11.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Modificări în secret și cu opoziție pentru Legea Educaţiei

Guvernul Ponta a decis să modifice Legea Educației elaborată în timpul lui Daniel Funeriu. Printre noutățile introduse de senatori regăsim: examen de admitere la unele licee, trei probe în plus la evaluarea de la clasa a VIII-a şi învăţământ profesional redus de la 3 la 2 ani.

Plimbat de la Guvern la Senat

Actualul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, a fost surprins de această inițiativă care aparține exclusiv Senatului. Atât de surprins, încât a anunțat că ministerul pe care îl conduce nu a propus nici un amendament deocamdată. Câmpeanu a anunțat că proiectul de modificare a Legii Educației a fost transmis către mai multe federații sindicale, către Consiliul Național al Rectorilor, Consiliul Național al Elevilor și Asociația Părinților. Fiind în dezbatere publică, după cum a precizat ministrul Educației, am încercat să găsim documentul. Direcția de comunicare a Ministerului Educației ne-a precizat că nu îl deține și, prin urmare, nici vorbă să îl publice pe site-ul instituției. De la Liana Șega, şef Birou Presă, Imagine şi Pagină Web a Senatului, am aflat că nu ni se poate pune la dispoziție proiectul pe care l-am putea găsi dacă am urma rubrica “urmărirea procesului legislativ”. Fără succes.

Am încercat să aflăm un punct de vedere de la asociațiile pe care ministrul le-a indicat. Surpriză! Președintele Federației Asociației de Părinți, Mihaela Guna, spune că nu a primit documentul. Președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia Oniță, ne-a precizat că nu este de acord cu modificările și nici cu faptul că nu au fost consultați înainte de elaborarea acestui document. “Noi am reușit să câștigăm în luna mai dreptul elevului de a fi reprezentat în Consiliul de Administrație  al școlilor. În propunerile de modificare la Legea Educației acest drept apare retras. Nu susținem modul de admitere în clasa a VIII-a”.  Președintele Federațíei Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, crede că acea clasă pregătitoare trebuie să rămână la ciclul primar, iar  Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a precizat că are o părere proastă despre modificări.

Ce se schimbă

Potrivit modificărilor la Legea Educației, grupa pregătitoare ar reveni la grădiniță, iar evaluarea națională se va face la mai multe materii: probe scrise la limba şi literatura română şi la limba maternă, precum şi o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe exacte, o probă orală la o limbă străină, o probă practică de utilizare a calculatorului şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, toate trei susţinute în timpul anului şcolar. Rezultatele testelor de la Evaluarea Naţională se înscriu în portofoliul educaţional al elevului. Admiterea la acel profil se face luând în calcul portofoliul educaţional (pondere 20%), media probelor scrise ale evaluării naţionale de la finalul gimnaziului (pondere 30%) şi nota obţinută la proba de admitere (pondere 50%), conform proiectului, citat de Mediafax.  

Ultima oră
Pe aceeași temă