Ministrul Administatiei si Internelor, Vasile Blaga, s-a referit, astazi, la sedinta de bilant al activitatii MAI pe 2006, la necesitatea evitarii suprapunerii de competente in cadrul institutiei.
"Sunt prea multe initiative in Parlament care tin cont de fel de fel de interventii, inclusiv in structurile ministerului nostru, pentru a da alte competente unor structuri", a spus Vasile Blaga. In context, el a spus ca separarea competentelor Politiei de cele ale Jandarmeriei a fost una dintre conditiile neactivarii clauzei de salvgardare.
Referitor la pregatirea subofiterilor, el a spus ca aceste cursuri s-au redus la 18 luni, dupa modelul german, si, foarte rapid, vor ajunge la numai 12 luni. De asemenea, Vasile Blaga si-a exprimat acordul fata de reducerea perioadei de pregatire a ofiterilor la Academia de Politie, de la patru la trei ani, mentionand, totodata, ca Romania are nevoie de foarte buni politisti cu pregatire juridica, si "nu de juristi cu instruire politieneasca".
In alta ordine de idei, ministrul Blaga a mentionat ca MAI s-a racordat foarte bine la combaterea noilor tipuri de infractiuni.
"Daca anul trecut, aveam doar un serviciu care se ocupa cu o parte din infractionalitatea cibernetica, dupa discutii, inclusiv cu FBI-ul, am dezvoltat o directie pe tipuri de infractiuni", a spus Vasile Blaga.
"Mai mult, in 2005, am infiintat un serviciu care se ocupa de infractionalitatea romanilor in strainatate, serviciu ce si-a dovedit utilitatea si, probabil, ca il vom dezvolta si pe acesta", a precizat ministrul Administratiei si Internelor.
Cat priveste viteza de solutionare a dosarelor penale, Vasile Blaga a spus ca se abtine sa comenteze acest aspect.
"Anul trecut, am facut o propunere, iar pe urma am avut pe cap Asociatia Magistratilor din Romania, asa ca nu vreau sa mai ridic problema respectiva", a mentionat el.