20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMoody’s: Deprecierea dolarului, un factor pozitiv pentru datoriile tarilor emergente

Moody’s: Deprecierea dolarului, un factor pozitiv pentru datoriile tarilor emergente

Deprecierea in continuare a dolarului american ar putea ajuta o parte din natiunile emergente deoarece ar usura plata obligatiunilor denominate in dolari, a anuntat miercuri agentia de rating Moody's Investors Service, transmite Bloomberg.

Raportul elaborat de Moody's, consultat de Rompres, a identificat patru tipuri de state unde, prin modalitati separate, impactul declinului dolarului ar putea fi resimtit in functie de caracteristicile lor si consecintele asupra ratingurilor lor suverane.

 

Aceste sunt:

– tarile ale caror datorii sunt compuse in proportie mare de obligatiuni denominate in dolari,

– tarile cu rezerve valutare externe substantiale,

– tarile ale caror economii se confrunta deja cu provocari de competitivitate,

– tarile ale caror monede sunt legate de dolarul american.

"Pentru tarile cu datorii mari in dolari, tendinta de depreciere a dolarului ar putea avea un efect benefic, aceste tari urmand sa profite cel mai mult in cazul in care dolarul va cadea treptat la un nivel de doi dolari pentru un euro, fata de 1,47 dolari pentru un euro in prezent", a apreciat vice-presedintele Moody's, Dietmar Hornung, autorul acestui raport.

 

Astfel, tarile din America Latina, incluzand Columbia, Peru, Uruguay si Brazilia, ar putea beneficia de o continua depreciere a dolarului american. In plus, Turcia si Filipine ar putea sa-si reduca si ele povara datoriei externe in cazul deprecierii dolarului, in special Turcia, avand in vedere proportia mare ocupata de obligatiunile in dolari in ansamblul datoriei externe.

In schimb, tarile cu mari rezerve valutare in dolari, precum China, India si Japonia, ar putea sa se confrunte cu o scadere a valorii acestor rezerve. Cu toate acestea, scaderea valorii rezervelor valutare nu va fi un factor suficient pentru a afecta ratingurile suverane ale acestor tari.

 

Moody's avertizeaza ca tarile emergente cu deficite mari, inclusiv anumite tari din Europa Centrala si de Est, ar putea sa se confrunte cu dificultati la export in conditiile in care scaderea dolarului face bunurile si serviciile americane mai ieftine.

 

"Referitor la rating, o crestere brusca a valorii monedelor tarilor emergente in raport cu dolarului nu ar fi in mod necesar un factor pozitiv pentru rating. Efectul acestei cresteri va depinde daca tara respectiva utilizeaza aceasta perioada in care dolarul este la un nivel scazut pentru a-si reduce povara datoriei externe", a avertizat Dietmar Hornung.

 

O modalitate prin care deprecierea dolarului ar putea avea efecte negative asupra ratingurile suverane este aprecierea reala. Acest lucru este important in special in cazul tarilor ale caror economii sunt caracterizate de un nivel ridicat al deficitului de cont curent si care, pe cale de consecinta, au nevoi considerabile de finantare externa.

Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, daca deprecierea dolarului va continua, din cauza scaderii competitivitatii, considera Moody's.

Analistii considera ca deprecirerea monedei americane ar putea afecta competitivitatea si majora rata inflatiei in statele ale caror monede sunt dependente de dolar. In schimb, tari precum Turcia, Brazilia si Filipine ar putea profita de continuarea deprecierii monedei americane deoarece valoarea datoriilor, exprimata in dolari, se va reduce.

 

In sfarsit, printre tarile care ar putea sa se confrunte cu un impact negativ se numara si tarile ale caror monede sunt legate de dolarul american, incluzand o parte din statele din Asia si Golful Persic.

 

In cazul SUA, tendinta de depreciere a dolarului ar constitui o oportunitate pentru Statele Unite sa-si reduca deficitul comercial avand in vedere ca bunurile americane vor deveni mai ieftine pentru consumatorii externi cu conditia ca aceasta depreciere sa se manifeste gradual si ordonat.

 

Dolarul american a atins recent cel mai scazut nivel inregistrat vreodata dupa colapsul regimului de la Bretton Woods in anul 1971.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă