21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialMonica Macovei: E important să ai o justiţie curată, pentru că aceasta...

Monica Macovei: E important să ai o justiţie curată, pentru că aceasta va curăţa clasa politică şi corupţia mică la care sunt supuşi românii

În trecut aţi afirmat că ireversibilitatea reformelor din justiţie este confirmată de rezistenţa instituţiilor la presiunile politice. Ce s-a întâmplat în vara anului trecut părea să vă confirme diagnosticul. Între timp, aţi devenit mai sceptică. Acum, după nouă luni de guvernare USL, încă vă mai menţineţi această părere?

În ceea ce priveşte DNA, da. Ceea ce vedem în timpul guvernării USL şi în ultimele săptămâni, mai ales, este un atac fără percedent împotriva DNA, cu mesajul „nu ne mai cercetaţi“. Acesta e mesajul pe care l-a dat Ponta atunci când a decis ca Papici şi Alexandru să plece din funcţiile de conducere, adică să li se revoce delegările, imediat după ce Papici a terminat şi a semnat rechizitoriul în dosarul Dragnea. Momentul spune de la sine, fără alte comentarii, mesajul „să se termine cu anchetele împotriva noastră“. Dar vedem că, până la urmă, au făcut pasul înapoi. Am văzut că au făcut alte propuneri, am văzut că de data aceasta au consultat-o pe d-na Kövesi, pe procurorul şef al DNA, aşa cum prevede regulamentul de ordine interioară al DNA, şi au venit cu alte propuneri. Dacă şefa instituţiei, d-na Kövesi, este mulţumită de ele şi se bazează aceste propuneri pe recomandarea ei înseamnă că e bine şi sperăm că lucrurile vor merge bine. Sper că vor merge bine spre foarte bine.

Deci noi ce vedem? Că a rezistat DNA şi bravo Codruţei Kövesi pentru că a fost puternică şi nu s-a lăsat. A dat şi interviuri publice, a spus ce s-a întâmplat, că n-a fost consultată, că s-a încălcat legea, că nu e de acord cu aceste propuneri. Deci a apărat instituţia.

Să imaginăm un scenariu în care USL dă preşedintele României pentru două mandate, deci 10 ani. După ce aţi văzut în acest an şi jumătate cu USL la putere, credeţi că judecătorii şi procurorii vor putea rezista zece ani, cu acest asalt perpetuu asupra unor instituţii din justiţie?

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă