15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMiracolul de pe raul Hudson

Miracolul de pe raul Hudson

» Un Airbus cu 154 de oameni la bord s-a prabusit in raul Hudson, in apropiere de New York.

» Pilotul Chesley B. Sullenberger a devenit erou al SUA dupa ce a salvat toti pasagerii.

Un Airbus a320 al companiei US Airways, cu 154 de persoane la bord, s-a prabusit joi in fluviul Hudson din New York, dar toti pasagerii si membrii echipajului au scapat aproape nevatamati datorita prezentei de spirit a pilotului.
Avionul s-a prabusit la ora locala 15h03 (23h03, ora Romaniei), la circa trei minute dupa decolarea de pe aeroportul La Guardia din New York catre destinatia Charlotte, in Carolina de Nord.
Potrivit Administratiei Aviatiei Civile Americane (FAA), cursa 1549 transporta 148 de pasageri si sase membri ai echipajului, toti fiind salvati dupa amerizarea fortata, intr-o impresionanta operatiune care a mobilizat serviciile de urgenta fluviale, politia, pompierii si navigatorii aflati pe rau in momentul prabusirii.

Salvare in timp-record
Pasagerii au fost salvati in timp-record, fiind tratati la spitalele din New York si New Jersey pentru rani minore sau hipotermie. Temperatura apei era joi dupa-amiaza de 6 grade, iar temperatura externa de minus 6 grade. Televiziunile americane au difuzat imagini spectaculoase cu pasageri mergand pe aripa avionului pe jumatate scufundat in apa inainte de a fi imbarcati pe feriboturile venite in ajutor. Echipati cu veste de salvare, cu parul si hainele ude, vizibil socati, pasagerii nu au asteptat decat cateva minute pentru a fi salvati, pentru ca avionul s-a prabusit intr-o zona foarte aglomerata a cursului navigabil.
La caderea noptii, dupa cateva ore de la prabusire, aparatul a inceput sa se scufunde progresiv in fluviu, insa ulterior barje ale serviciilor portuare au reusit sa salveze fuzelajul, pentru ca acesta sa fie cercetat de investigatorii care trebuie sa stabileasca motivele accidentului.

Accident provocat de un stol de pasari
Potrivit FAA, primele indicii, precum si mesajele de alerta transmise de pilotul aeronavei arata ca incidentul cu final fericit a fost provocat de coliziunea avionului cu un stol de pasari, care a dus la oprirea ambelor motoare in timpul manevrei de decolare si ascensiune catre culoarul de zbor. "Nimic nu indica deocamdata ca poate fi vorba despre altceva decat despre un accident", a spus un reprezentant al FAA. Ipoteza unui act de terorism a fost respinsa si de FBI.

Pilotul Sullenberger, omul providential
Finalul fericit al incidentului aviatic, urmarit in direct de telespectatorii americani si nu numai, l-a transformat pe piltoul avionului intr-un erou al Americii. Chesley B. Sullenberger al III-lea (foto medalion), in varsta de 57 de ani, poate fi considerat omul providential, deciziile sale in mometul crizei, dar si abilitatile de pilotaj fiind determinante pentru deznodamantul fericit. "Se poate spune ca pilotul a realizat o lovitura de maestru, ducand avionul spre rau si asigurandu-se apoi ca toata lumea a iesit", a declarat primarul orasului New York, Michael Bloomberg. Meritele lui Sullenberger, un veteran al fortelor aeriene americane, au fost confirmate de experti in pilotaj. "In opinia mea, acest tip este un erou. Este remarcabil ca nu exista nici o victima", a declarat, pentru AFP, John Silcott, angajat al societatii Expert Aviation Consulting.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă