7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMiniştrii PSD ai Apărării, neputincioşi, şantajaţi sau complici ai lui Oprea? |...

Miniştrii PSD ai Apărării, neputincioşi, şantajaţi sau complici ai lui Oprea? | OPINIE

"România liberă“ publică astăzi un nou episod despre ilegalităţile săvârşite de camarila lui Gabriel Oprea de la conducerea MApN, în special în perioada în care „Generalul Interesului Naţional“, zis şi „Izmană“, era ministru.

Este un episod strâns legat de celebrul scandal al avansărilor ilegale în grad, tocat sistematic de opinia publică, dar în privinţa căruia Justiţia nu s-a pronunţat nici până în momentul de faţă. De ce? Pentru că în Parchetele Militare au rămas procurori care au servit intereselor grupării Oprea şi care, acum, au tot interesul să acopere acele ilegalităţi, pe care le-au tolerat sau la care au fost părtaşi. Sau poate pentru că printre beneficiarii avansărilor s-au numărat nume deosebit de influente în Stat, ce se bucură şi astăzi de protecţie.  

Ziarul nostru dezvăluie astăzi că aproximativ 50 de livrete militare înseriate, aflate în evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5, au fost sustrase, printr-o manevră dolosivă, şi trimise pachet lui Gabriel Oprea, ca să aibă dom’ ministru cu ce să-şi extindă reţea­ua de influenţă, adică să-i recompenseze prin acordări sau avansări în grad pe cei care acceptă să-i servească interesele ilegitime. 

În mod cert povestea aceasta este ştiută de multă lume din MApN. Este ştiută de cei care au pus-o la cale şi de cei care au executat operaţiunea, la presiunea celor dintâi. Ca să fim mai expliciţi: este ştiută de generalul Marian Hăpău, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), de către generalul Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), la acea vreme şef al Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General şi de către responsabili din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5, cărora li s-a dat dispoziţie să furnizeze livretele militare. 

Cu toate acestea, până în momentul de faţă, nimeni nu a cercetat cu adevărat cazul avansărilor ilegale din interiorul MApN. Pentru că ministerul este în continuare infestat de oamenii lui Gabriel Oprea, motiv pentru care acesta este în continuare puternic în stat. Împreună cu gen. Marian Hăpău şi ceilalţi acoliţi ai săi. De pildă, un astfel de personaj este col. Dumitru Bucur, „ochiul şi timpanul“ grupării Oprea- Hăpău de la DGIA, unde se ocupa cu ascultările, filajul şi investigaţiile specifice. El conduce Corpul de Control şi Inspecţie al MApN, care poate stabili foarte uşor dacă livretele provin de la Centrul Militar al Sectorului 5, prin simpla verificare a seriilor. Mai ales că un astfel de livret militar este public şi aparţine fostului jurnalist Robert Turcescu. El l-a făcut public cu prilejul controversatei „autodeconspirări“ drept ofiţer acoperit al DGIA. Livretul poartă seria M şi nr. 025365. 

Deşi Gabriel Oprea a fost tras pe tuşă, iar puterea în PSD este deţinută de Liviu Dragnea, un adversar tradiţional al găştii Victor Ponta-Gabriel Oprea, nimeni nu se ocupă serios de abuzurile generalului „Izmană“. Ba din contră, aş zice. Gaşca sa devine pe zi ce trece mai influentă. Pe col. Bucur l-a numit în fruntea Corpului de Control şi Inspecţie fostul ministru al Apărării Gabriel Leş. 

Actualul ministru Adrian Ţuţuianu pare incapabil să facă ordine, adică să-i destituie pe oamenii lui Oprea, în frunte cu şeful DGIA. Întrebarea este: este incapabil, şantajat sau complice? Poate este dus de nas de securiştii lui Oprea, care se pricep de minune să facă asta. Sau poate miniştrii lui Liviu Dragnea fac deliberat jocurile lui Oprea. Din informaţiile mele, acest lucru nu este deloc pe placul lui „Daddy“. Apropiaţii lui Dragnea nu-l zugrăvesc în culori favorabile pe şeful spionilor militari, gen. Marian Hăpău. Ba chiar vorbesc despre el folosind epitete dure. Mai ales după ce mentorul său, Gabriel Oprea, a avut o întâlnire de taină cu fostul premier Sorin Grindeanu, în plin puci guvernamental. Din acel moment, Liviu Dragnea este convins că Hăpău a folosit resursele specifice ale DGIA pentru a-l ajuta pe Grindeanu. În prezent, Adrian Ţuţuianu nu e foarte bine văzut de liderul suprem al PSD pentru că refuză să îl schimbe pe gen. Hăpău. Sunt voci care spun că ar fi pe făraş. De ce refuză? Pentru că şeful DGIA ştie o serie de lucruri interesante despre el, de pe vremea când era avocatul companiei ruseşti Mechel, care  deţine combinatul metalurgic de la Târgovişte.

Aşadar, gen. Marian Hăpău rezistă, dar Dragnea îi poartă sâmbetele. Vom vedea dacă şeful PSD îi va cere premierului Mihai Tudose să ia această problemă în propriile mâini. Mai ales că, pentru Dragnea, capul lui Hăpău este o miză importantă. De mazilirea şefului DGIA depinde, într-o oarecare măsură, şi soarta Laurei Codruţa Kövesi. Apropo, DNA funcţionează într-o clădire pusă la dispoziţie de MApN, iar ministerul mai are câteva imobile în vecinătate. Dar despre asta într-unul din episoadele noastre viitoare…   

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă