Moartea este tratata total diferit de psihiatri fata de modul in care este tratata in lumea normala. Pe de o parte, un ucigas scapa de pedeapsa pe care ar primi-o un om normal daca psihiatrul ii stabileste un diagnostic prin care ii suspenda responsabilitatea faptelor, declarandu-l cu discernamantul abolit.
Asa s-a intamplat, de exemplu, cu cel care a vrut sa il omoare pe staretul Manastirii Petru Voda, parintele Iustin, dar l-a confundat si a ucis un alt calugar, sub privirile ingrozite ale zecilor de pelerini aflati in fata chiliei duhovnicului. Pe de alta parte, doua cazuri de oameni morti in sectiile de psihiatrie din judetul Neamt arata ca si aceste morti „interne“, ca sa le spunem asa, scapa de responsabilitati. Cel mai recent astfel de caz s-a petrecut pe data de 5 februarie, la Sectia Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman. Liviu Enascut, in varsta de 23 de ani, internat in acea sectie cu diagnosticul schizofrenie, a fost gasit cazut si a murit la scurta vreme, medicii de la Urgente neavand ce sa ii faca. Desi exista mai multe declaratii ca tanarul a murit in urma unei caderi care a dezvoltat o forta de impact foarte mare, imposibil de atins la o simpla impiedicare sau alunecare din picioare, colegii medicilor psihiatri de la Medicina Legala au stabilit ca Enascut a cazut doar in plan orizontal. Astfel, a fost exclusa total ideea sinuciderii prin aruncarea de la fereastra, care ar fi atras responsabilitatea medicului care il trata si care trebuia sa anticipeze starea suicidara si, mai mult, responsabilitatea celor care il aveau in custodie si care il primisera pentru a il trata, nu pentru a-l livra acasa in sicriu. Iata cateva dintre declaratiile date inainte ca medicii legisti sa stabileasca faptul ca nu a fost sinucidere. “Pacientul prezenta stare comatoasa profunda si otoragie stanga. A fost diagnosticat, initial, cu politraumatism prin cadere si cu fractura de bazin. Barbatul respira spontan si prezenta secretii sanguine abundente la nivelul cavitatii bucale. A fost intubat, apoi au fost chemati medicii din sectiile Chirurgie, Neurologie si ORL. Am decis sa il trimitem urgent la Clinica de Neurochirurgie Iasi, insa pacientul nu a avut nicio sansa de supravietuire”, a declarat medicul de la Centrul de Primire Urgente. “Tanarul era in stare extrem de grava in momentul aducerii sale la spital. Era in coma profunda, de gradul patru, semnele sale vitale erau la limita. Prezenta un traumatism cranian, o fractura a bazei craniului. Din ambele urechi ii curgea sange si substanta cerebrala. Nu aveam cum sa il mai salvam, fusese adus aproape mort. A cazut exact in cap”, a declarat medicul chirurg Mircea Coada. “Pacientul nu prezenta traumatisme evidente. Nu se vedea nicio fractura, nicio plaga. Însa, pur si simplu, ii ieseau bucati din creier pe urechi. E greu de vazut asa ceva, chiar si pentru un medic. Personal, nu am vazut niciodata un astfel de caz. Practic, impactul i-a provocat barbatului lichefierea creierului”, a declarat medicul ORL-ist Razvan Hotaranu.
Deces fara responsabili la Psihiatria Piatra Neamt
Un alt caz de moarte fara responsabili s-a petrecut la Sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt. Petru Ungureanu, in varsta de 68 de ani, din Piatra Neamt, internat la Psihiatrie, a decedat in noaptea de 14 spre 15 mai 2006, la ora 3. Politia Piatra Neamt a fost sesizata abia pe 16 mai, nu de catre responsabilii Sectiei Psihiatrie, ci de catre an-gajatii de la Morga Serviciului de Medicina Legala, unde a fost depus cadavrul in vederea efectuarii necropsiei.
O echipa operativa de politisti a participat la necropsie si a notat diagnosticul prezumtiv pus de medicul legist: traumatism cranio-cerebral acut parietal dreapta, hematom subdural prin lovire de corpuri dure. Cercetarile preliminare efectuate in cadrul Sectiei Psihiatrie de catre echipa de politisti au aratat ca Mihai Axinte, in varsta de 33 de ani, din Grumazesti, internat si el, l-a impins pe Petru Ungureanu, care s-a lovit cu capul de perete. Axinte a recunoscut ca l-a impins si, mai mult, au existat doi martori care au confirmat prezenta lui Mihai Axinte in locul producerii lovirii la ora critica. Însa cadrele medicale care au fost de garda in noaptea aceea si care au acordat primul ajutor muribundului, desi nu au fost martore la lovire, au negat ipoteza impingerii victimei si au lansat scenariul alunecarii, astfel incat mortul sa fie vinovat. În consecinta, in iulie 2006, politistii au propus Parchetului celebrul NUP, neinceperea urmaririi penale, intrucat nu ar exista niciun element penal, nici pentru vreun autor de violenta, nici pentru vreun cadru medical.