16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMoghilevici, "nasul" din spatele afacerii gazului din Ucraina

Moghilevici, „nasul” din spatele afacerii gazului din Ucraina

Conflictul dintre Gazprom si Kiev, care deocamdata cunoaste o acalmie inainte de a se transforma in "criza", are in culise interese in care sunt amestecate nume celebre din mafia rusa.

Gazprom ameninta cu reducerea totala a livrarilor de gaze catre Ucraina in cazul in care nu i se platesc arierate de 600 milioane de dolari. Societatea gaziera ucraineana Naftogaz a acuzat societatile intermediare ruso-ucrainene UkrGazEnergo si RosUkrEnergo ca au blocat banii, subliniind ca "plata banilor de catre intermediari este afacerea Gazprom". Problema este tocmai cu acesti intermediari prin care Gazprom a lucrat pana acum cu Kievul, premierul Iulia Timosenko cerand schimbarea lor cu Naftogaz.
The Wall Street Journal, presa rusa si cea ucraineana au relatat despre faptul ca celebrul "nas" Semion Moghilevici este considerat organizatorul manevrelor financiare opace din jurul importurilor de gaz rusesc.

Arestatul de la Moscova
Moghilevici este arestat din 23 ianuarie la Moscova si in anii '90 a facut parte din cei cinci criminali cei mai cautati de FBI.
Pe 24 aprilie 2003 un tribunal din Pennsylvania il acuza pe Semion Moghilevici de racket, escrocherie, spalare de bani, contabilitate trucata si altele. Absent la proces, daca ar fi fost recunoscut vinovat de toate capetele de acuzare, ar fi totalizat o pedeapsa de 390 de ani de inchisoare. Atunci el se afla pe o lista alcatuita de FBI cu cei mai cautati criminali, in frunte fiind Osama bin Laden, urmat de bratul sau drept, Ayman Al-Zawahiri. Moghilevici, "nasul mafiei ruse", Igor Fiserman si Anatoli Tura, cei doi complici ai sai foarte apropiati, erau clasati pe locul cinci si, respectiv, sase si sapte.

In Ucraina majoritatea anchetelor jurnalistice asupra marilor scandaluri financiare ajungeau la acelasi prenume – Seva, diminutivul de la Semion. In livrarea de gaze naturale Ucrainei din Turkmenia au fost intotdeauna intermediari care cautau sa se pozitioneze pe piata, trecand prin cabinetele politicienilor, dar s-a ajuns ca firma preferata sa fie Itera. Moghilevici – mare om de afaceri care in anii ‘90 era considerat unul dintre cei mai influenti nasi ai lumii interlope ruse, putand deschide toate portile – a inventat un mijloc care ii permitea preluarea controlului tuturor livrarilor de gaz turkmen catre Ucraina si de a pune mana pe ansamblul pietei interne. S-a dus sa discute cu vicepresedintele Gazprom, Viaceslav seremet, luandu-l cu el pe Markarov, afacerist  care a preluat sarcina aplicarii strategiei imaginate de Moghilevici.
Ministerul american de Justitie a suspectat Itera ca este legata de Seva, anul trecut fiind lansata o ancheta pentru determinarea gradului de influenta a lui Moghilevici asupra pietei gazului in Ucraina.

Mafia rusa isi vede de treaba
In anii ‘90, inaintea debutului razboiului contra terorismului international, in Occident mafia rusa era considerata principala amenintare contra ordinii mondiale. Iar ea era incarnata de Moghilevici. I se atribuia controlul aproape asupra tuturor bordelurilor din Europa de Est, mai ales din Budapesta si Praga, a intregului trafic cu droguri si de arme. In Europa occidentala presa nu inceta sa publice articole, descriind vilele lui Moghilevici din Ungaria transformate in centre de tortura, unde oamenii lui faceau bucati afaceristii care nu plateau dijma mafiei ruse.
In acea perioada Moghilevici a reusit sa faca afaceri in SUA, actiunile societatii sale, YBM-Magnex, beneficiind de o excelenta cotatie pe Wall Street, desi in realitate nu servea decat pentru spalarea banilor. Structura s-a prabusit in 1998, dupa perchezitiile efectuate la birourile din Pennsylvania. Potrivit FBI, pierderile pentru investitori s-au ridicat la peste 150 de milioane de dolari si scandalul a declansat urmarirea lui Moghilevici. In proces nu s-a dovedit culpabilitatea acestuia, ca si in cazul altei afaceri de spalare de bani la Bank of New York, si ea asociata de numele nasului rus. Rolul sau de manipulator pe piata gazului in Ucraina  nu a fost nici el dovedit, dar este o chestiune tacit acceptata.
Incepand din 2002 numele lui a devenit mai rar in presa occidentala, dar mai frecvent in cea ucraineana. Terorismul islamist a devenit inamicul numarul unu al lumii occidentale, depasind vremea mafiei ruse. Gazprom si-a schimbat conducatorii, ceea ce a antrenat bulversari pe piata ucraineana a gazului.

Paravanul cu romani in Ungaria
La finele lui 2002 Eural Trans Gas a inlocuit Itera ca intermediar pentru achizitionarea gazului din Turkmenistan pentru a-l revinde Ucrainei. Noua societate avea sediul intr-o localitate din Ungaria, unde fusese declarata de trei romani someri si un cetatean israelian numit Zev Gordon. Zev nu a ascuns niciodata ca este avocatul lui Moghilevici, dar a recunoscut ca a fondat Eural Trans Gas la ordinul lui Dmitri Firtaci, astazi domiciliat la Londra si clasat pe locul cinci in randul celor mai bogati oameni din Ucraina, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari. Dar cine era adevaratul proprietar al firmei nu se stie. Originile dubioase ale acestei societati nu au deranjat nici autoritatile ruse, nici pe cele ale Ucrainei, nici Gazprom. Monopolul gazier rus a acceptat fara greutate ca ea sa incaseze miliardele de dolari. La inceput Gazprom si societatea nationala ucraineana Naftogaz Ukrainv afirmau ca vor achizitiona 50% din Eural Trans Gas, dar promisiunea nu s-a realizat niciodata.

Reiffeisen Investment in suveica off-shore
Inlocuirea Iterei de catre Eural Trans Gas nu a schimbat cu nimic maniera de functionare. Numeroasele societati off-shore care lucrau pentru fostul broker au continuat cu noile structuri. Cei doi furnizori erau clientii aceleiasi firme cipriote, Highrock Holding Ltd, detinuta de Dmitri Firtaci si Galina Telech, care era pe atunci sotia lui Simeon Moghilevici. In 2007 Firtaci  declara presei ca abia il cunoaste pe Moghilevici, nefiind niciodata parteneri de afaceri. A cumparat o parte din firma din Cipru fara sa stie ca sotia mafiotului era coproprietara. De la inceput opacitatea Eural Trans Gas a creat mari probleme, presa din Ucraina afirmand ca Moghilevici este adevaratul proprietar al firmei.
Dupa un an Eural Trans Gas a fost inlocuita cu RosUkrEnergo. Noul intermediar, al carui sediu social se afla in Elvetia, nu avea o structura financiara prea clara, 50% din capital apartinand Gazprombank, procente cumparate intre timp de Gazprom.
Nu s-a stiut cine detinea cealalta jumatate de capital. Nominal, era un fond austriac, Reiffeisen Investment. RosUkrEnergo a recuperat o mare parte din responsabilitatile Eural Trans Gas, iar in 2005 numele lui Moghilevici a iesit la suprafata. Intr-un interviu in Financial Times, seful de atunci al SBU (serviciul ucrainean de securitate, echivalentul FSB-ului rusesc), Alexandr Turcinov, bratul drept al Iuliei Timosenko si  vicepremier in guvernul format de ea, declara ca "dispune de dovezi indirecte" potrivit carora Semion Moghilevici controleaza RosUkrEnergo. Iulia Timosenko a incercat de cateva ori sa inlature noua societate pentru a readuce pe piata Itera, dar demisia sa din septembrie 2005 a impiedicat-o.

Protejat de "servicii"
In martie 2006 Parchetul General al Ucrainei a angajat urmariri pentru distrugere de dovezi materiale in afacerea activitatilor mafiotului international Semion Moghilevici. Parchetul declara ca lipsesc 20 de volume din dosarul acestuia alcatuit de SBU timp de 12 ani. Se pare ca totul a fost distrus la 8 septembrie 2005 din ordinul lui Turcinov in momentul demisiei. Tribunalul a ordonat clasarea afacerii, iar Turcinov sustine ca dosarul nu a existat vreodata.
Adversarii premierului Iulia Timosenko sustin ca dosarul-fantoma ar fi continut dovezi ale prezentei lui Moghilevici atat in RosUkrEnergo, cat si in Itera lui Markarov.
Gazprom si Reiffeisen Investment au negat mereu implicarea lui Moghilevici in RosUkrEnergo.

In primavara lui 2006 au fost cunoscute numele reale ale proprietarilor RosUkrEnergo datorita chiar lui Moghilevici. In aprilie 2006 Ministerul american de Justitie a inceput sa se intereseze de activitatile si proprietarii acestei societati.
La Washington agentii departamentului de lupta contra crimei organizate s-au intalnit cu reprezentantii RosUkrEnergo si Reiffeisen Investment, punandu-le intrebari despre Moghilevici.
Partea austriaca a dat atunci numele a doi oameni de afaceri ucraineni – Dmitri Firtaci si Ivan Furtin. Dezvaluirea ca societatea care era intermediara intre trei state era detinuta de doi afaceristi necunoscuti a crescut suspiciunile.
Ministerul american si FBI au continuat ancheta si, dupa cum scrie Wall Street Journal, s-au concentrat asupra legaturilor posibile dintre Moghilevici si partenerul Igor Fiserman cu firma cipriota Highrock Holding.

»  Jocurile nu sunt inca facute si, din declaratiile oficiale si actiunile Gazpromului, nu rezulta o transare definitiva a afacerii.

COMPLICITATI
» Bunavointa Gazprom
Daca inainte de arestarea lui Moghilevici numele sau nu le spunea mare lucru rusilor, in Ucraina lucrurile stau cu totul diferit. Clasa politica si presa au asociat arestarea sa de problema gazului. El a fost arestat in momentul in care RosUkrEnergo intra intr-o perioada dificila. Pe de o parte, datorita sustinerii Gazprom, devenise un enorm intermediar cu o cifra de afaceri de cateva miliarde de dolari. In 2006 Gazprom i-a incredintat contracte de furnizare catre Ucraina a ansamblului gazului din Asia Centrala, via teritoriul rus (56 miliarde de metri cubi) si pana la 17 miliarde de metri cubi de gaz cu destinatia Europa. Pana atunci nici un intermediar nu avusese dreptul sa vanda gaz Europei. In 2007 Iulia Timosenko a preluat din nou conducerea guvernului de la Kiev si una dintre promisiunile ei electorale fusese eliminarea RosUkrEnergo. Batalia a inceput si Gazprom a reactionat, amenintand si apoi  trecand chiar la diminuarea volumului gazelor catre Ucraina. Dmitri Firtaci a devenit nelinistit. Acest oligarh, care locuia pana acum la Londra si isi invita partenerii in Monaco pentru discutii, s-a instalat brusc la Kiev. A inchiriat birouri in apropierea sediului guvernului, unde se vad defiland membrii echipei fostului premier pro-rus Viktor Ianukovici. In anturajul  Iuliei Timosenko se spune deschis ca arestarea lui Moghilevici poate fi considerata drept un semnal al Moscovei ca este gata sa isi schimbe politica fata de Ucraina. Ar fi modul Gazprom si al Kremlinului de a acorda unda verde Iuliei Timosenko pentru a se debarasa de RosUkrEnergo si de a-si exprima acordul pentru negocieri doar cu ea. De altfel, urmasul lui Putin, Dmitri Medvedev, evoca recent o posibila lichidare a RosUkrEnergo. Toate discutile de la Moscova din ultima luna legate de problema gazului au fost legate de excluderea acestui intermediar si preluarea sarcinilor de catre Naftogaz.

CaDEREA LUI BOUT
» Smulian, arestat

Procurorul federal din New York, Michael J. Garcia, a multumit Politiei romane de frontiera si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cooperarea in operatiunea de arestare a rusului Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme. El a fost pus sub acuzare impreuna cu asociatul sau Andrew Smulian, pentru conspiratie in vederea vanzarii de rachete si lansatoare de rachete in valoare de milioane de dolari gherilelor marxiste FARC din Columbia, grupare aflata pe lista organizatiilor teroriste din 1997.
Bout (41 de ani) a fost arestat pe 5 martie la Bangkok de agenti ai Departamentului american Antidrog (DEA), de politia thailandeza si agenti din Romania si Olanda. Pe 6 martie a fost arestat la New York si Andrew Smulian (46 de ani). Bout ar fi trebuit sa vina in februarie la Bucuresti pentru tranzactie. Liderul FARC, Raul Reyes, a fost ucis intr-un raid al armatei columbiene in Ecuador la inceputul lunii martie.
Acum, vanatoarea continua, cel vizat fiind ucraineanul Semion Iokovici Moghilevici. Reyes, care a venit in ianuarie la Bucuresti pentru a cumpara uraniul necesar unei "bombe murdare", ar fi negociat cu un membru al organizatiei lui Moghilevici, Solntevskaia. Legaturile dintre Solntevskaia si reteaua terorista Al Qaeda i-au alertat pe agentii MI6 la Bucuresti.   

Cele mai citite

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă