3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăSpecialMoscova cere un armistiţiu "durabil" pentru lansarea dialogului în Ucraina

Moscova cere un armistiţiu „durabil” pentru lansarea dialogului în Ucraina

Rusia consideră necesar ca o "încetare a focului durabilă" să fie respectată în estul Ucrainei, pentru a se putea lansa un dialog între autorităţile de la Kiev şi insurgenţi, a anunţat luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-o conversaţie pe care au purtat-o duminică la telefon şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi germană Frank-Walter Steinmeier, aceştia au subliniat că "o încetare a focului durabilă (este) o condiţie indiscutabilă în vederea lansării unui dialog între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii protestatarilor din sud-estul Ucrainei".

Poroşenko a decretat vineri o încetare unilaterală a focului, timp de o săptămână, şi s-a adresat duminică naţiunii, într-un discurs televizat, expunându-şi planul de pace prin care le oferă un dialog insurgenţilor proruşi care nu au comis "nici crime, nici torturi", mai scrie Mediafax.

Cu toate acestea, schimburile de tiruri au continuat, trupele ucrainene anunţând că folosesc tiruri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins încetarea focului vizând să-i dezarmeze.

Noul şef al diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin, urmează să prezinte planul de pace al lui Poroşenko luni, la Luxemburg, într-o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul UE, care începe la ora 8.00 GMT (11.00, ora României).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă