5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialMohamed ElBaradei: "Militarii trebuie să înveţe să trăiască cu critici"

Mohamed ElBaradei: „Militarii trebuie să înveţe să trăiască cu critici”

Într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei din Egipt, Mohamed ElBaradei, discută despre rolul armatei în conducerea ţării şi despre tranziţia de la un regim autoritar la unul democratic.

 

„Era timpul să acţionăm împotriva lui Mubarak şi a tuturor celor din vechiul sistem. (…) Arestările fiilor lui, Gamal şi Alaa, s-au făcut prea târziu. Demonstranţii ceruseră asta cu multe zile în urmă.

Cred că liderii militari ar fi trebuit să acţioneze mult mai devreme. Pentru că nu au făcut-o, Mubarak a putut să acopere multe urme care îl incriminau. În plus, simplul fapt că preşedintele a ordonat să se tragă în manifestanţi ar fi fost suficient ca să fie arestat”, arată ElBaradei în interviul acordat Der Spiegel.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace a subliniat importanţa Consiliului Militar Suprem în această perioadă în Egipt, dar a arătat că armata trebuie să înveţe să accepte criticile.

„Consiliul militar este singura instituţie care încă funcţionează în Egipt. De aceea, este foarte important ca ei să nu se joace cu încrederea oamenilor. Trebuie să fie deschişi şi să acţioneze. Să dai declaraţii la televizor nu e suficient. Ăsta nu e un dialog. „

La sfârşitul lunii martie, pacifistul şi bloggerul Maikel Nabil Sanad a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru insultarea armatei. „Este de neînţeles de ce un civil a fost condamnat de un tribunal militar. Aceasta este o rămăşiţă a regimului Mubarak. Ofiţerii trebuie să înveţe să trăiască cu criticile”, susţine Mohamed ElBaradei, citat de publicaţia germană.

În plus, omul politic explică faptul că militarii învaţă treptat să se adapteze noii stări de fapt. ” Liderii militari înţeleg că au responsabilităţi politice, că trebuie să acţioneze şi că vor fi criticaţi dacă nu o vor face. Este ceva nou şi pentru ei, trebuie să se înveţe cu ceea ce fac. „

Legat de faptul că Hosni Mubarak neagă toate acuzaţiile care i se aduc, „este scandalos. Mai întâi, consiliul militar i-a lăsat timp suficient ca să-şi transfere toţi banii, acum se pretinde sărac. Faptul că i s-a permis lui Mubarak să declare acest lucru este o greşeală gravă”.

Democratizarea Egiptului trebuie să se facă treptat, arată ElBaradei. „Mulţi oameni de stat, mai ales cei din Europa de Est, ale căror ţări au trecut prin procese similare, m-au sfătuit, în conversaţii private, să nu grăbim lucrurile. Care e rostul alegerilor corecte, organizate prea repede, dacă nu sunt şi reprezentative? Important este să fixăm un orar prin care să stabilim clar când este momentul ca militarii să se întoarcă în barăci. Nu mă îndoiesc că acolo se va ajunge.”

„Am încredere că, până la alegerile electorale, care sunt programate pentru sfârşitul anului, vom fi creat condiţiile democratice în care este posibilă şi candidatura mea”, a mai precizat laureatul Nobelului, în interviul acordat Der Spiegel.

Mohamed ElBaradei a fost directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), între 1997 şi 2009. În 2005, a primit premiul Nobel pentru Pace, împreună cu AIEA, în domeniul neproliferării nucleare.

În urma protestelor din Egipt, Mohamed ElBaradei şi-a exprimat disponibilitatea de a asigura tranziţia, în cazul plecării de la putere a lui Mubarak. „Dacă populaţia vrea ca eu să conduc tranziţia, atunci nu o voi dezamăgi”, declara ElBaradei în ianuarie, citat de AFP.

Pe 10 martie, el şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia Egiptului, spunând că va înlocui Constituţia şi va permite accesul întregii populaţii la servicii medicale şi la educaţie.

De la sfârşitul lunii ianuarie, egiptenii început să protesteze, cerând demisia preşedintelui Hosni Mubarak, după 30 de ani de mandat. Pe 11 februarie, Mubarak a demisionat, iar puterea a trecut în mâinile Consiliului Militar Suprem.

 

 

Cele mai citite

Dacia Duster 3 câștigă titlul de „Mașina Anului 2025” în Polonia

A treia generație a SUV-ului Dacia Duster a obținut un succes remarcabil în Polonia, una dintre cele mai mari piețe auto din Europa, fiind...

Assad și familia sa au primit azil în Rusia

 Fostul președinte al Siriei, Bashar al-Assad, se află la Moscova cu familia sa, după ce Rusia le-a acordat azil din motive umanitare Assad și familia au...

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide de Crăciun

Hotelul de gheață se află în topul Business Insider al celor mai frumoase atracții turistice din lume Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, una...
Ultima oră
Pe aceeași temă