22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri în Republica Moldova. Voturile pentru Maia Sandu, în creștere. În primul...

Alegeri în Republica Moldova. Voturile pentru Maia Sandu, în creștere. În primul tur de scrutin nu au fost constatate nereguli grave în primul tur de scrutin

UPDATE 21.00: Candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) la președinția Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a obținut puțin peste 3% din voturi la scrutinul de duminică, și-a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, sprijinul necondiționat pentru președintele PAS, Maia Sandu, în cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 13 noiembrie, scrie Agerpres.

“O felicit pe Maia Sandu pentru rezultat și pentru faptul că a ieșit în turul doi. Suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel în care crede ea de cuviință. Maia Sandu are toate șansele să îl învingă pe Igor Dodon. Trebuie să mergem spre Vest, pentru că doar așa putem avansa pe calea reformelor. Acest angajament rămâne în vigoare.

Acești 3% care mi-au rămas în ciuda campaniilor de defăimare, în ciuda celor care au dorit să îi convingă că m-am retras, în ciuda faptului că mari trusturi de presă din Moldova au făcut tot posibilul să nu vorbească despre mine, sunt un electorat dur. Ei ar fi putut foarte bine să aleagă să stea acasă. Chiar și unii dintre militanți mi-au spus deschis că ei nu se vor mobiliza din primul tur pentru Maia Sandu”, a declarat Leancă, citat de Radio Chișinău.

UPDATE 20.30: Şefa misiunii de observatori ai OSCE, Arta Dade, a declarat că în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova nu au fost înregistrate nereguli grave, principalele disfuncționalități ale campaniei electorale fiind utilizarea în exces a resurselor administrative, lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale, dar și reflectarea neechilibrată a candidaților în mass media din statul moldovean.

UPDATE 17.00: Câţi bani s-au cheltuit în campania prezidenţială din Republica Moldova? Potrivit rapoartelor financiare publicate, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Marian Lupu, candidatul susţinut de partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc şi care s-a retras din cursa cu patru zile înainte de alegeri, informează GDS.ro.

Marian Lupu a cheltuit suma de 1,1 miliaone de euro, potrivit unui top realizat de Agora.md. Igor Dodon, candidatul care a ieşit pe primul loc în turul 1 al prezidenţialelor, a cheltuit 290.000 de euro, iar Maia Sandu a avut un buget modest, de 25.000 de euro.

UPDATE 15.00: Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, cheamă forțele de stânga la unitate și îndeamnă cetățenii să-l susțină în turul II împotriva Maiei Sandu. El susține că susținerea partenerilor pe eșichierul de stânga i-ar aduce victoria cu 60%, potrivit Deschide.md.

„Dacă avea să fie un singur candidat pe „stânga”, victoria era să fie din primul tur. Sunt ferm convins că Maia Sandu va pierde în turul II. Dacă vom avea susținerea unor parteneri de stânga, victoria va fi de 60/40. Dacî nu va fi susținere, victoria va fi de 52-53%. Suntem mult mai mulți în Republica Moldova. Trebuie să ne consolidăm forțele. De ce „dreapta” poate să se unească, iar noi, „stânga”, nu putem? Mă adresezi la Usatîi, Ciubașenco, Voronin: priviți ce face ei pe eșichierul de dreapta? Dăm la o parte ambițiile personale. Să fim mai sus decât toate conflictele care au avut loc. Mă adresezi și la echipa mea: lăsați lupta pe rețele de socializare. Lupta dintre partidele de stânga consolidează eșichierul de dreapta”, a spus el.

Totodată, el a atacat-o pe contracandidata sa Maia Sandu. „Stimată oponentă politic, doamna Maia Sandu, pregătiți-vă! Noi ne cunoaștem. Eu stimez oponenții mei politici și am o stimă deosebită față de orice oponent politic, mai ales față de doamne, domnișoare. De aceea, vă promit că și abordarea va fi una sinceră, cinstită, onestă, dar pregătiți-vă să pierdeți aceste alegeri! Încă nu ați crescut pentru ca să câștigați lupta în aceste prezidențiale”, a afirmat Dodon.

14.45: Tinerii din Republica Moldova, care studiază în România şi basarabenii stabiliţi acolo, au putut vota la una din cele 11 secţii deschise în Capitală şi în principalele oraşe. Toţi spun că au votat pentru schimbare şi o ţară unde să-şi dorească să se întoarcă, potrivit Digi24.

12.50: La ora 10.38, fuseseră prelucrate 99,42% procese verbale. Astfel, Igor Dodon a obținut 48,23%, iar Maia Sandu – 38,42%.

În Găgăuzia, Igor Dodon a acumulat peste 91% dintre voturile de la prezidențiale, unde, până în prezent, au fost procesate 99% dintre procesele verbale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 47.800 de alegători, potrivit Deschide.md.

Pe locul doi, în această regiune, s-a clasat Dumitru Ciubașenco, cu 6% dintre voturi, sau 3.300 de persoane. Urmează Maia Sandu cu 1%, sau 600 de voturi. Valeriu Ghilețchi a acumulat 0,54%, Mihai Ghimpu — 0,18%, Silvia Radu — 0,13%, Iurie Leancă – 0,2%, Maia Laguta — 0,08%, Ana Guțu — 0,03%.

În Găgăuzia au votat peste 54.400 de alegători, ceea ce reprezintă 42% dintre persoanele cu drept de vot, sau 128.600 de persoane.

Totodată, Agerpres notează că peste 2.500 de transnistreni au participat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală, la Secția de votare 41 din Varnița au participat la vot 2.146 de alegători din regiunea separatistă Transnistria. Dintre aceștia, 64,63% au votat în favoarea prorusului Igor Dodon, candidat din partea Partidului Socialiștilor, în timp ce 27,31% l-au susținut pe candidatul proeuropean Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.

În același timp, în Secția de votare 42 au votat 1.424 cetățeni transnistreni, iar dintre ei 60,74% l-au susținut pe Dodon și 29,56% pe Maia Sandu.

Cetățenii transnistreni au avut posibilitatea de a vota la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova în două secții de votare aflate în Varnița, localitate din raionul Anenii Noi, învecinat cu Transnistria. Autoritățile de la Tiraspol au refuzat amenajarea de secții de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în regiunea transnistreană.

12.40: Candidatul „Partidului Nostru” la alegerile prezidențiale, Dumitru Ciubașenco, răspunde acuzațiilor unor membri PSRM care susțin că în cazul retragerii lui Ciubașenco din cursă, Igor Dodon ar obține victoria din turul I.

„Dacă voi vorbiți cu Plahotniuc și ați decis să mergeți cu el până la capăt, dar el v-a tras pe sfoară, atunci ce treabă am eu? Dacă Dodon nu va deveni președinte, iar Departamentul de Stat nu va permite acest lucru, din nou, ce treabă am eu? Dodon este gata să declare că-l va scoate pe Usatîi din urmărire internațională, unde a fost băgat de Plahotniuc? Dodon este gata să anunțe dizolvarea imediată a Parlamentului și să anunțe alegerile anticipate? Dacă nu, atunci ce treabă am eu? Continuați să mergeți mai departe cu Plahotniuc al vostru și lăsați-mă în pace”, a scris el într-o postare pe Facebook.

11.17: Mai mulți lideri politici români au comentat, luni dimineața, rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, susține că organizarea celui de-al doilea tur de scrutin reprezintă o șansă pentru păstrarea orientării pro-europene: „Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul președinte și mă bucur că alegerile s-au desfășurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o șansă pentru păstrarea direcției strategice și a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit fostului premier Adrian Năstase, primul tur al alegerilor de la Chișinău arată că există o fractură în Republica Moldova. „Primul tur al alegerilor de la Chișinău ne-a arătat că există o fractură în Republica Moldova. Pare că opțiunea pro-rusă s-a dezvoltat în ultimii ani și datorită exceselor de tip unionist de la București. Pentru unele câștiguri de politică internă, electorale, în România, au fost create reflexe de respingere în unele din zonele nehotărâte de la Chișinău. Mă bucur însă că unii dintre candidații pro-europeni au înțeles nevoia concentrării voturilor pe un singur candidat. Următoarele două săptămâni vor fi decisive. Poate că tinerii își vor exprima, în sfârșit, opțiunea. Poate că nu doar 8.500 de cetățeni cu dublă cetățenie din România vor vota în al doilea tur de scrutin. Succes Maia Sandu!”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Pe de altă parte, deputatul Theodor Paleologu este de părere că Maia Sandu are o şansă „mică, dar reală” de a deveni preşedinte. „Slavă Domnului că nu a cîştigat Dodon din primul tur! Slavă Domnului că mai e o şansă -mică, dar reală- ca Maia Sandu să cîştige alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! De-acum sper ca basarabenii să se mobilizeze contra politicii reprezentate de Dodon”, a scris deputatul pe pagina sa.

11.00: Peste 67.000 de cetățeni din Republica Moldova au votat, duminică, la secții din afara țării, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, cea mai mare prezență la urne în afara țării a avut loc în Italia, acolo unde au votat 21.904 alegători. În România, numărul alegătorilor prezenți la urne a fost de România 9.440, iar în Franța 5.139. Totodată, în Rusia au votat 4.578 cetățeni moldoveni, în Marea Britanie 4.002, în SUA 3.743, iar în Canada 2.482.

Conform datelor CEC, la alegerile prezidențiale de duminică au participat 1.436.241 cetățeni cu drept de vot, din care 1.326.622 alegători incluși pe listele electorale permanente, iar 109.619 alegători pe cele suplimentare.

10.58: Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a felicitat-o pe Maia Sandu. Totodată, el a afirmat că speră ca Igor Dodon să piardă în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit Deschide.md.

„Felicitări, Maia Sandu, iar Igor Dodon, pregătește-te să pierzi în turul doi. Și acum, pas cu pas, se va reuși lupta cu sărăcia cu corupția și să revenim la normalitate. Dar acest gândac de Colorado trebuie strivit, pentru că Maia Sandu va reuși să câștige în turul doi. Mă bucur că s-a relansat votul pro-european, speranța care a fost distrusă după 2009 de Alianța pentru Integrare Europeană”, a spus Chirtoacă.  

Totodată, președintele PPEM, Iurie Leancă, a declarat că va face tot ce îi stă în puteri ca în turul doi să câștige candidatul pro-european. 

„Dacă nu voi ajunge în turul doi, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca în turul doi să câștige candidatul pro-european. În ceea ce privește prezența la vot constat un număr redus în comparație cu alegerile din 2014, ceea ce este în disonanță cu dorința majorității moldovenilor de a vota pentru președinte prin vot direct. Regret foarte mult această tendință negativă. În mod special, îmi pare foarte rău că tinerii s-au prezentat într-un număr foarte scăzut. Azi dimineață am făcut un apel, în mod special, în adresa tinerilor, spunând că aceste alegeri sunt despre viitorul lor”, a mai spus el.

10.30: În primul tur al alegerilor, locuitorii din Chișinău și din suburbiile municipiului au preferat-o pe Maia Sandu, urmată de liderul socialist Igor Dodon, informează Unimedia.md.

După procesarea a 92,23% din procesele verbale pentru municipiul Chișinău, s-a constatat că dintre cei 385.559 de participanți la vot în capitala Republicii Moldova, 48,58% și-au dat votul pentru liderul PAS, Maia Sandu, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 41,97%.

În cele 18 suburbii ale municipiului și în sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei procesele verbale au fost prelucrate în proporție de 100%. În sectoarele Centru, Buiucani și Ciocana, precum și în 17 dintre cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău, Maia Sandu este lider al scrutinului.

Totodată, liderul socialist Igor Dodon a fost susținut în două dintre cele cinci sectoare ale capitalei — Botanica și Râșcani. La fel, Dodon a acumulat cele mai multe voturi în orășelul Cricova.

10.26:  Traian Băsescu, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale. Țara va rămâne pro-Europa şi pro-România

5:00. Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi decis în al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie, când se vor confrunta candidatul socialist, Igor Dodon, și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. 

După numărarea a 99,5% dintre voturi, rezultatele preliminare îl arătau câștigător pe Dodon cu 48,5%, urmat de Sandu, cu 38,2%.

UPDATE 00.45: La prelucrarea a 96,35 la sută dintre procese verbale, Igor Dodon a obținut 49,13 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu, 37,60 la sută

Igor Dodon – 49,13%

Maia Sandu – 37,60%

Dumitru Ciubașenko – 5,90%

Iurie Leancă – 3,17%

Mihai Ghimpu – 1,82%

Valeriu Ghilețchi – 1,05%

Maia Laguta – 0,76%

Silvia Radu – 0,41%

Ana Guțu – 0,17%

00.20: La numărarea a 95 la sută dintre voturi, Igor Dodon a obținut 49,31 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu, 37,39 la sută, informează Unimedia. 

00.10: După numărarea a 93.74 la sută din procesele verbale prelucrate, Igor Dodon a obținut 49.64 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu,  37.05 la sută, conform Timpul.md. 

În aceste condiții, ar putea fi organizat al doilea tur de scrutin, relatează UNIMEDIA. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din sufragii, Republica Moldova va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie.
 


23.50: După 86,74 la sută din procesele verbale prelucrate, Igor Dodon a obținut 49,98 dintre voturi, iar Maia Sandu – 36,78 la sută, notază timpul.md.


23.20: La numărarea a 80 la sută dintre voturi, Maia Sandu a obținut 35, 98 la sută dintre voturi, iar Igor Dodon – 50,7 la sută, conform Publika.md.

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,92 % 
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,29%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,66%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 35,98%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 50,7%
Silvia Radu, candidat independent – 0,42%
Maia Laguta, candidat independent – 0,79%
Ana Guţu, Partidul “Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,07%


23.00: La procesarea a 74 la sută dintre sufragii, Maia Sandu a obținut 35,26 la sută dintre voturi, în vreme ce Igor Dodon a obținut 51,37 la sută dintre voturi, conform publika.md.

Au fost procesate 74% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,96 % 
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,32%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,62%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 35,26%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 51,37%
Silvia Radu, candidat independent – 0,43%
Maia Laguta, candidat independent – 0,8%
Ana Guţu, Partidul “Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,07%

 

22.56: La procesarea a 70,59 la sută dintre voturi, Maia Sandu a obținut 34,96 la sută dintre sufragii, iar Igor Dodon – 51,65 la sută, scrie publika.md.

Au fost procesate 70,59% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,99 % 
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,34%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,59%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,96%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 51,65%
Silvia Radu, candidat independent – 0,43%
Maia Laguta, candidat independent – 0,8%
Ana Guţu, Partidul “Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,06%


22.48: La procesarea a 64,44 la sută din voturi, Maia Sandu a obținut 34,49 la sută dintre voturi, iar Igor Dodon a obținut 52,02 la sută dintre sufragii, conform publika.md.

 Au fost procesate 64,44% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 2,08% 
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,42%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,49%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,49%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 52,05%
Silvia Radu, candidat independent – 0,45%
Maia Laguta, candidat independent – 0,81%
Ana Guţu, Partidul “Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,04%

22.40:  La procesarea a peste jumătate din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 34 la sută dintre sufragii, în vreme ce Igor Dodon a obținut 52,21 la sută dintre voturi, scrie publika.md. 

Au fost procesate 58,91% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 2,15% 
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,39%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,35%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,07%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 52,51%
Silvia Radu, candidat independent – 0,46%
Maia Laguta, candidat independent – 0,81%
Ana Guţu, Partidul “Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,08%


22.30: Igor Dodon, candidatul pro-rus, conduce în cursa pentru președinția Republicii Moldova, cu 55,1 la sută dintre voturi, conform primelor rezultate parțiale anunțate duminică seară de Comisia Electorală Centrală. Candidata pro-europeană, Maia Sandu, ar fi obținut numai 30,69 la sută dintre voturi, relatează Timpul.md. CEC a numărat 30.66 la sută din voturi. 

Anterior, Maia Sandu declarase, după închiderea urnelor, că “votul masiv este un semnal clar că oamenii își doresc o schimbare”.

“Vreau să mulțumesc foarte mult tuturor celor care au mers astăzi la vot. Oamenii au înțeles că votul lor este important și au decis să transmită un semnal clar. Votul masiv e un semnal clar că oamenii își doresc o schimbare și noi cu toții apreciem acest semnal”, a spus Sandu.

 

21.30: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a apreciat, la închiderea urnelor, procentul ridicat al prezenței la vot în cadrul primului scrutin al alegerilor prezidențiale și a făcut un apel la calm după închiderea urnelor.

‘Sunt mândru să fiu premierul unei țări în care democrația este prețuită de cetățeni. Astăzi moldovenii, prin votul lor, au arătat cât de atașați sunt valorilor democrației, libertății și statului de drept’, a afirmat Filip într-o declarație preluată de Agerpres.


UPDATE 21.00: Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise, duminică, la ora 21.00.

Până la acel moment au votat 1.430.071 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 50% din alegători, informează Agerpres.

——————————————-

20.00: Peste 49 la sută dintre cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova au votat până la ora 20, ceea ce înseamnă că rezultatele scrutinului sunt valide. Pentru a valida scrutinul era necesară prezența la vot a cel puțin o treime din numărul alegătorilor.

Cea mai ridicată prezență la vot s-a înregistrat la Chișinău, iar cea mai redusă prezență – în Găgăuzia, informează Digi 24.


18.00: Peste 39 la sută din numărul total de alegători înscriși în listele electorale își exprimaseră duminică până la ora 16.00 dreptul la vot în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), informează Agerpres.

Astfel, peste 1,140 milioane de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot.


16.30 Oligarhul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), a declarat că la scrutinul prezidențial de duminică a votat “geopragmatic, nu geopolitic”.

El a scris, pe contul său de Facebook, că a votat așa cum este: ”Sper că mulți alți cetățeni au votat sau vor vota la fel ca mine, iar împreună cu viitorul președinte vom construi un viitor mai bun pentru țară. Ne vedem în turul doi – mai înțelepți, mai conștienți de fiecare vot și poate mai interesați de Moldova decât de teme false de campanie”. 


15.20: Aproximativ 28 la sută dintre alegătorii moldoveni au votat, până la ora 13.00, conform președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), citată de Agerpres

Alina Russu a precizat că mai mult de 820.000 de persoane și-au exprimat dreptul de a vota în cele peste 2.100 de secții de votare deschise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării.  Cea mai ridicată prezență la urne s-a înregistrat în raionul Ocnița (31,72 %), iar cea mai scăzută în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (21,99%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (63,76 %).

Statisticile CEC arată că 35% dintre cei care au votat au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, iar 25% între 31 și 55 de ani. Rata cea mai scăzută de participare se înregistrează în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, doar 7% dintre aceștia participând la alegeri până la ora 13.00. De asemenea, datele statistice arată că dintre votanți aproape 51,5% sunt femei.

În ceea ce privește alegerile în Transnistria, directorul singurului liceu în limba română, Ion Iovcev, i-a mobilizat pe cetățenii vorbitori de limbă română din partea stângă a Nistrului să meargă la vot pentru a susține un președinte pro-european al Republicii Moldova. 

“Am venit cu colectivul profesoral din Tiraspol, cu profesori, cu părinți și elevi din clasele mai mari ca să votăm pentru o schimbare. E timpul să fim europeni. Republica Moldova nu poate exista decât în Europa, alături de România”, a declarat Ion Iovcev, pentru Agerpres. Profesorul în vârstă de 65 de ani, care este principalul lider al românilor din republica anto-proclamată Transnistria, susține că nu a lipsit la niciun tur de scrutin organizat din 1990 încoace.


UPDATE: Vă prezentăm declarațiile candidaților la președinția Republicii Moldova, pe măsură ce apar în spațiul public: 

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat, după ce și-a exprimat opțiunea, că a votat pentru oameni onești și corecți și i-a îndemnat pe moldoveni să iasă la vot. 

”Am votat ca la conducerea Republicii Moldova să vină oameni onești și corecți, care să ne reprezinte pe noi, oameni cu care dorim să trăim o viață cu demnitate aici, în Republica Moldova. Vreau să le spun cetățenilor să nu le fie frică, să vină astăzi la vot și împreună să facem ordine în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu. 

 

Candidatul Partidului Socialiștilor la alegeri, Igor Dodon, a declarat, pentru Agerpres, după ce a votat, despre relația cu România, că suntem ”frați, frați, dar brânza-i pe bani”. 

“Românii sunt vecinii noștri. Românii sunt prietenii noștri. Românii sunt frații noștri, dacă doriți. Frați, frați, dar brânza-i pe bani”, a afirmat Dodon, pentru Agerpres, după ce a dat declarații jurnaliștilor la ieșirea din secția de votare din Chișinău unde a venit împreună cu soția și cu cel mai mic dintre cei trei copii.”Eu niciodată nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mișcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii”, a mai spus candidatul socialiștilor.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, și-a exercitat, duminică, dreptul la vot.  El declarat că a votat “pentru viitorul european al Republicii Moldova”, transmite Unimedia.md.

“Am votat pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca toate reformele să se desfășoare ca în aceste zece luni și cu siguranță vom reuși să facem mai multe. Din partea președintelui, îmi doresc (ca acesta) să fie un garant al Constituției, să țină cont în primul rând de ea și să fie parte a tuturor reformelor pe care și le propune Guvernul și Parlamentul”, a declarat Andrian Candu.

 

Candidata Partidului unionist “Dreapta”, Ana Guțu, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru unirea Republicii Moldova cu România, scrie Radio Chișinău.

“Am venit cu speranța că Republica Moldova se va uni cu România. Am votat pentru Unire. Cred că unionismul în această campanie electorală a fost instituționalizat din punct de vedere al discursului politic la toate instituțiile media, discurs deschis, pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova. Sper că acest scrutin electoral se va transforma într-o veritabilă placă turnantă și că de acum încolo drumul nostru spre realizarea dezideratului națiunii române este pavat”, a declarat Ana Guțu.

Premierul Pavel Filip şi-a exercitat dreptul la vot. “E un exerciţiu important care nu a mai avut loc timp de 20 de ani în ţara noastră. Am votat cu gândul că viitorul preşedinte va înţelege cu adevărat de ce are nevoie Republica Moldova. Va contribui de comun accord, cu toţii, la modernizarea Republicii Molodva, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel. Vorbesc şi de piaţa internaţională financiară, şi de bunele relaţii care apoi trebuie să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor ţării. Sunt sigur că aceste alegeri vor fi corecte, au fost luate toate măsurile necesare. Avem peste 3.000 de observatori, cei mai mulţi internaţionali”, a declarat premierul.

Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, a votat la 8 dimineața,împreună cu soția sa. El a declarat că a votat pentru prosperitate în ţară şi fericire, conform publika.md.

“Am votat pentru idealul înaintaşilor, pentru Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, pentru libertatea şi unitatea neamului, pentru munte şi mare. Am votat pentru o zi în care să vină fericirea pe acest pământ, prosperitatea şi libertatea”, a declarat Ghimpu. 

Prezența în timp real la vot o puteți vedea aici


Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova își votează, duminică, președintele, în primul scrutin prin vot direct, după anul 2000. Alegătorii pot vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00, transmite agenția Agerpres.

Se vor înfrunta nouă candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.


Citește mai multe despre candidați aici: Moscova, pe cale să reocupe Chișinăul. Tabăra pro-europeană este profund divizată, iar Igor Dodon este acuzat că primește bani de la ruși

După un regim pro-european care a fost marcat de serioase scandaluri de corupție, cele mai mari șanse la funcția de președinte le are omul Moscovei, Igor Dodon, pe care presa îl acuză că primește bani de la Federația Rusă. Dodon spune public că Moldova trebuie să intre în axa Belarus-Rusia-Kazahstan. Tabăra pro-europeană este profund divizată și confruntată cu acuzații de corupție…. citește mai multe aici … 


Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.


Citește despre scandalul în care este implicat Igor Dodon aici: FOTO. Scandal. Candidatul socialist la președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat de plagiat în teza de doctorat. Dodon ar fi copiat din cărțile scrise de doi profesori de la ASE

Un jurnalist a fotocopiat lucrarea aflată la Biblioteca Națională din Chișinău și a dat-o publicității. Cu ajutorul a două programe de detectare a textelor identice, jurnalistul a descoperit ca Dodon preluase fragmente din lucrările a doi profesori universitari români, Ion Popa și Gabriela Gradu de la Academia de Studii Economice din București.​.. citește mai departe aici … 


Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă