28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialMoscova vizează „infrastructuri critice“

Moscova vizează „infrastructuri critice“

Potrivit New York Times, în timp ce submarine şi nave de spionaj ale Rusiei operează în apropierea cablurilor submarine de comunicaţie  vitale pentru Internetul mondial, responsabili americani sunt îngrijoraţi de potenţiale intenţii ale Moscovei de tăiere a liniilor în caz de tensiuni sau de conflict.

Cotidianul american citează comandanţi din marină şi responsabili din serviciile secrete care relevă că SUA au depistat o prezenţă rusă de-a lungul cablurilor de comunicaţie din Marea Nordului spre nordul Asiei şi în apele apropiate de SUA. Deşi nimic nu atestă că aceste cabluri ar fi fost deja secţionate, preocupările americane reflectă neîncrederea crescândă a Washingtonului faţă de activităţile militare ruse în lumea întreagă.

Din cauza acestor îngrijorări, autorităţile americane au întărit semnificativ supravegherea activităţilor ruse pe traseul cablurilor şi în special ale navei ruse Yantar, care culege informaţii, reperată în largul coastelor de est ale SUA, în drum spre Cuba.

Problema merge dincolo de vechile suspiciuni din timpul războiului rece că Rusia ar putea penetra cablurile. Astăzi, alarma este mult mai profundă. Piratarea hackerilor ruşi asupra SUA ar putea antrena ruptura cablurilor de fibre optice din anumite locaţii cu acces dificil, cu scopul opririi comunicaţiilor instantanee de care au devenit dependente guvernele, economiile şi cetăţenii din Vest.

În interiorul Pentagonului şi al agenţiilor de spionaj ale SUA, evaluările activităţilor navale ale Rusiei, în creştere, sunt strict secrete şi nu sunt discutate public. Responsabilii americani sunt discreţi asupra supravegherii activităţii şi asupra modului de recuperare rapidă în cazul tăierii cablurilor. Dar, numeroşi angajaţi au confirmat că problema este în centrul atenţiei în Pentagon.

Amiralul Ferguson a declarat că în cadrul emergenţei doctrinei pretinsului război hibrid, Rusia utilizează din ce în ce mai mult un amestec de forţă convenţională, misiuni de operaţiuni speciale şi arme noi în câmpurile de luptă ale secolului 21. „Asta implică utilizarea spaţiului,războiul cibernetic, războiul de informaţii şi războiul hibrid, conceput pentru paralizarea ciclului luării deciziilor Alianţei“,  a precizat Ferguson referindu-se la NATO.

Luna trecută, nava-spion rusă Yantar, echipată cu două submersibile automotorizate, naviga lent în largul coastelor de est ale Americii, în drum spre Cuba, unde există principalele cabluri în apropierea bazei navale americane Guantanamo Bay. Acesta este constant supravegheat de sateliţi-spion americani, de nave şi avioane. Yantar şi vehiculele submersibile pot tăia cablurile submarine, la adâncimi de mile. Cablurile sunt avariate tot timpul – de ancore, de catastrofe naturale, preciza un expert referindu-se la vulnerabilităţile reţelei de cabluri submarine.

Ceea ce îngrijorează Pentagonul este că ruşii par să caute vulnerabilităţi la mari profunzimi, unde cablurile sunt dificil de supravegheat şi reparaţiile sunt extrem de dificile. Amplasamentele cablurilor nu sunt în general secrete, excepţie făcând cele speciale, cu locaţii secrete comandate de SUA pentru operaţiuni militare şi care nu există pe hărţile disponibile. Şi, este posibil ca ruşii să caute tocmai astfel de cabluri.

Rolul acestora este mai important ca niciodată. Transportă pentru industrie şi instituţii financiare tranzacţii uriaşe – circa 10 triliarde dolari pe zi – şi orice perturbaţie semnificativă ar duce la reducerea fluxurilor capitalurilor. Cablurile transportă şi peste 95% din comunicaţiile cotidiene.

Noua doctrină navală rusă

În iulie trecut, Rusia a anunţat că va întări poziţiile strategice ale marinei sale  în Marea Neagră, ca şi menţinerea unei prezenţe în Mediterana şi Atlantic, în cadrul noii „doctrine navale“ actualizată de Moscova ca răspuns la expansiunea „inadmisibilă“ a NATO la frontierele ruse. Documentul a fost făcut public câteva luni după anunţarea unei noi doctrine militare ca reacţie la întărirea capacităţilor Alianţei atlantice, într-un context de tensiuni inedite între Moscova şi Occident generate de criza ucraineană.

Doctrina navală rusă subliniază „caracterul inadmisibil pentru Rusia al proiectelor NATO de deplasare de infrastructuri militare spre frontierele sale“. Textul fixează obiectivul de „dezvoltare a infrastructurilor“ Flotei de la Marea Neagră, în Crimeea, prevede reconstituirea accelerată şi completă a poziţiilor strategice ale Rusiei, susţinerea păcii şi stabilităţii“.

Expertul militar Alexandre Golts declara la radio Echos din Moscova că aceste schimbări arată că Rusia acordă o atenţie specială întăririi potenţialului său naval în Arctica şi Atlantic pentru a contracara NATO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă