1.5 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialMorţi îngrijiţi la domiciliu pe banii statului

Morţi îngrijiţi la domiciliu pe banii statului

Firma deţinută de un membru din conducerea PDL Sector 3, Bucureşti, a încasat bani publici din îngrijirea unor persoane care între timp decedaseră. Aceste nereguli au fost constatate de Casa Naţională de Sănătate, după ce România Liberă a dezvăluit că această companie, care deţine monopol pe piaţa de îngrijiri la domiciliu în Capitală, a încasat sume nejustificate de la stat.

 

Inspectorii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au găsit nereguli majore la firma de îngrijiri medicale la domiciliu Alicia Medical Expert, deţinută de secretarul general adjunct al filialei PDL Sector 3, Alina Ion. În conturile societăţii, care deţine monopol pe piaţa îngrijirilor medicale la domiciliu din Capitală, Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB) a virat, în doar patru ani, aproape 5 milioane de euro pentru serviciile prestate. România Liberă a dezvăluit în exclusivitate în urmă cu două luni metodele prin care firma de partid îşi umfla deconturile din bani publici, nereguli confirmate acum şi de controlul inspectorilor CNAS.

Grosul bugetului destinat acestui tip de îngrijiri a ajuns, între 2007 şi 2010, în contul acestui furnizor: 18,3 milioane lei, din totalul de 23,1 milioane lei. Astfel, între 2007 şi 2010, din totalul de 16.181 de pacienţi care au primit aprobare de la CASMB să fie îngrijiţi gratuit la domiciliu, peste 12.000 au fost îngrijiţi de Alicia Medical Expert. România Liberă a arătat că firma este deţinută integral de un membru din conducerea filialei PDL Sector 3 – Alina Ion, în vârstă de 35 de ani. Aceasta a înfiinţat firma în 2004, când s-a şi înscris în PDL. Foşti pacienţi şi colaboratori au acuzat societatea că decontează de la stat sume nejustificate, prin umflarea numărului de zile de îngrijire pe pacient şi a procedurilor aplicate.

Raportări de servicii pe CNP-urile morţilor 

În luna octombrie, la doar câteva zile după dezvăluirile din România liberă, Casa Naţională de Sănătate a demarat o anchetă care, două luni mai târziu, a scos la iveală încălcări grave ale contractului încheiat cu CASMB.

„Din verificările prin sondaj a datelor existente în SIUI (n.r. Sistemul Sistem Informatic al CNAS)  şi a serviciilor consemnate în documentele depuse de furnizor, pentru perioada ianuarie-august 2010, s-au constatat raportări de servicii medicale de CNP de persoane decedate”, se menţionează în raportul inspectorilor CNAS. 

Aceştia au găsit şi alte derapaje ale celor de la Alicia Medical Expert, inclusiv servicii pentru care firma încasa bani de la CASMB deşi nu le presta bolnavilor.

„S-au constatat situaţii în care au fost raportate servicii de îngrijiri la domiciliu concomitent cu servicii medicale la spital, pe spitalizare continuă sau de zi. (…) Din verificarea prin sondaj a fişelor de îngrijiri medicale la domiciliu din lunile aprilie-septembrie 2011, s-a constatat că nu s-au consemnat toate procedurile aprobate prin Deciziile emise de aprobare a îngrijirilor la domiciliu”, se precizează în raportul inspectorilor.

Mai mult, documentul relevă faptul că firma încălca şi legisla­ţia muncii, inspectorii descoperind că societatea a raportat servicii efectuate de 16 asistenţi anterior datei încheierii contractelor de muncă. În cadrul aceluiaşi control, inspectorii au găsit nereguli similare şi la alţi doi furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu – Evita Medical şi Dr. Roşca Medical Center.

Sancţiuni uşoare pentru firma de partid

În ciuda descoperirii acestor grave încălcări ale contractului cu CASMB, inspectorii de la centru au decis aplicarea unor sancţiuni uşoare. „Urmare a acestor constatări s-au dispus măsuri pentru: recuperarea sumelor încasate necuvenit; sancţionarea furnizorilor în lunile în care s-a constatat că nu au fost respectate con­diţiile contractuale”, concluzionează inspectorii, fără a preciza însă la ce sumă se referă şi în ce constau celelalte sancţiuni aplicate.

Astfel, deşi Alicia Medical Expert deconta sume de bani folosindu-se inclusiv de CNP-urile unor persoane decedate- după cum menţionează chiar inspectorii CNAS – societatea se va număra în continuare printre furnizorii care vor presta bolnavilor îngrijiri medicale la domiciliu. 

 „Ne spunea că fără partid ne ducem dracu'”

 O fostă angajată a firmei Alicia Medical Expert, Cristina Niculescu (foto), a vorbit României libere despre metodele prin care firma îşi umfla deconturile din bani publici şi despre strânsele legături ale acţionarului principal cu PDL. Cristina Niculescu (fostă Roşescu), a cărei funcţie a fost, între octombrie 2007 şi iulie 2008, de coordonator în Spitalul Judeţean Ilfov, povesteşte cum falsifica semnături ale pacienţilor pe liste care ajungeau la PDL.

––

Cum v-au pregătit cei de la Alicia Medical Expert înainte de prima zi de muncă?

Eram coordonator în Spitalul Judeţean Ilfov şi trebuia să conving pacienţii să intre în programul de îngrijire al firmei. Dacă pacientul accepta, completam dosarul. Apoi mergeam cu fişa de recomandări, completată cu numele şi datele personale, la medic. El ştampila, semna, apoi eu, după biletul de externare, copiam diagnosticul şi treceam numărul zilelor de îngrijiri la domiciliu şi manevrele.

Dumneavoastră făceaţi acest lucru? Pe fişa deja semnată şi parafată de medic?

Da. Nu accepta firma recomandare scrisă de medic, pentru că el îţi recomanda o anumită perioadă, un anumit număr de zile. Îi recomanda poate doar şapte zile şi doar trei-patru manevre. Firma trebuia să se lungească.

Cu cât lungeaţi de obicei?

 Depindea foarte mult de diagnostic. Dacă omul era în fază terminală, poate medicul îi recomanda 10 zile de perfuzie. Sau 10 perfuzii, una la trei zile. Treceam una pe zi, timp de 30 de zile. Dar nu se duceau asistentele noastre în fiecare zi.

Ce se întâmpla în cazul în care un pacient se răzgândea?

Dacă pacientul se răzgândea, se mergea mai departe, nu se ţinea cont. Firma mergea cu el înainte. Banii erau încasaţi în continuare de la Casă.

Alina Ion este secretar general-adjunct în PDL. Cât aţi lucrat acolo, ştiaţi acest lucru?

Da, ne spunea des. Iar când erau alegeri ne-a dat telefon acasă şi  ne-a spus să mergem în faţa Sălii Palatului, ca susţinători. Acolo ne-au dat veste, baloane cu PDL. Am aplaudat, am scandat, exact ca pe timpul lui tata-mare.

Plus că făceam liste pentru partid.

Ce fel de liste?

Fiecare coordonator din spitale avea o agendă cu pacienţii pe care-i convingea să intre în programul de îngrijire al Alicia Medical. Şi căutam în agendă şi făceam liste pentru susţinerea partidului, cu numele pacienţilor, codul numeric şi semnătura.

Semnătura cui?

A pacientului.

Semnaţi dumneavoastră în locul lor?

Da, de multe ori căutam în arhive în acordul pe care îl semnau ei în spital că acceptă să fie îngrijiţi de Alicia Medical, puneam foaia pe geam şi copiam ca să fie cât de cât identică cu semnătura.

Ce făceaţi cu aceste liste?

Le lua Alina. Pentru susţinerea partidului, atâta ştiam noi. Ne spunea că fără partid n-o să facem nimic, că fără partid ne ducem dracu’.

 ––

 Alina Ion nu e de găsit 

Alina Ion, secretar general adjunct al filialei PDL Sector 3 şi acţionar majoritar în firma Alicia Medical Expert, nu a putut fi contactată ieri pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de fosta angajată. Aceasta nu a fost de găsit la nici unul dintre numerele sale de mobil, dar nici la sediul firmei sau la sediul filialei PDL în care activează. Secretara firmei Alicia Medical Expert ne-a spus că şefa sa ar fi plecată din oraş. Acest răspuns l-am primit de la societatea comercială de fiecare dată când am încercat să luăm legătura cu Alina Ion.

La ce folosesc partidele listele de susţinători

Listele de susţinători sunt necesare, potrivit legislaţiei actuale, în special în cazul alegerilor prezidenţiale şi pentru Parlamentul European. Mai exact, candidaturile se pot depune numai dacă sunt însoţite de semnăturile a cel puţin 200.000 de alegători. În cazul europarlamentarelor, pentru o candidatură independentă (aşa cum a fost, în 2009, cazul Elenei Băsescu) este nevoie de susţinerea a minimum 100.000 de alegători.

Liste de susţinători sunt cerute şi în cazul celor care  candidează independent pentru un mandat de senator ori deputat, respectiv pentru o funcţie de primar sau de consilier. De asemenea, partidele mai folosesc listele de semnături ca instrument de presiune, inclusiv în cazul unui referendum, pentru a arăta că propunerea/proiectul lor beneficiază de susţinerea poporului. Andreea Nicolae

Silvian Ionescu: „Şi copiii se joacă şi-şi falsifică unul altuia semnăturile!”

Preşedintele filialei PDL Sector 3, Silvian Ionescu, s-a arătat ieri amuzat şi suprins de întrebările României libere cu privire la acuzaţiile potrivit cărora Alicia Medical Expert furniza partidului liste cu susţinători din rândul pacienţilor, fără ca aceştia să-şi dea acordul.

„La ce mi-ar folosi mie susţinătorii ăştia? Dacă ar fi vorba de un referendum, atunci ai nevoie. Dar referendumuri am avut doar două, în ultimii 10 ani. Alina Ion este, la fel ca şi noi, membru de partid, şi probabil că noi toţi am adus liste la partid, dar pe chestiuni punctuale, de referendum. Dar e o aberaţie asta cu listele de pacienţi. Câţi pacienţi poate să aibă o astfel de firmă? Şi cum vă imaginaţi că partidul se amestecă în firma unui membru de partid? Dacă le-au completat, înseamnă că le-au şi folosit? Şi copiii se joacă şi-şi falsifică unul altuia semnăturile! Este absolut legal! Dacă listele alea nu sunt folosite pentru vreo încălcare de lege, care e ilegalitatea?”, şi-a arătat indignarea preşedintele filialei în care Alina Ion, acţionar majoritar la Alicia Medical Expert, deţine funcţia de secretar general adjunct.

Cele mai citite

Victor Ponta îl susține pe Georgescu

CE NU SPUNE DIRECT PRESEI DIN ROMÂNIA, DECLARĂ ÎN FINANCIAL TIMES: VICTOR PONTA ÎL SUSȚINE PE CĂLIN GEORGESCU Victor Ponta, fost premier al României,...

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

În orice locuință, birou sau instituție, menținerea igienei și curățeniei este esențială. Produsele de hârtie sunt instrumente indispensabile în realizarea acestor obiective, oferind versatilitate...

SNSPA cere anularea votului de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce acuzații aduce

Articolul invocat în petiţie garantează că preşedintele este ales prin vot „universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”. SNSPA susţine că votul alegătorilor a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă