Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de marti, sa amendeze postul de televiziune Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "In gura presei" din 8 februarie, in care Mircea Badea a vorbit despre cazul Marian Cozma, transmite Mediafax.
In emisiunea "In gura presei" difuzata pe 8 februarie, la Antena 3, si in 9 februarie, la Antena 1, realizatorul Mircea Badea a spus, vorbind despre romi, ca etnia "cu pricina este una care genereaza astfel de evenimente, statistic vorbind", ca erau "niste tigani", folosind, totodata, expresii precum "garoi" sau "tigani borati".
De asemenea, tot marti, CNA a somat postul Realitatea TV, pentru ca in cadrul stirilor referitoare la decesul lui Marian Cozma s-a folosit termenul de "suspecti" in referirile la agresorii acestuia. Totodata, la emisiunile "Realitatea de la ora 18.00" si "Realitatea de la ora 21.00" din 10 februarie a fost afisat titlul "Pe urmele criminalului", fiind prezentate fotografii ale persoanelor suspecte de omor, precum si imagini de la momentul arestarii. De asemenea, in relatari au fost prezentate imagini cu parintii si apropiatii handbalistului. In cadrul jurnalelor si al emisiunilor informative ale postului Realitatea TV a fost mentionata etnia presusilor infractori: "cetateni maghiari de etnie roma", "cei trei cetateni romi", "alti doi cetateni romi".
In sedinta de marti, CNA a decis sa invite conducerea departamentelor de stiri din posturile de televiziune pentru a discuta despre modul in care prezinta anumite informatii, dupa ce s-au remarcat nereguli in prezentarea cazului decesului handbalistului Marian Cozma.
In perioada 8 – 13 februarie, CNA a monitorizat programele de stiri ale principalelor canale de televiziune, urmarindu-se modul in care au fost prezentate informatiile legate de decesul handbalistului Marian Cozma in raport cu dispozitiile legale privind audiovizualul, respectiv protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine si asigurarea informarii corecte.
In monitorizare au fost urmariti trei indicatori: prezumtia de nevinovatie a celor acuzati de crima, respectarea vietii private a familiei celui decedat si mentionarea etniei presupusilor infractori.
La postul de televiziune TVR 1, in ceea ce priveste primul indicator s-au folosit exprimari de tipul "au reusit sa retina doua persoane care se pare ca au fost implicate", "Rafael Sandor ar fi cel care l-a injunghiat mortal", "se pare ca cei doi suspecti au fost retinuti (…)". In ceea ce priveste viata privata a familiei celui decedat, in cadrul editiilor de stiri monitorizate au fost folosite scurte declaratii ale tatalui handbalistului ucis in Ungaria. De asemenea, prezentatorii au facut mentiuni referitoare la etnia presupusilor infractori, in data de 8 februarie.
La postul de televiziune Antena 1, in emisiunile informative au fost facute referiri la persoanele implicate in uciderea handbalistului, au fost difuzate declaratii ale parintilor, care povesteau cu lacrimi in ochi despre pierderea suferita. De asemenea, au fost folosite imagini filmate din momentul in care bunica lui Marian Cozma a intrat in camera in care era depus sicriul cu trupul neinsufletit al handbalistului si si-a sarutat nepotul pe frunte, imaginile nefiind blurate. Aceste imagini au fost folosite si in emisiunea "Sport" din 13 februarie. Totodata, in cadrul editiilor de stiri, prezentatorii au facut referiri la etnia presupusilor infractori: "o banda de romi inarmati", "romi maghiari", "o banda de romi", "un grup de romi", "cetatean maghiar de etnie roma", "un grup de romi unguri".
In ceea ce priveste Antena 3, in editiile emisiunilor de stiri monitorizate, in referirile la persoanele despre care se banuia ca l-ar fi ucis pe handbalistul Marian Cozma s-a folosit termenul de "suspect" in mai multe randuri. Totodata, in cadrul editiei de stiri sportive din data de 9 februarie, de la ora 21.00, a fost difuzata o stire cu titlul "Au gasit criminalul". In ceea ce priveste viata privata a celui decedat, s-a observat ca, in cadrul editiilor de stiri ale Antena 3 au fost difuzate declaratii ale parintilor lui Marian Cozma, care povestesc, cu lacrimi in ochi, despre pierderea suferita. Totodata, in cadrul editiilor de stiri s-au facut referiri la etnia presupusilor infractori, fiind folosite exprimari precum "cetateni unguri de etnie roma", "cetateni de etnie roma" etc.
In stirile difuzate de postul National TV, conform monitorizarii, s-a folosit termenul de "suspect" in referirile la autorii crimei. De asemenea, in jurnalele de stiri au fost prezentate imagini cu parintii si apropiatii lui Marian Cozma plangand. Totodata, a fost precizata apartenenta etnica a suspectilor, intr-o emisiune difuzata pe 8 februarie.
La postul de televiziune Prima TV, pe parcursul emisiunilor "Focus" si "Focus Sport", s-a folosit cu precadere termenul de "suspect". De asemenea, au fost prezentate interviuri cu rudele lui Marian Cozma. In ceea ce priveste mentionarea etniei presupusilor infractori, aceasta a fost precizata in emisiunea "Focus" din 8 si 10 februarie si pe 13 februarie, la "Focus Sport".
In monitorizarea postului de televiziune Pro TV s-a observat ca in emisiunile de stiri au fost folositi termenii de "suspecti" si "agresori" in referirile la presupusii asasini ai lui Marian Cozma. De asemenea, au fost prezentate imagini si declaratii ale parintilor. In emisiunile informative ale postului au fost facute si referiri la etnia presupusilor agresori: "tigani inarmati", "un grup de romi", "mafia tiganeasca" sau "interlopul de etnie roma".
"Oamenii aflati intr-o astfel de situatie pot reactiona paradoxal. Eu am fost surprins de reactiile tatalui (…) Noi nu am cultivat respectul televiziunilor fata de Lege. Asta a fost un moment dur din viata unor oameni, unde s-au folosit imagini inadmisibile", a spus Mihai Malaimare.
"Eu sunt impotriva aplicarii unei sanctiuni in acest caz, pentru ca e inutil", a spus Narcisa Iorga.
Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a propus trimiterea unei scrisori de pozitie a CNA.
Pe de alta parte, Cristina Trepcea a propus organizarea unei dezbateri publice cu conducerea departamentelor de stiri din posturile de televiziune, propunerea fiind aprobata de membrii CNA.
Postul Antena 3 a incalcat o serie de prevederi din Codul audiovizualului, respectiv art. 43 – (1) Radiodifuzorii nu pot difuza: c) imagini care exploateaza sau scot in evidenta traumele ori traumatismele unei persoane -, art. 44 – (1) Orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire. (2) In cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, radiodifuzorii au obligatia de a nu se amesteca nejustificat in viata privata – si art. 46 – (1) Este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe. (2) Este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.
De asemenea, la sanctiunea pentru postul Realitatea TV, au fost invocate art 30. din Codul audiovizualului, conform caruia "Radiodifuzorii au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului si sa nu profite de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor", art 32 – (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vietii private – si art. 44 – (1) Orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire. (2) In cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, radiodifuzorii au obligatia de a nu se amesteca nejustificat in viata privata".