29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrul Atanasiu isi pregateste "ordonanta"

Ministrul Atanasiu isi pregateste „ordonanta”

In interiorul PNL Alba au inceput deja calculele pentru castigarea functiei de presedinte al filialei. Liderul organizatiei judetene, Teodor Atanasiu, nu va mai putea sa candideze pentru un nou mandat, din cauza statutului PNL adoptat la congresul partidului din 2001 care ii interzice sa ocupe aceasta functie mai mult de doua mandate consecutiv, sau trei mandate alternativ.
Atanasiu este presedinte al PNL Alba din anul 1993. Surse oficiale din partid sustin ca ministrul Apararii si-a gasit deja un inlocuitor pentru functia de presedinte al oganizatiei. Este vorba prefectul "independent” Cosmin Covaciu, personaj care isi datoreaza in procent de suta la suta evolutia in politica si administratie, ministrului Teodor Atanasiu.
Potrivit articolului 12 din statutul PNL „functia de presedinte al organismelor de conducere ale partidului, la toate nivelurile, nu poate fi indeplinita decat pentru cel mult doua mandate succesive, sau trei mandate alternative, incepand cu cei alesiÊ pe baza statutului adoptat la Congresul ordinar din 2001”. Teodor Atanasiu se afla la al doilea mandate dupa congresul din 2001, situatie care face ca la viitoarele alegeri sa nu mai poata candida. Acesta are, insa, pregatit un om de incredere care ar urma sa-i ia locul. Acesta este nimeni altul decat prefectul Cosmin Covaciu, care a incercat din 2003, de cand este in PNL, sa copieze aproape la indigo cariera politica a ministrului Apararii.
A reusit intr-o anumita masura, avand in vedere ca a devenit un lider politic la fel de arogant ca si seful sau de partid. Faptul ca cei doi incearca sa formeze o echipa o demonstreaza panourile publicitare cu fotografiile acestora amplasate in Alba Iulia cu ocazia "Zilelor Municipiului”, prin care urau locuitorilor muncipiului la multi ani, in numele Guvernului. Proiectul publicitar a fost tinut departe chiar si de unii lideri actuali ai organizatiei.

Prefectul „apolitic”, util pentru partid

Pe langa sustinerea lui Atanasiu, prefectul "apolitic” mai are cateva atuuri care l-ar putea ajuta sa ajunga presedinte de partid. Pe de o parte, Cosmin Covaciu a reusit sa atraga de partea sa o parte dintre liberalii tineri, pe care i-a promovat in functii administrative. De asemenea, a reusit sa acceada rapid si sa se si mentina in functia de prefect al judetului, dupa numai un an si jumatate de politica. Aceste lucruri pot fi insa in acelasi timp si dezavantaje pentru el. Covaciu nu este vazut cu ochi buni de o parte din liderii cu vechime din partid, unii considerand prefectul a obtinut deja prea mult, avand in vedere vechimea si activitatea acestuia in partid. Ascensiunea rapida a acestuia a deranjat unele grupuri de interese din interiorul PNL Alba, care ar putea fi date la o parte in situatia in care Covaciu va deveni presedintele organizatiei. Toretic, Cosmin Covaciu a fost, de cand conduce Institutia Prefectului, util partidului care l-a propulsat in functie. A reusit sa determine inscrierea in PNL a unui numar important de primari PSD si PC, a numit oameni de incredere ai partidului la conducerea celor patru oficii prefecturale din judet si a reusit sa "canalizeze” fonduri financiare importante catre localitati conduse de primari liberali. Covaciu ar putea fi solutia PNL pentru o candidatura de succes la funtia de primar in municipiul Alba Iulia. Ramane insa de vazut daca actualul prefect se va decide sa se arunce in batalia electorala impotriva primarului PD, Mircea Hava, creditat cu mari sanse de a obtine un al patrulea mandat la conducerea Primariei. Un posibil esec ar putea afecta cariera politica a prefectului apolitic, insa pentru PNL pare a fi o solutie avantajoasa pentru a obtine un numar mai mare de consilieri locali si pentru a-l "trimite” pe Hava in turul doi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă