Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor părților implicate în conflictul din Siria să se prezinte la Geneva și să participe activ la toate negocierile, „fără precondiții“.
„Este momentul adevărului pentru Siria“, a spus Staffan de Mistura, emisarul special ONU pentru conflictul sirian.
Toate negocierile anterioare de la Astana, sponsorizate de Rusia, Iran și Turcia, au avut ca scop eliminarea riscului îndepărtării imediate de la putere a regimului Assad, care a dat Moscovei monopolul pentru exploatarea bogatelor resurse de petrol și gaze.
Situația nesigură de pe teren
Concomitent cu acțiunile militare împotriva ISIS, la nivel declarativ, dar vizând distrugerea centrelor de rezistență a revoluției siriene, Moscova a încercat să asigure o opoziție „maleabilă“ față de regimul Assad. Astfel au luat naștere diferite platforme, „platforma Moscova“, „platforma Cairo“ etc, paralel cu „negocierile“ de la Astana. Ca să transmită „poziția“ sa, Putin l-a primit la Moscova pe Bashar al-Assad și a anunțat o conferință a „poporului sirian“ la Soci, pentru luna noiembrie, cerând ONU „să țină cont de situația de pe teren“.
Însă, situația pe teren este nesigură, avantajul lui Assad constând în prezența unor forțe străine, rusești, iraniene și miliții șiite sponsorizate de Teheran, în special Hezbollah.
Israelul i-a transmis lui Bashar al Assad un ultimatum, prin șeful serviciilor secrete rusești SVR, Serghei Narișkin, că nu va tolera prezența trupelor iraniene și Hezbollah pe teritoriul Siriei, deși s-a încercat asigurarea că acestea vor fi retrase la 40 de kilometri de granițe, cum ceruse premierul Benjamin Netanyahu.
Pe de altă parte, trupele kurde SDF, susținute de SUA, au ocupat un punct strategic la frontiera cu Irakul, tăind înaintarea trupelor pro-Assad spre câmpurile de petrol de la Tanak.
Iar la Riad, s-a alcătuit o opoziție siriană unită, așa cum a cerut mereu Staffan de Mistura, condusă de Naser Hariri, care a redactat deja o declarație prin care cere ca regimul Assad să nu aibă niciun rol în perioada de tranziție până la alegeri. Această delegație a sosit deja la Geneva, în timp ce regimul sirian anunțase că nu se prezintă.
După ce Rusia a amânat pe o perioadă nedefinită „congresul“ de la Soci, înțelegând că a mai pierdut din „situația de pe teren“, Damascul a acceptat să-și trimită o delegație, condusă de reprezentantul regimului la ONU, Bashar Jaafari, care sosește miercuri.