele mai citite

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...

Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările prevăzute pentru legea eroilor Revoluției

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Evenimente pentru creștinii ortodocși, de Sfântul Andrei

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.Cu acest prilej, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia Sfânta...
Ultima oră
Pe aceeași temă