26.3 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăSpecialȘeful Pentagonului, James Mattis, a reiterat, la întâlnirea cu ministrul Apărării, Mihai...

Șeful Pentagonului, James Mattis, a reiterat, la întâlnirea cu ministrul Apărării, Mihai Fifor, că America va continua să susțină lupta anticorupție din RomâniȘe

UPDATE 19.30: Șeful Pentagonului, James Mattis a discutat, la Washington, cu ministrul Apărării, Mihai Fifor, despre problema luptei anti-corupţie, arătându-şi susţinerea pentru această, potrivit unor surse politice citate de Hotnews.

Mattis a lăudat România pentru asumarea unui rol important în regiunea Marii Negre. În declaraţia dată presei la primirea lui Mihai Fifor, şeful Pentagonului a remarcat şi angajamentul României de a alocă în acest an 2% din PIB pentru Apărare, precum şi eforturile majore făcute de armata României pentru îndeplinirea angajamentelor luate la summit-urile NATO din Ţară Galilor (2014) şi Polonia (2016).


Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a discutat cu secretarul american al Apărării, James Mattis, despre cooperarea româno-americană în domeniul avioanelor de luptă multirol F-16, intrate în dotarea României, informează Ministerul român al Apărării.

"Cei doi demnitari au adus în discuţie stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România – SUA. Noile oportunităţi de cooperare cu producătorii români din industria naţională de apărare şi extinderea investiţiilor SUA în ţara noastră sunt obiective pe care atât Guvernul, cât şi Armata României, le au în atenţie", informează MApN.

Pe de altă parte, cei doi oficiali au discutat despre "alocarea bugetară pentru Armata României de doi la sută din PIB, James Mattis reiterând aprecierile Administraţiei americane faţă de acest demers al autorităţilor din țara noastră".

Un alt subiect analizat de Mattis și Fifor a fost situaţia de securitate internaţională, inclusiv modul de aplicare a măsurilor de asigurare şi adaptare "agreate la Summit-urile NATO din Ţara Galilor şi de la Varşovia, centrate pe abordarea unitară a întregului flanc estic şi a prezenţei înaintate adaptate pe toate componentele sale – terestru, maritim şi naval".

În acest context, secretarul de stat Mattis "a precizat că va fi analizată posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Muncii: legea salarizării va ajunge la Parlament în 1 septembrie

Proiectul Legii salarizării ar urma să fie finalizat până în 15 iulie, iar în 1 septembrie să treacă de Guvern și să fie depus...

Gheorghe Bosînceanu, milionarul care vrea moștenirea lui Dan Adamescu, livrator de petrol pentru Rusia

Gheorghe Bosînceanu, despre a cărui fapte corupte România Liberă a scris încă din anul 2007 și până de curând, relatând despre atacul asupra omului...

Sondaj European: Pe fondul escaladării conflictelor geopolitice, Europenii cer autonomie pe securitate și apărare

Noul sondaj multinațional al Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) dezvăluie o lipsă de dorință în rândul europenilor de a sprijini Statele Unite împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă