29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialMinus pe linie si vesti tot mai proaste

Minus pe linie si vesti tot mai proaste

Finalul lunii iunie a marcat cel mai slab semestru pentru indicele Dow Jones, din anul 1970 pana in prezent.

In plus, dupa doar doua sedinte de tranzactionare, ziua de 2 iulie a semnalat oficiala, instalarea trendului descrescator, Dow Jones-ul inchizand cu mai mult de 20 procente sub maximul inregistrat in octombrie 2007. Acest nivel a mai fost atins, intra-day, in cursul ultimelor sedinte, dar, pentru prima oara, sub influenta fluxului de stiri negative despre pierderile bancilor si riscurile de inflatie, piata nu a mai fost capabila sa se refaca pana la inchiderea zilei.
Confirmand temerile, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, a afirmat ca pretul petrolului, declinul continuu al pietei imobiliare si criza pietelor de capital vor prelungi situatia in care se afla economia americana. Economistii continua sa-si revizuiasca negativ estimarile cu privire la profitabilitatea corporatiilor, avertizand asupra unui nou val masiv de pierderi in industria financiara.

Astfel, Goldman Sachs a recomandat vanzarea titlurilor bancare si auto, anticipand pierderi suplimentare la CitiGroup (-10,66%) si Merrill Lynch
(-12,15%). Lehman Brothers prevede 5,4 miliarde USD, in cazul Merrill Lynch, care ar putea fi fortata sa recurga la o noua marire de capital si la vanzarea a 20% din detinerile la Bloomberg pentru 1 mld. USD. Estimarile de profit pentru Morgan Stanley (-6,05%) au fost, de asemenea, reduse drastic, existand riscul revizuirii ratingului de credit. Actiunile Lehman Brothers (-9,44%), desi s-au refacut partial spre finalul intervalului, au suferit un declin substantial, existand zvonuri cu privire la o posibila preluare la pretul de 15$/actiune.
General Motors, desi a surprins raportand vanzari peste asteptari in luna iunie, a pierdut 22,09% din valoarea de piata; analistii de la Merrill Lynch considera ca producatorul de automobile va avea nevoie de 15 mld. dolari pentru a iesi din situatia critica si avertizeaza ca falimentul este posibil in conditiile in care piata auto isi continua declinul.
Estimarile de profit anuntate de Research in Motion (-18,6%), Oracle (-7,67%) si Nike (-11,94%), au contribuit la intensificarea sentimentului negativ al investitorilor. In perioada 26 iunie-2 iulie, principalii indici de pe Wall Street au inregistrat urmatoarele variatii: Dow Jones -5,05%, S&P500 -4,57%, Nasdaq100 -6,09%.

Material realizat cu sprijinul analistilor WBS

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă