Împodobitul crucilor este un obicei unic în ţară. Un obicei străvechi, strâns legat de Săptămâna Mare, este păstrat cu sfinţenie de populaţia băştinaşă din Valea Jiului, denumită generic momârlani. Cimitirele se transformă în oaze de culoare şi flori, după ce momârlanii vin la mormintele celor dragi, le curăţă şi împodobesc crucile. Localnicii spun că acest obicei este unic în ţară şi este un omagiu adus celor dragi care au trecut în nefiinţă . Acest ritual are loc în Joia Mare, iar momârlanii sunt de părere că astfel arată lumii întregi că cinstesc memoria celor decedaţi.
Din Joia Mare, momârlanii îşi îndreaptă atenţia către cimitire. Se presupune că au „gătat” curăţenia în casă şi gospodărie, iar cei trecuţi în nefiinţă trebuie omagiaţi, la rândul lor. Întreaga familie merge în cimitir şi împodobeşte crucile cu batiste multicolore şi flori. Obiceiul este întâlnit în toată Valea Jiului, dar este respectat nealterat doar la Petroşani, în Parohia Livezeni. Originile acestui obicei se pierd în negura timpului, dar nici măcar stricteţea regimului comunist nu l-a putut împiedica. „Umblau cu tot felul de ameninţări că ne iau oile, că ne demolează casele că suntem în oraş, doar ne vor convinge să renunţăm la obiceiurile noastre. Nu au reuşit, şi până la urmă ne-au lăsat în pace”, spune Ion Strâmb, unul dintre momârlanii care an de an împodobeşte crucile de la mormintele celor dragi. Oamenii spun că nu ar putea uita nici un moment de cinstirea celor dragi, iar basmalele puse pe cruce trebuie să fie cât mai viu colorate. „Cum ne pregătim de Paşti, aşa trebuie să ne ocupăm şi de mormintele celor dragi şi să le împodobim crucile. Se pun o basma colorată pe cruce şi o icoană. Basmaua, batista sau şalul trebuie să fie cât mai viu colorate, să arate frumos. Baticul se prinde în patru colţuri, apoi se pun flori, o coroniţă şi o icoană”, spune un alt momârlan.
SPECIFIC
Cultul morţilor
Preotul Octavian Pătraşcu din Parohia Livezeni spune că obiceiul este specific local şi semnifică grija pentru sufletele morţilor. Tradiţia continuă în noapte de Înviere, când oamenii vin la cimitir să aprindă lumânări, iar acea noapte este cea mai frumoasă, când cimitirul este cuprins de mii de luminiţe aprinse. „În noaptea de Înviere crucile trebuie să fie împodobite şi se aprind lumânări. Este un cult al morţilor, cei vii să fie împreună cu cei trecuţi în veşnicie în bucuria Sfintei Învieri”, spune preotul Pătraşcu.