31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialModificările Legii notarilor publici, adoptate miercuri de către Guvern

Modificările Legii notarilor publici, adoptate miercuri de către Guvern

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de Lege privind modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, relatează Mediafax.

„Reglementarea organizării şi funcţionării profesiei de notar public a constituit şi constituie pentru Ministerul Justiţiei o prioritate, acordându-se o atenţie deosebită creării unei reglementări care are ca finalitate aducerea notarului mai aproape de cetăţean şi asigurarea siguranţei raporturilor juridice civile”, susţine MJ.

Prin acest proiect de lege se elimină condiţia cetăţeniei române pentru accesul în profesie, putând accede în profesia de notar public persoanele care au cetăţenie română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene. Modificarea legislativă operată este necesară pentru a se pune legislaţia naţională în acord cu decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În acelaşi timp, prin acest proiect de act normativ se urmăreşte şi consolidarea integrităţii profesiei prin modificarea dispoziţiilor referitoare la incompatibilităţile stabilite pentru notarii publici şi lărgirea sferei răspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public. Proiectul introduce, totodată, un caz de încetare a funcţiei de notar public – pierderea bunei reputaţii – şi instituie procedura de urmat în astfel de cazuri.

Totodată, a fost consolidată instituţia răspunderii disciplinare în cadrul profesiei, fiind întărit rolul Ministerului Justiţiei, în cazul în care titularul acţiunii disciplinare este ministrul Justiţiei cercetarea disciplinară urmând a se efectua prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului.

Numărul mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de patru ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de patru ani. În plus, a fost limitată durata de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii.

Alte modificări operate vizează îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale; îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei; îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora.

Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici şi a soluţiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justiţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă