Toate investigaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) sunt suspendate încă din aprilie, de când Curtea Constituţională a decis că legea după care instituţia a funcţionat încă de la înfinţarea ei, din 2007, este neconstituţională. Declaraţia a fost făcută de Cătălin Macovei, preşedintele Agenţiei, citat de Mediafax.
Macovei a mai spus la Realitatea TV că există miniştri verificaţi de inspectorii de integritate, refuzând să precizeze numărul acestora dar afirmând că i-ar fi mai uşor să spună câţi miniştri nu sunt verificaţi decât numărul celor care nu au dosar la ANI.
„Sunt cazuri de miniştri. Vă pot spune că verificăm miniştri, dar nu pot să spun câţi”, a declarat Cătălin Macovei la Realitatea TV.
Macovei a lăsat să se înţeleagă că este vorba atât de actuali miniştri, cât şi de foşti membri ai Cabinetului, declarând că există posibilitatea ca anumite dosare ale unor miniştri să trebuiască să fie închise odată cu expirarea termenului de un an de la încetarea mandatului, noul termen stabilit în ultima formă a Legii ANI care a trecut prin Parlament dar care a fost şi ea declarată neconstituţională.
Întrebat dacă este posibil ca „unii miniştri să scape” având în vedere termenul de un an, Macovei a răspuns: „Este foarte posibil să scape, teoretic vorbind”.
El a precizat şi că anumite dosare de miniştri au fost deja închise, dând exemplul dosarelor foştilor miniştri Gheorghe Pogea, Sorina Plăcintă sau Nicolae Nemirschi.
„Pe de-o parte investigaţiile ANI sunt suspendate încă de la decizia Curţii Constituţionale din aprilie. Pe de altă parte, investigaţiile în străinătate durează”, a spus Macovei, întrebat câte dintre dosarele pe care le anunţa în urmă cu aproximativ un an au fost soluţionate de ANI. „Aşteptăm o lege pe care să putem continua investigaţiile începute”, a mai spus Macovei.
Cătălin Macovei declara, în 13 iulie 2009, la Antena 3, că „mai mult de un membru al Cabinetului” se află în situaţia de a avea conturi în străinătate, nu doar în Elveţia, care nu apar în declaraţiile de avere.
„Mai mult de un membru al Cabinetului are conturi in străinătate, nu doar în Elveţia”, spunea Macovei, indicând că aceste conturi nu apar în declaraţiile de avere, el nefăcând precizări privind numărul membrilor Executivului despre care era vorba.
În ceea ce priveşte modul în care au fost descoperite aceste fonduri, preşedintele ANI menţiona că băncile din multe state europene sau neeuropene pot confirma că o persoană din România are conturi la o entitate bancară.
Întrebat dacă anunţul său referitor la aceste investigaţii nu poate constitui un avertisment pentru cei vizaţi, care astfel ar lichida conturile respective, Cătălin Macovei spunea că „urmele conturilor rămân”. El aprecia că, din acest punct de vedere, legea este nefavorabilă ANI, întrucât nu prevede sancţiuni pentru aceia care încearcă să înstrăineze proprietăţile sau bunurile aflate în atenţia Agenţiei.