Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si, mai nou, al Patrimoniului National (MCCPN), a anuntat ca pregateste un volum intitulat "Cartea Neagra a Patrimoniului in Romania", ce va include si un cod al patrimoniului, si care va fi folosit "pentru fixarea cadrului in care ne miscam", criterii ce vor stabili ce cladiri de patrimoniu trebuie urgent salvate de la degradarea totala. Declaratia a fost facuta ieri, in cadrul primei sale conferinte de presa in calitate de ministru (dupa o luna de la preluarea mandatului) si in care a intentionat sa faca cunoscute prioritatile ministerului pe acest an.
Una dintre cele mai importante misiuni ale sale este completarea noii organigrame cu posturi dedicate patrimoniului, asta in contextul in care guvernantii ar putea reduce posturile din institutiile bugetare cu 20%. Potrivit lui Paleologu, MCCPN are "130 de oameni, pe lefuri mici", dar sunt si posturi neocupate. Pe zona patrimoniului sunt angajati numai sapte oameni, desi acesta se afla "intr-o stare proasta", "dramatica" si trebuie sa "se actioneze in aceasta situatie". La nivel de tara sunt numai sapte oameni angajati sa se ocupe de patrimoniu, fata de Franta, exemplifica ministrul, unde sunt angrenati 1.400 de oameni.
Theodor Paleologu mai spera ca va reusi sa aduca argumente puternice pentru a convinge guvernantii sa acorde un buget special patrimoniului cultural imobil si mobil, in cadrul unui program bine determinat, asa cum se intampla in armata, unde nu se intreaba anual daca este nevoie de un buget special pentru cizmele din dotare. Mai mult decat atat, ministrul intentioneaza sa convoace "un fel de state generale ale patrimoniului", impreuna cu autoritatile locale, asociatii si ONG-uri interesate de acest domeniu, cu care sa se stabileasca un program de actiune. De asemenea, isi doreste chiar prin parteneriat public/privat cu ONG-uri sau/si oameni de afaceri interesati sa recupereze si sa repatrieze obiecte de patrimoniu mobil.
Ministrul Paleologu a declarat, in primele ore de la numirea sa in functie, ca isi doreste "bani pentru cultura, dar si cultura generatoare de bani". Ieri a spus ca a verificat veniturile aduse din cultura bugetului si a constatat ca numai din drepturile de autor industriile culturale au adus circa 5,5% la bugetul national. Suma este mult mai mare decat a primit vreodata Ministerul Culturii din PIB.
Noul ministru a mai vorbit despre faptul ca institutia va avea trei secretari de stat, cate unul la cultura contemporana, la culte si la patrimoniu, iar despre destinatia Castelului Bran va putea da detalii numai dupa ce se va intalni cu proprietarul, Dominic de Habsburg.