29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialMisterul sunetului perfect al viorilor Stradivarius

Misterul sunetului perfect al viorilor Stradivarius

Nimeni nu a putut sa explice pana astazi cum genereaza viorile Stradivarius sunetul de neegalat ca expresivitate si muzicalitate.

Profesorul Berend Stoel de la Universitatea din Leiden (Olanda) crede ca a descifrat misterul. El a explicat pentru The Independent ca secretul ar fi densitatea celor doua placi din lemn folosite pentru corpul viorii, nu conturul, lacul, unghiul de prindere a gatului sau alte detalii analizate de specialisti.
Profesorul Stoel a ajuns la aceasta concluzie comparand cinci viori create de maestrii din Cremona, Antonio Stradivari si Giuseppe Guarneri Del Gesu, cu sapte viori moderne. Instrumentele au fost introduse intr-un scaner medical, care poate determina cu acuratete densitatea materialului folosit. In ansamblu, densitatea lemnului din viorile clasice si din cele moderne era aceeasi, dar diferenta era data de omogenitate si consistenta. Corpul viorilor clasice are o densitate mult mai uniforma in comparatie cu cel al viorilor moderne.

Studiul echipei olandeze a fost primul in care s-a utilizat o metoda neinvaziva si de mare acuratete de determinare a variatiilor densitatii materialelor. Cercetatorii au folosit un scaner ultraperformant, utilizat pentru studierea densitatii tesutului pulmonar al pacientilor. Echipa a inclus si un fabricant de viori care a adus o viziune noua, mai "artistica" asupra riguroaselor date stiintifice.
Unul dintre "secretele" maestrilor din Cremona a fost specularea diferentei dintre cresterea lemnoasa timpurie, de primavara (cu densitate mai mica), si cea de vara (cu densitate mai mare).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă