Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că va lua unele măsuri pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014. În acest moment, străinii nu au voie să cumpere teren până în 2013, conform tratatului de aderare al României la UE. Pot totuşi să achiziţioneze suprafeţe agricole, dacă sunt acţionari într-o firmă constituită aici.
Daniel Constantin a precizat că în 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi „un fel jucător pe piaţa funciară” şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre. Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.
„După acest model vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români, în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuşi de investitori. De aceea, cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externalizat”, a arătat Constantin. În acest moment, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Cei mai mari cumpărători din afara României sunt elveţienii, italienii, spaniolii şi chiar arabii.
Pământul este foarte atractiv deoarece preţul unui hectar este de 2-3.000 de euro, de cinci sau şase ori mai mic decât în Europa.
Preţul unui hectar de pământ variază între 2.000 şi 3.000 de euro.