37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialMohamed Morsi, în prima vizită oficială a unui preşedinte egiptean în Pakistan...

Mohamed Morsi, în prima vizită oficială a unui preşedinte egiptean în Pakistan în ultimii 40 de ani

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a ajuns luni la Islamabad pentru prima vizită bilaterală a unui şef de stat egiptean în Pakistan după Gamal Abdel Nasser în anii ’60, potrivit televiziunii publice pakistaneze, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Preşedintele Morsi, care conduce o delegaţie „de nivel înalt”, a fost primit de oficiali politici pakistanezi şi de diplomaţi pe pista unui aeroport militar, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publică.

„Această vizită reprezintă o turnantă în relaţiile tradiţionale şi amicale dintre cele două mari ţări musulmane”, potrivit Ministerului pakistanez de Externe, precizând că este vorba despre prima vizită bilaterală a unui preşedinte egiptean după Nasser. De atunci, preşedintele Sadat a mers în Pakistan în 1974 în cadrul unui summit multilateral.

„Decizia preşedintelui Morsi de a alege Pakistanul pentru prima sa vizită în Asia de Sud este un semn că Egiptul a adăugat un nou capitol relaţiilor bilaterale cu Pakistanul”, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului.

Întrevederile cu preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari ar urma să se încheie cu semnarea unor acorduri bilaterale pentru consolidarea cooperării în privinţa cercetării şi tehnologiei şi a schimburilor comerciale între cele două ţări.

Preşedintele Morsi şi-a anulat în ultimul minut, în noiembrie, o vizită prevăzută la Islamabad pentru a participa la summitul D-8 („Developing Eight”), un forum al cărui scop este consolidarea cooperării economice între opt ţări musulmane mari (Indonezia, Malaysia, Bangladesh, Pakistan, Iran, Turcia, Egipt şi Nigeria).

Vizita preşedintelui egiptean are loc la două zile după încheierea legislaturii în Pakistan, preludiu pentru alegerile naţionale aşteptate la jumătatea lui mai şi a căror dată precisă urmează să fie anunţată în curând de preşedintele Zardari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă