0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialMisiune imposibila pentru autoritati: nemtean plecat de 13 ani peste granita, de...

Misiune imposibila pentru autoritati: nemtean plecat de 13 ani peste granita, de negasit

» O familie din comuna nemteana Piatra soimului, judetul Neamt, asteapta de mai bine de 13 ani sa li se intoarca fiul acasa din strainatate sau macar sa afle unde este.
Singurul baiat al familiei Dumitrascu, Marius, a plecat, in 1996, in Serbia, promitand ca se intoarce de Craciun, dar nu a mai dat nici un semn de viata pana astazi. Autoritatile au promis ca barbatul va fi cautat, insa pana acum familia nu a primit nici un raspuns.

Drama prin care trece familia Dumitrascu este povestita chiar de catre tatal barbatului disparut, Vasile Dumitrascu. " A plecat cu acceleratul din Roznov, cu nepotul meu Toma Mihai, si a spus ca pleaca la sarbi si se intoarce acasa de Craciun, dar nu s-a mai intors", spune Vasile Dumitrascu, tatal barbatului. Barbatul recunoaste ca relatiile dintre el si fiu nu erau tocmai bune in ultimul timp, dar spune ca s-au despartit in relatii foarte bune cand acesta a plecat peste granita.
La Craciun, cand credea ca fiul va veni acasa, familia a primit doar o veste, prin nepotul cu care acesta plecase. "De Craciun, nepotul meu a venit acasa, dar baiatul meu nu. Nepotul mi-a zis ca a ramas la sarbi, spunandu-i «Lasa mosneagul sa mai stea si fara mine, ca toata ziua era cu gura pe mine!». Mi-a dat si adresa gazdei la care stateau, dar a spus: «Sa stii ca el acolo nu cred ca mai sta».

 

Atunci mie mi-a venit in gand sa fac o scrisoare catre gazda aceea, sa vedem, poate imi va raspunde. La vreo trei-patru saptamani, am primit o scrisoare de la sarbi, scrisa tot in romaneste, in care mi se transmitea ca baiatul meu, a treia zi de Craciun, a plecat de acolo. Dar unde a plecat si cu cine, nu mi-au putut spune, ca nu stiau nimic. Nepotul meu s-a intors acolo dupa ce am primit eu scrisoarea si mi-a trimis si el o scrisoare, in care mi-a spus ca Marius e plecat de acolo si nu l-a mai gasit", mai spune Vasile Dumitrascu.

"Am facut o scrisoare catre presedintele tarii si alta catre Ministerul de Externe"
Dupa ani de asteptare zadarnica, parintii au decis sa se adreseze autoritatilor pentru a afla unde le este fiul. Intre timp, au primit vestea ca fiul le este in viata, la Istanbul, de la un localnic care l-ar fi vazut la Instanbul. "Deci pe la sfarsitul anului 1999, inceputul lui 2000 s-a intalnit cu el in Turcia, a spus ca la o bere, lucrau in constructii in Istanbul. A mai spus ca el a fost prins cu viza expirata si a primit interdictie pentru cinci ani. L-am intrebat daca a discutat cu Marius daca vine acasa si mi-a spus ca nu… Am facut o scrisoare catre presedintele tarii si alta catre Ministerul de Externe, in 2006, la inceputul anului", relateaza Dumitrascu.

Petitiile, trimise simultan la Administratia Prezidentiala si Ministerul Afacerilor Externe, au primit un prim raspuns, dupa care din nou nimic. "In vederea analizarii problemelor semnalate, petitia dumneavoastra a fost trimisa la Ministerul Afacerilor Externe. Urmeaza ca, in termenul legal, institutia sesizata sa comunice, Administratiei Prezidentiale si dumneavoastra, solutia adoptata", se arata in adresa inregistrata DP02/8083/14.03.2006 de la Administratia Prezidentiala. "Urmare a solicitarii dvs. va facem cunoscut faptul ca am intreprins demersurile necesare pe langa Consulatul general al Romaniei la Istanbul, urmand ca dupa primirea raspunsului sa fiti instiintat asupra rezultatelor. Director, Nicolae Anton", se precizeaza in adresa nr. G 5-1/3632 din 15 februarie 2006 de la Ministerul Afacerilor Externe. Nu a mai primit insa nici un raspuns.

Pentru ca nici autoritatile de la Bucuresti nu au reusit mare lucru, Vasile Dumitrascu si-a pus speranta in Interpol si Biroul Urmariti din cadrul Politiei Neamt. "Anul trecut am venit eu de mai multe ori la Piatra Neamt, prin octombrie-noiembrie 2008, la Biroul Urmariti de la Politie. Ofiterii de acolo au verificat daca fiul meu figureaza in evidentele de urmarire ca fiind autorul vreunei infractiuni, daca este arestat pe undeva sau daca este declarat decedat, dar nu l-au gasit. Mi-au spus ca, si daca il gasesc, este greu sa il aduca in tara, pentru ca el are peste 18 ani si politistii nu au dreptul sa il oblige sa vina acasa". Familia din Piatra soimului asteapta macar sa stie daca fiul mai traieste sau nu.

De la Biroul Urmariti ni s-a spus insa ca Politia are atributiuni limitate intr-o astfel de situatie. "Politia nu poate obliga o persoana majora sa vina acasa, daca acea persoana nu doreste acest lucru", a declarat inspectorul Catalina Badeanu, purtator de cuvant al IPJ Neamt, care nu a precizat insa daca nemteanul a fost gasit, ca sa se poata vorbi intr-adevar despre aducerea lui in tara.
In tot acest timp familia barbatului din Piatra soimului nu stie ce sa mai creada despre aceasta situatie . "Ne-am gandit si ca s-ar putea sa se fi intamplat vreo nenorocire. Am fost foarte ingrijorati cand au fost cutremure in Turcia. Am stat de vorba si cu preotul, care a spus sa mai asteptam. Am vrea macar un semn, sa stim ca mai este in viata, sa aflam daca a murit pe undeva, o fi intrat in vreo gasca de drogati…

Asteptam macar sa trimita o scrisoare sau sa dea un telefon, sa stim de el unde e, poate sa ne spuna ca nu mai vine in Romania, ca e mai bine aici unde sunt, am familie… Noi deja am ajuns la o etate la care nu mai putem munci atat de mult, nu mai putem. Nevasta-mea, care l-a nascut la 38 de ani, s-a imbolnavit de inima, are cardiopatie ischemica, a facut deja un preinfarct, traim numai cu pastile. Ea doreste foarte mult sa il mai vada macar o data", ne-a mai marturisit Vasile Dumitrascu.

Cele mai citite

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă