3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialMircea Cărtărescu, cotat cu şanse mari să câştige Premiul Nobel pentru literatură

Mircea Cărtărescu, cotat cu şanse mari să câştige Premiul Nobel pentru literatură

Două cunoscute case de pariuri internaţionale îi acordă scriitorului Mircea Cărtărescu şanse importante să câştige premiul Nobel pentru literatură în 2011. Britanicii de la Ladbrokes – companie fondată în 1886 şi lider mondial pe piaţa de profil – îl plasează pe autorul romanului „Orbitor” pe locul 9 dintr-o listă cu 73 de nume de scriitori celebri. Mircea Cărtărescu are o cotă de 21/1 pentru a deveni laureat Nobel, ceea ce înseamnă că dacă veţi paria pe el 100 de lei, aţi putea câştiga 2.100 de lei. „Ladbrokes” mizează mai mult pe român decât pe Amos Oz şi Milan Kundera (ambii cu o cotă de 34/1), Salman Rushdie şi Antonio Lobo Antunes (41/1) sau David Malouf (66/1). Perspectiva scriitorului de a triumfa în octombrie, când se va anunţa câştigătorul, este identică cu cea oferită de  casa de pariuri pentru ca Rusia să câştige Campionatul European din 2012.

„Nu comentez din motive personale”

O altă companie de specialitate, Unibet, include pe lista posibililor laureaţi ai premiului Nobel 32 de nume, printre care se regăsesc Mircea Cărtărescu, considerat al 23-lea favorit cu o cotă de 75/1, şi Andrei Pleşu, cu o cotă de 80/1. După ce i-am prezentat pe larg propunerile celor două case de pariuri, Mircea Cărtărescu ne-a declarat că „din motive personale nu doreşte să facă nici un comentariu”. De asemenea, Andrei Pleşu nu ne-a oferit un răspuns cu privire la prezenţa sa pe lista scurtă către Nobel.

Iulia Ilaş, reprezentantul Unibet în România, ne-a explicat că tocmai notorietatea internaţională a celor doi i-a recomandat pentru includerea în joc. „Cărtărescu este un autor binecunoscut atât pe scena literaturii româneşti, cât şi pe cea a literaturii internaţionale, activitatea sa fiind recompensată, în acest an, prin câştigarea Premiului Vilenica pentru literatură. Cunoscutul scriitor, eseist şi istoric al artei, Andrei Pleşu, a lansat în primăvara acestui an volumul «Despre frumuseţea uitată a vieţii». Pe lângă activitatea sa de scriitor, Andrei Pleşu a fost ministru al Culturii.

Cotele îi clasează în faţa altor importanţi scriitori contemporani, precum Edward de Bono, cotat la 85/1, sau Sir Ken Robinson, cotat la 100/1″. Cele mai mari şanse la Premiul Nobel sunt atribuite scriitorului japonez Haruki Murakami (cotă 6,5/1), iar printre ceilalţi nominalizaţi îi regăsim pe Ismail Kadare (15/1) , creatoarea lui Harry Potter, J.K. Rowling (30/1) sau Paulo Coelho (30/1).

În viziunea Unibet, şansele ca aceştia doi să câştige Nobelul sunt echivalente cu triumful la Mondialul din 2014 a echipei de fotbal a Coastei de Fildeş sau cu Victoria lui Tottenham în campionatul englez. 

Cele mai citite

Parchetul European a preluat dosarele DNA de fraudare a fondurilor europene de către „grupul” lui Sebastian Ghiță

O citația a Parchetului European (EPPO) condus de către Laura Codruța Kovesi transmisă, la începutul acestei luni, către un om de afaceri din...

Au ajuns cele 100 de autobuze electrice anunțate de primarul Nicușor Dan

Cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni şi urmează să fie puse în circulaţie, anunţă primarul general al Capitalei, Nicuşor...

Rusia – Ucraina, ziua 645: Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei...
Ultima oră
Pe aceeași temă